Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiets nye ledare Jonas Sjöstedt måste sitta inne med oanade och unika kunskaper om hur europeiska ekonomin skall kunna stabiliseras på lång sikt eller också är det den vanliga politiska retoriken som det lönar sig föga att lyssna på annat än som ren underhållning.

Och underhållning svarar Sjöstedt för genom att med ett trovärdigt och allvarsamt kroppsspråk framföra de mest radikala argumenten i olika politiska sammanhang. Jag tror att han med sitt uppträdande kan locka nya väljare till partiet. Demokratin handlar mer om att ledare uppträder på för väljarna ett lockande sätt än kunskap om reella förhållanden.

Möjligen är Sjöstedt påtagligt medveten om svagheten hos demokratin. Intresset hos väljarna för eropeiska förhållanden och att samarbete mellan norra sveriges befolkning och spanska sydlänningar är svagt verifierat i de val som hittills hållits.

Att sätta sig in i det europeiska politiska krumbuktandet hör inte till det mest prioriterade för den svenska medelklass väljaren. Därför kan Sjöstedt med ett trovärdigt förhållningssätt och med radikala och chansartade projekt om hur det europeiska samarbetet skall gå till övertyga nya skaror som vacklar i yttersta vänsterns gränsland.

Socialdemokraterna kommer att förlora ytterligare procentsiffror i väljar barometerarna när de jämför Sjöstedt med Juholts kroppsspråk Seriösa ledarsidor anser att Sjöstedt intar ett cyniskt förhållningssätt gentemot de väljare han tror sig företräda. Genom att argumentera för att varje land skall ta ett steg tillbaks och lämna euron kommer detta att innebära kaos för de svagaste grupperna i europa när invånarna köar till bankerna för att ta ut eventuelle besparingar inför övergången till lire, eucodos och drachmer.

Spelar det någon roll om varje land inom en snar framtid övergår till egen valuta jämfört med de besparingar som medelhavsländerna inom ett halvår ändå tvingas till? Visst är det så att det är bättre att bibehålla euron. Effekterna i ekonomin måste ändå bli desamma med den skillnaden att det blir mindre socialt kaos om euron behålls. Det är svårt att förstå Sjöstedts argmentation med den grundsyn han har att göra livet bättre för de allra svagaste grupperna i samhället.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0