Straff

Fler och längre straffpåföljder är inga bra åtgärder för att förhindra att fler brott begås. Däremot att förhindra att personer begår brott och öka upptäcktsrisker är verksamma åtgärder.
Att förhindra personer att begå brott handlar om att undanröja sociala undermåliga miljöer. Bra dagis,fritids och skola borde vara de viktigaste instrumenten. En väl fungerande arbetsmarknad och ett friskt näringsliv är av avgörande betydelse. Polisens i samråd med sociala myndigheters insatser när olämpliga miljöer redan uppstått också nyttigt.
Upptäcktsrisken handlar om att polisen i samarbete med allmänheten och ett stort mått av civilkurage inympas hos allmänheten.
Inte minst gäller det små brott a typen inkastade föremål på en fotbollsarena. Hundratals personer såg vem som kastade päronet i magen på spelaren. Civil kuraget var vid tillfället obefintligt. Varför? Därför att konsekvenserna av att ta tag i händelsen var för otrevliga. Däremot om vederbörande vetat att närstående funktionärer varit beredda att komma till hjälp hade dumbommen snabbt blivit infångad.
När de flesta har mobiler med kamera borde någon ha modet att fånga brottslingen på platsen. Givetvis skall fotografen belönas med ett årskort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0