Ny finanspakt inom EU

En ny finanspakt håller på att växa fram inom EU och skall vara klar i mars. I december när förslaget kom upp på bordet ställde sig regeringen tveksam och ville vänta att ta ställning tills nogranna analyser hade gjorts av vad pakten innebar.

Socialdemokraterna och vänstern sade nej. Nu signaleras det från tidigare negativa håll tveksamhet till tidigare negativ inställning. Reinfeldt tycker att vi bör nog vara med för att kunna påverka eurosamarbetet utan att för den skull vara med i valutaunionen.

Jag anser att det går att dra en parrallell till den inhemska ekonomin avseende hur regeringen oavsett färg hanterar kommunernas ekonomi.

Högskatte kommunen Hofors med dryga 34 kronor i kommunal inklusive Landstingsskatt skiljer sig märkbart från lågskattekommunerna som ligger stax under 30 kronor.

Det som gör livet drägligt för Hofors kommunpolitiker och invånarna är det skatteutjämningssystem som råder i landet dvs att lågskattekommunerna får bidra till högskattekommunerna.

Varför skall inte samma resonemang kunna råda bland europeiska unionen? Landet är beroende av att handeln fungerar utan nationella restriktioner desutom att kapital och arbetskraft kan fritt röra sig över gränserna.

Ja men, säger tvivlarna vi vill inte förlora våra demokratiska rättigheter att själv bestämma över skatter inom landet. Nej men var stannar solidariteten med de som dels har sämre produktionsförmåga på grund av att som i många sydeuropeiska länder förlorat utvecklingen på grund av mångåriga militärdiktaturer.

Vill vi att handeln skall utvecklas som är den bästa garantin för tillväxt bör vi också ha ett nära samarbete med de som skall köpa våra varor. Vilket innebär att vi i likhet med lågskattekommunerna får bidra till utvecklingen av de olycksbröder som inte har det så gott förspänt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0