Palestina - Israel

Sommarens nyhetsflöde domineras av konflikten mellan Israel och Palestina. Jag hör många inlägg om konflikten. I dag skriver Advokatsamfundts ordförande Agneta Ramberg en debatt artikel i DN samtidigt läser jag en debatt artikel av konfliktforskaren Magnus Norell i GP. 
Ramberg anser att Israel gör sig skyldigt till brott mot internationell rätt. Hamas raketbeskjutning är en följd av den långvariga diskriminering som staten Israel har utsatt det Palestinska samhället för. För att få ett slut på Hamas terroriserande borde andra metoder tillämpas än bombardemang av civila bostadsområden.
Norell har träffat Hamas politiska ledning och fått klart för sig att Hamas politiska lednig har en långsiktig strategi och en omkullrunkelig ståndpunkt att aldrig acceptera en tvåstadslösning utan staten Israel skall utplånas. Strategin skall genomföras genom att långsiktigt utlösa temporära krig som dagens konflikt och däremellan bygga upp resurser för nästa konflikt.
Debatt artiklarna ger mig anledning till funderingar. Proportionalitets problemet dyker upp som en första tanke. Hamas raketbeskjutning verkar inte ha någon effekt däremot dödar Israeliska vapen hundra tals civila och lämnar långsiktiga effekter i form av ett hat som är svårt att någonsin utplåna och som förstås ger förklaringen till varför Hamas nuvarande ledning uppträder på ett oförsonligt sätt. Troligen var Hamas nuvarande ledare barn när konflikten inleddes efter andra världskriget.
Skulle det mot förmodan dyka upp en palestinsk ledare av Mandelas kapacitet på den ena eller andra sidan borde freden mellan folken kunna få en uppstart. Troligen skulle personen inom kort mördas av extremister.
Vad som skulle få ett slut på konflikten är i dag helt omöjlig att förutspå. Det är bara att hoppas på att något unikt inträffar som ingen nutida mänsklig varels kunnat förutspå.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0