Minskat bilåkande

Karlstadsborna är duktiga på att använda cykeln, men kan bli ännu bättre om politikerna hjälper till på ett mer radikalt sätt. Och det behövs om Karlstad skall bli den föregångsstad som så väl behövs för att vi skall bli fler.

Onödigt bilåkande i form av korta åksträckor är det vanligaste sättet att använda bilen. Oplanerade resor går att undvika. Det är de korta och spontana resorna som smutsar ner miljön mest. Detta måste vi gemensamt ändra på för att Karlstad skall bli en grön stad.

Tekniken finns. Jag föreslår att kameror likt Oslo konceptet inrättas i utkanten av varje matargata till bostadsområden. Således betalar vi ex 50 kr för varje resa ut ur området. Låt två resor per vecka vara gratis.

Översskottet som uppkommer efter investeringar och drift kan användas till bättre kollektivtrafik och hyrcyklar. Det är förhållandevis lätt antar jag att redan nu sätta igång med undersökningar vad projektet skulle innebära. Börja ex med att undersöka några bostads- och villaområden i västra stadsdelarna.

Det är dax att agera storskaligt om katastrof situationer skall undvikas i framtiden som en konsekvens av hur vi behandlar klotet. Allt vi inte gör i dag kommer kommande generationer att drabbas negativt av.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0