Perra till Timrå

Kom igen nu grabbar! Fy fan vad bra vi var! För mig som enbart följer Vargarnas framfart från TV skärmen kan inte intrycket av lagets huvudtränare bli annat än plumpigt. En djupare analys och kännedom om personen ger möjligen en annan bild.

Träffade av en slump en aktör som följer lagets matchande genom sin yrkesroll. Hans spontana reaktion var att "fy fan vad lite spelarna presterar för den ersättning de har". Och det är tränarens roll att få ut maximalt av spelarna sett över tiden. Nu kan inte det uttalandet göra anspråk på att bevisa att tränaren har presterat dåligt.

Själv är jag imponerad över företaget FBKs långsiktiga byggande och förmåga att hålla topp position. Det är många som vill upp i elitserien och som borde ha resurser. Stora städer som Växjö, Örebro, Västerås och föreningen AIK förstås.

Jag anar att Jörgen Jönsson är ett idealiskt namn att ta över positionen som huvudtränare för laget under närmaste tio års period.

Men jag är intresserad av att veta hur mycket betyder huvudtränaren för lagets framgång? Går det att genom ett forskningsprojekt inriktat på gruppdynamik och övriga psykologiska faktorer kombinerade med sakkunskap inom träning att komma fram till att huvudtränaren har en avgörande betydelse för lagets  resultat?

Eller är det så att lag bygget har störst betydelse? Dvs att kombinera ihop 25 individers egenskaper till en formation som kan prestera över det normala under en elitseriesäsong. I så fall har sportchefen störst betydelse och huvudtränaren mer som en assistent som lotsar laget genom matcherna. Och som har egenskapen att förstå många olika viljor och deras reaktioner under press. Och det är förstås en egenskap som borde vara sällsynt.

Färjestads främsta storhet ligger naturligtvis i den starka position föreningen har skaffat sig genom att bygga ett företag som står solitt ekonomiskt. Och därigenom har möjlighet att i stort sett värva de duktiga spelare som krävs för en toppposition i elitserien. Och attrahera en ledarstab som är genuint kunniga i sporten är ingen oviktig komponent.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0