Ungdomsarbetslösheten

Jag dräller om kring på sta'n eller ligger och sover halva dagarna. Här i Kalix finns ingenting att göra. Så kan det låta från en ungdom som politikerna och i synnerhet inte regeringen kan ordna jobb åt.

I bruksorter och kommuner som har haft svårt att gå över från gamla industrisamhället till tjänstesamhället är det värst.

Kan en vanlig medborgare anklaga ungdomar från att vara fantasilösa? Samhället erbjuder en del aktiviteter i form av bibliotek, radiolyssnande och kanske en tur till simhallen eller kanske något ännu ovanligare att bekanta sig med naturen runt stadskärnan.

Nya socialdemokratiska laget har utlovat krafttag mot ungdomsarbetslösheten. Och deras krafttag anar jag kommer att bestå av investeringar i gröna jobb och infrastruktur investeringar. Och hjälper inte det så skall omotiverade studieointresserade individer åter till skolbänken.

I socialdemokratiskt styrda kommuner som Hagfors är procentsiffrorna högst men det är förstås inte politikernas fel i den kommunen utan det är nuvarande regerings fel.

Näringslivet måste förändras i de kommuner med högst arbetslöshet och vem är ansvarig för det? Åtgärder en mass tycks inte hjälpa.

Kanske borde näringslivet ta mer ansvar genom att etablera mer samarbete medan ungdomarna går på gymnasiet. Och det blir då en overhead kostnad för företaget som på sikt kan förändras till framtida vinster.

Nog tycker jag att det är genesröst att få 6 500 kronor var fjärde vecka för att återgå till skolan och läsa in godkända betyg. Det är ungefär vad en pensionär med lägst pension får i belöning exklusive bostadsbidrag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0