Ideologiska debatten kommer att avgöra extra valet

Vad är skillnaden mellan ideologier? Den ena vill mer åt utsatta grupper och framställer sig som mer mänsklig och rättvis än den andra. Fördelningspolitiska reformer framställs som mer attraktiva och framgångsrika för att föra landet framåt. Klyftorna skall minska och det gör att samhällstonen blir mer generös och hjälpande för de grupper som trots fördelningspolitiken fortfarande har det besvärligt. För trots alla befogade omfördelningsåtgärder som genomförs rapporteras det fortfarande om grupper som lider i onödan.
 
Den andra sidan hävdar att skattebördan hämmar tillväxten som är en förutsättning för att alla skall få det bättre. Fattigdom fördras bäst om alla har det lika jävligt var det någon som hävdade för länge sedan. Nu är verkligheten den att skillnaden mellan ett rättvist och ojämlikt samhälle är försumbar. Det är bara i den politiska retoriken som de avgrundsdjupa orättvisorna existerar.
 
Inte alls säger yttersta vänstern. Se bara på alla låga pensionsbelopp som delas ut till de grupper som inte har lyckats att dra vinstlotten i samhällstombolan. Och vad är lösningen hävdar samma grupper? Jo en femtiolapp mer i månaden i minskad beskattning. För mer tål inte samhällsekonomin förstår även de som gapar högst om rättvisa.
 
Rejäla omfördelningar från lyckade grupper till de mindre vore att föredra men blir det då ännu jävligare för de med  de minsta resurserna för då sjunker samhällsekonomin ner i det verkliga moraset med noll tillväxt och allmän apati för de grupper som trots allt är de största och bär upp hela apparaten.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0