Jobbskapande

Nu är det högsäsong för politiker att skriva vackra ord om hur jobben skall bli fler. Fler människor kommer till landet än någonsin och då är det högkonjunktur för jobbskapande åtgärder bland politiker. i valrörelsen höjde Löfven rösten från talarstolar runt om i landet att utbildning i kombination med praktik skulle skapa 30 000 jobb för ungdomar som saknade gymnasieutbildning. Ett år senare rapporteras att av detta har blivit ett jobb. Efterfrågan har saknats. Hur skall jobbskapandet i en handvändning kunna revoltioneras för de tusental som nu kommer och som inte annat vill än att arbeta och bidra till sin försörjning?
 
Matchning fungerar dåligt på svenska arbetsmarknaden. Företag efterfrågar arbetskraft men hittar inte rätt kompetens. Dagligen ger nyheterna exempel på kvalificerad arbetskraft som väller in i landet men som kommer att bo på flyktingförläggningar i åratal. För gemene man/kvinna borde den naturligaste vägen vara att personerna efter registrering snarast efterfrågades av näringslivet.
 
Enkare jobb måste skapas. Skall vi ute i samhället se människor med spade och sopkvast putsa gatorna från skräp? Skall kommunernas maskinpark ställas i träda till förmån för handkraft? Och hur skall en sådan omvandling finansieras? Miljöpartiet har i dag en debattartikel om hur fler enkla service jobb skall kunna skapas utöver de ruttjänster som regeringen för ett år sedan ville slopa. Jag upplever att politikerna pratar om att gamla jobb skall åeruppstå. Springchasen skall ersätta allmänhetens bärande av COOP och ICA kassar och till och med att i hemmet plocka upp varorna och sätta på plats i kylen medans familjen ägnar sig åt att natta barnen. Skall även sagoläsandet ske med rutarbetskraft.? Ja, arbetsuppgifterna är många. 
 
I Downtown Abbey är närmast en pluton sysselsatt med att serva familjen på slottet. Så kan det bli i fortsättningen eller hur har politikerna tänkt sig?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0