Arbetslivet/Ungdomar

Jag hör från initierat håll hur svårt det är för elever att komma ut på praktikplatser. Attityden från näringsliv och offentliga organisationer borde vara: vad trevligt att få träffa en ungdom på min arbetsplats.

I stället för att en speciell resurs på skolan arbetar heltid med att få ut ungdomar på praktikplatser borde arbetsplatser stå i kö för att ta emot ungdomar. Det borde vara en förmån att få informera kommande generation om vad arbetslivet handlar om.

Så småningom skall gymnasieungdomar ta plats i arbetslivet. Vad händer då? Närmare 30% får ingen kontakt med verkligheten utan tvingas tillbringa tillvaron i sysslolöshet möjligen avbrutna med meningslösa kontakter med arbetsförmedlingen.

Sahlin pratade i går i Lördagsintevjun om att lagstadga för heltidsjobb för de som nu har deltidsjobb.
Prioritera i stället de svåra problemen i samhället och prata i stället om att lagstadga att ungdomar som går ur gymnasiet skall ha lagstadgad rätt till praktikplats. Åtminstone sex eller fler månader efter skolavslutning.

Då riskerar inte självförtroendet att få säg en knäck utan många kommer att kunna få kontakter och på så vis på ett naturligt sätt komma in på arbetsmarknaden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0