Nuon affären

Jag lyssnade på en del av KU förhören avseende Vattenfalls misslyckade köp av nuon. Jag får uppfattningen att politiker i valtider tar alla chanser att misskreditera sittande regering. OK givetvis är det i demokratisk ordning bra att det ges förklaringar till misslyckade affärer speciellt när det rör allas pengar. Misslyckade affärer sker dagligen i större eller mindre omfattning i näringslivet men då är det en begränsad krets av aktieägare som förlorar pengar. 
 
Efter att den globala energimarknaden bottnade har europeiska energibolag förlorat 4 000 miljarder kronor. Vattenfalls del av detta är 92 miljarder. Således dryga 2%. Det är uppenbart på gränsen till löjligt att utkräva ansvar för en missbedömning som ingen annan på den globala marknaden kunde förutse.
 
En tjänsteman på departementet lär ha varnat för att avkastningen inte skulle bli den förväntade. Hur realistisk var det att hon tog hänsyn till att marknaden skulle vika? Men visst det har funnits enstaka människor som i tid har varnat för dramatiska händelser i världens ekonomi som senare har visat sig hända. Tyvärr ser inte beslutprocessen ut så varken i offentlig eller privata företag att en röst får beslutet i sin riktning. Majoriteten brukar segra.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0