Bryt våldsspiralen

"Dokument utifrån" sent på Söndagskvällen anser jag vara ett av public service bästa program i hård konkurrens med "Babel" som också sänds på söndagskvällen men tidigare och konkurrerar med "Mästarnas mästare". Gårdagens "Dokument utifrån" handlade om USAs vedergällning för elfte september attacken och bekämpningen av terrorismen med allt mer sofistikerade vapen. Förarlösa flygplan sk drönare dödar allt fler terrorister men också mängder av oskyldiga civila. Självklart skapar vedergällningarna hat och revanschlusta i de områden som drabbas. Pakistan är speciellt drabbat. Pakistans regering är allierad med USA och agerar inte mot USAs bekämpning av terrorn inom eget territorium.
Däremot uppstår i USA människorättsaktivister som är emot terrorist bekämpningen. Dels för att den trappar upp hatet och spiralen blir till sist ohanterlig dels för att den är juridiskt olaglig.
Ingen tvekan om att det är lätt att hålla med om att analysen av utvecklingen är trovärdig nämligen att inhemsk terrorism är en konsekvens av USAs vedergällningar och då speciellt med de sk drönarna.
Egna medborgare med rötter i mellanöstern tar saken i egna händer och släpper bomber lite var stans i västerländska storstäder. Nu senast i samband med Boston Maraton.
Ledare i amerikanska tidningar försöker att förebygga kommande terrordåd med ökad övervakning av inflyttade grupper andra förslagsställare skriver att USAs samhällen måste bli mer inkluderande mot grupper som står utanför samhället.
Lösningen är att bryta spiralen av våld. Tveksamt att det gåt när vapenindustrin ges allt större resurser att utveckla allt mer sofistikerade vapen. USA har inom något år ett flygplan som från eget terroritorium kan nå vilken plats på klotet inom 30 minuter. Fler terrordåd är att vänta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0