Fria tankar

När det finns för mycket varor i lager brukar företag besluta om realisation. Varorna marknadsförs billigare. Så fungerar inte samhällsekonomin när det gäller arbetskraft. Arbetskraften är reglerad genom kollektivavtal mellan parterna och socialistiska politiker börjar prata om cynism om lönerna skulle sänkas med några tusenlappar för de lägst avlönade. Men föredrar människor att arbeta för mindre lön än att gå arbetslösa?
 
Jag är förvånad över att politikerna skall bestämma över människors vilja att ta arbete. Arbetsmarknaden är inte bara reglerad vad gäller löner utan också hur företag får avskeda och anställa arbetskraft. Självklart bidrar regleringarna till att företag håller igen på anställningar. Starka fackföreningar har möjligheter att balansera företagens eventuella utnyttjande av arbetskraften.
 
Bostadssektorn är också reglerad men där råder det omvända förhållandet. Där råder det brist på lägenheter. Hyresgäster skulle vilja betala mer för lägenheter vilket skulle bidra till att fastighetsbolagen skulle göra större vinster och använda vinsterna till att bygga fler bostäder vilket ytterligar skulle öka vinsterna osv.
 
Politikerna har en gigantisk pedagogisk uppgift framför sig att förklara för medborgarna hur samhällets resurser skulle kunna utnyttjas på bästa sättet. Tyvärr har vi en alltför stor del s k vänster politiker som tycker sig förstå bättre och vill skapa det bästa av samhällen för medborgarna med rader av insatser för att få människor att tänka som de och anamma den enda rätta vägen.
 
Sverige är ett land med otroliga förutsättningar bara vi kunde inse att frihet och liberalism är till fördel för främst de som av samhällets tombola utrustats med svagare förmågor än det stora flertalet. Tillväxt genom en stark företagsvänlig politik skulle gynna alla medborgare. Avskaffa företagsbeskattningen så kommer vi att nå målet med europas lägsta arbetslöshet och ha råd med världens kvalitativt bästa välfärd.
 
Tror vi verkligen att utifrån kommande människor hellre sitter i månader sysslolösa på anläggningar än att jobba för en lägre lön än vad som nu avtalas på arbetsmarknaden?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0