Nya laget

Efter motionsrundan som denna gång gick i lingonriset och vit mossan på härliga Sörmon och med stavar i nävarna som hjälpte till att hålla balansen på dvs isiga stigar blev det dax för en vilostund framför TVn och RDs frågestund.

Återigen dessa banala frågor om räntegapet mellan reporäntan och bankernas utlåningsräntor. Sossarna vill att SBAB skall ges ägardirektiv att sänka räntorna och på det viset gynna knkurrensen vilket enligt frågestäållaren får till följd att övriga banker måste följa efter.

Nu valde inte Norman att denna gången besvara frågan med att staten inte kan vara både domare och spelare på samma plan.

Norman valde i stället att gå bakåt i historien och förklara att sänks räntorna leder det till att banken stimulerar utbudssidan vilket leder till en ännu större lånebubbla än  den vi redan har.

Norman hänvisade också för femtielfte gången till att det råder en vesäntlig skillnad mot för tio år sedan när reporäntan styrde bolåneräntorna. Numera lånar bankerna på den internationella arenan till högre ränteläge äån vbad som motsvaras av reporäntan.

Dessutom gynnas ägarna av bankerna desto större vinster företagen gör genom att bankerna ägs till stor del av svenska pensionsfonder. Så eventuella överbetalningar som svenska bolånekunder gör kan ses som ett indirekt pensionssprande.

Utöver den frågan ställdes frågor av regeringspartiernas representanter. Jag tycker att frågestunden kan användas av oppositionen på ett effektivare sätt.

Jag är inte förvånad över att Stefan Löfven väljer att ta ut sitt nya lag av medlemmar som inte sitter i RD.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0