Opinionen

Folks auktoritetstro och oförmåga att se förbi ledares tillkortakommanden är det största hotet mot demokrati och att vi alla skall få uppleva ett så gott samhällsliv som möjligt.

Även oförmåga att prioritera vardagen och ta del av den information som har betydelse för att samhället skall utvecklas i en god riktning bidrar till att elitismen och auktoriteterna får ett alltför stort svängrum.

Bästa exemplet i närtid är utvecklingen i frankrike och det förestående presidentvalet. Eva Joly som ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt att bekämpa det elitstyrda franska samhället och följderna med korruption ställer upp i president valet. Hon har ett program som skulle bidra till att utveckla europa i en annan riktning än med de nuvarande ledarna. Men hon har inte en chans. Ligger för närvarande på 2% i opinionsmätningarna.

Opinionen i sverige låter sig också påverkas av ledare i alltför stor utsträckning. I dag bevisat genom att socialdemokraterna stiger med nära fem procent i mätningarna. 200 000 tror att socialdemokraternas politik kommer att förändras bara för att ett annat ansikte med ett lugnare och mindre retoriskt uppträdande visar sig i rutan.

Inte så underligt att det är vänsterpartister och sverige demokrater på marginalen som ändrar åsikt och är lätt rörliga i åsikter. Jag föreställer mig att det är människor som läser löpsedlarna och sedan träffar en opinionsundersökare och därefter avger sin röst. Andra intressen än att läsa partiprogram och följa tidningarnas ledarsidor och krönikörernas samtal finns förstås och måste respekteras. Men det ger samtidigt en bild av svagheten i demokratin och vad som kan hända med samhällsutvecklingen om otrevliga ledare kommer till makten och får full genomslag för sina ideer.

Historien är full av exempel på demokratiskt valda despoter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0