Premiepensionssystemet

Ett mycket enkelt sätt att minska antal fonder i premiepensionssystemet är att endast tillåta fonder med enbart investmentbolag. Riskspridningen minskar och fondbolag har möjligheter att täcka in större delen av svenska och utländska börser genom att bilda fonder med enbart investmentbolag. Ett investmentbolag äger aktier i andra bolag. På svenska börsen finns ca 15 investmentbolag att välja mellan. Investor lär vara bättre än en svensk indexfond.
Ett annat sätt är att enbart tillåta indexfonder dvs sådana fonder som innehåller bolag från hela börsen. För att täcka in hela svenska börsen behövs en fond. Och vill blivande pensionärer satsa på andra länders börser väljer man ett annat lands indexfond eller fonder som kombinerar flera länders indexfonder.
Pensionsmyndighetens uppdrag kan bli att välja ut ett begränsat antal fonder som marknaden tillhandahåller. Pensionsmyndihetens kriterier vid val av fonder borde bli att täcka in all världens börser med hänsyn till storlek eller anta ett antal begränsningar till de största länderna.
Alla möjligheter finns till begränsningar. Låt målet bli ca 50 fonder. Och att komplettera med ett antal räntefonder och obligationsfonder statliga som företagsobligationer.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0