Politikerna och arbete

Jag undrar, i hur hög grad kan politiken påverka sysselsättningen? Hur skapas arbete i en nation? Stor offentlig sektor! Men då hämmas jobben i den privata och konkurrenskraften mot utlandet försvagas. I många av våra närmaste grannländer redovisas lägre arbetslöshetssiffror. Beror det på att produktivitetsutvecklingen i vårt land har varit mer framgångsrik? Näringslivet i andra länder med lägre arbetslöshetssiffror kan vara sammansatt på ett annorlunda sätt och inte krävt den produktivitetsutvecklingen. I andra länder finns enkla servicejobb som sedan länge är borta här om de ens funnits.
Och hur mycket betyder en hög utbildningsnivå för jobbnivån? Gapet mellan näringslivets behov av kompetens och utbudet bland de arbetslösa är för stort heter det och det skall stängas med hjälp av att nuvarande grupp som misslyckas med gymnasiestudierna skall antingen förkorta utbildningen med två år eller med ett annat förslag utbildas tills de har den kompetens som krävs.
Jag tror att gapet borde kunna stängas med hjälp av större rörlighet på arbetmarknaden. Det finns anställda som funderar på att byta jobb och ta ett steg på karriärstegen till mer välkvalificerade arbeten men som av olika anledningar stängs inne på nuvarande arbetsplats. Det ger i sin tur utrymme för de som står och knackar på porten till arbetsmarknaden och har rätt utbildning och som kompletteras med företagsutbildning på det nya jobbet. Den gruppen uppskattas till ca 2%.
De återstående dryga 5% kommer aldrig in i ett riktigt arbete utan kommer att få tillbringa "arbetslivet" i olika åtgärder som varierar beroende på olika regeringars uppfinningsrikedom.
Således liberalisera reglerna på arbetsmarknaden. Ex decentralisera lönesättningen, konkurrensutsätt lämpliga delar av den offentliga sektorn speciellt kvinnodominerade yrken.
Affärsplan! Politiska åtgärder eller handlingar går också bra som benämning och som allmänheten bättre förstår.
Affärsplan, då väntar jag mig något utöver det historiska eller något innovativt utöver vanliga politiska utspel.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0