Samordning

I debatten ropas det på att samordna allt och alla. Byråkrater älskar ordet samordna. Hur många planeringsenheter finns det på kommunala-, landstings- och statliga organisationer/verk till föga nytta.

I kommunen skall tekniken samordnas med kulturen, vården och omsorgen. Detta sker på kommunstaben och utförs av kommundirektören och ett antal planeringsdirektörer och strategiplanerare och en eller flera näringsutvecklare.

Inom den statliga skatteförvaltningen skall moms-, inkomst-, fastighets- och många flera skatteenheter samordna verksamheten för att den totala verksamheten skall bli effektivare.

På landstingsnivå finns otaliga enheter som vårdar alla våra kroppsliga funktioner och organ. För att se till att kroppen i sin helhet får bästa möjliga vård samordnas verksamheten på landstingets planeringavdelning.

Ledare och chefer staplas på varandra i en aldrig sinande hierarki medan den operativa delen av organisationen lever efter naturlagarna och tillgodoser det som efterfrågas.

I dag skriks det högre än någonsin från samordnaretablisemanget på att hela sverige behöver samordnas för att undvika panik och brist på det mesta när nästa katastrof inträffar.

I sta'n har vi en del av myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Ledningen sitter i huvud kommunen och har behov av att samordna sig med den del som ligger ute i skogarna.

Varje katastrof har sin unika kombination av jävligheter. Visst är det bra att människor går till jobbet varje dag och sätter sig på en kontorsstol och kliar sig i håret och försöker fundera ut var nästa katastrof inträffar och hur den ser ut och visst är det bra att förebyggande åtgärder har skapats men att tro att det stora kaoset kan undvikas med årliga byråkratiska övningar myndigheter emellan skapar bara mer ineffektivitet i vardagen och slösar resurser som kan användas till det operativa arbetet som oundgängligen behövs

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0