Inför Tredje semifinalmatchen FBK - LHK

Varför förlorar Färjestad två matcher i rad mot Linköping ? För att besvara frågan är det bra att börja med att gå till matchfakta. Första semifinalmatchen vann FBK skottstatistiken med 43 ? 25 och sista perioden vinner FBK skottstatistiken med 18 ? 10. Utvisningarna,där har FBK 5x2 mot Linköpings 9x2. Hur många matcher har den statistiken till förlorande lagets fördel ? Troligtvis inte många. Vad skedde i sista perioden ? Allt gick in för Linköping. Jag påstår att tillfälligheter avgjorde matchen trots att Linköping vinner sista perioden med 4 ? 0.
Så konstig kan hockeyn vara.
Men är det tillfälligheter som gör att Linköping vinner även andra matchen ? Låt mig än en gång presentera matchfakta. Utvisningarna är jämna med en tvåminutare till FBK:s nackdel.
Skotten vinner hemmalaget med 34 ? 28. Ingen överväldigande dominans. Däremot vinner FBK skotten i sista perioden med 17 ? 9 men målen förlorar bortalaget med 0 -3.
Två av målen görs i spel 5 mot fyra, ett av dessa i sista perioden.
Det är svårt att hävda att tillfälligheter har spelat in när Linköping har gjort 12 ? 4 på två matcher. Men jag hävdar ändå att resultaten är missvisande med hänvisning till statistiken för de båda matcherna. Skotten slinker in för ett lag och slinker utanför för det andra. Naturligtvis är det så att i bästa av sju matcher är det inte tillfälligheter som avgör utan det lag med den bästa skärpan vinner matchserien.
Skärpan kan sönderdelas i fysisk och mental.
Den fysiska borde inta vara någon skillnad mellan lagen. Så som elitserien spelas med spel mest varannan dag finns knappast utrymme för någon extrem laboration med styrketräning eller isträning utan där är nog alla lag tämligen lika.
Avgörande alltså den mentala biten och där vinner det lag med den bästa coachen och övrig organisation.