Vetenskapens värld

I går hade vetenskapens värld ett inslag om landets största forskningsprojekt. Jag tänkte vad lite jag vet om sån't. Vist borde jag som följer nyheterna och olika krönikor ha reda på och känna till landet största forskningprojekt som omsätter 900 miljoner.

Är det fel att kontinuerligt rapportera i nyhetsflödet om detta projekt åtminstone en gång i halvåret.

Jag frågar, fokuserar nyheterna på fel saker? Mord av förvirrade och sjuka människor ägnas stor uppmärksamhet i nyhetsinslag. Efterföljande rättegången följs varje dag med kommentarer och är det en kändis som råkat illa ut engageras en advokat för att följa aktiviteterna i rättssalen.

Tydligast är det i regionalnyheterna som jag tycker är ett stort skämt. Regionala nyheter domineras av en trafikolycka eller brand eventuellt att någon åldring eller tioåring har försvunnit i skogen.

För att nu inte tala om de resurser sporten får.

Åter till gårdagens forskningsprojekt. En svensk en världsberömd mikrobiolog på Karolinska institutet håller på att kartlägga kroppens 20 400 proteiner. Proteiner är de skojare som föranleder människans allvarligaste sjukdomar som prostatacancer, bröstcancer m fl. cancertyper.

Väl kartlagda som antas ta några år till - hälften ca 10 000 är kartlagda i dagens läge - så återstår arbetet att förstå vad varje protein har för betydelse i jämförelse med de sjukdomar som uppträder i kröppen. Med andra ord kan det vara så att det 999:e proteinet förorskar prostatacanser.

Således kan det i framtiden vara så att det går att special sy ett läkemedel som lirkar just med det proteinet och så är den sjukdomen utrotad. Men kostnaderna för medecinen blir förstås inte obetydliga.

Mest tid i programmet ägnades åt hällristningar i Bohuslän och en dal i Italien. Dessa hällrisningar som gjordes för 3 000 årsedan var kinesiskt lika. Och arkeologerna funderade över hur de kunde vara det. Transportmöjligheterna för 3 000 år sedan såg ju inte precis lika ut som dagens trots askmoln.

http://svt.se/2.107868/vetenskapens_varld

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0