Hyresreglering

Bostäder är ingen vara som går att undvara i längden. Det är därför det är så viktigt att det finns bostäder till huvudelen av befolkningen. De viktigaste marknaderna för att befolkningen skall få elemtära behov tillgodosedda är också kläder och mat. På mat och kläd marknaden råder ingen brist därför att prissättningen är oreglerad.
Före detta socialdemokraten och nationalekonomen Assar Lindbäck skriver i memoarerna att det värsta misstag som beslutats i svensk politik är just hyresregleringen. Regleringen infördes på trettiotalet.
70 års dålig funktion håller delvis på att rättas till genom att uthyrning i andra hand tillåts ske med delvis fri prissättning. Resultatet har redan visat sig genom ett större utbud och höjda hyror för andra handskontrakt som ligger i nivå med rätt prissättning. Så småningom kommer marknaden i balans och andra hands hyrorna kan t o m komma att sjunka till följd av ökat utbud. Förhoppningsvis kommer hyresregleringen att någon gång i framtiden avskaffas men dit är det långt.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0