Vinster inom välfärden

Jonas Sjöstedt m fl debatörer förfasar sig över vinster i privata välfärdsföretag. Hur många fler anställda skulle inte finnas inom barnomsorg, äldrevård och skola om privata företag förbjöds? Vinsterna divideras med antal möjliga anställda och vips omvandlas vinsterna till tusentals fler anställda. Skattesänkningar är förödande hävdar Jonas m fl. I stället borde skattesänkningarna använts till fler anställda inom stat, landsting och kommun.
Lika troligt är att verksamheten om den enbart bedrevs inom offentlig förvaltning skulle vara utsatt för kritik för att den bedrevs orrrationellt. Det är precis av den anledning som alternativet med privata företag utvecklats. Monopol har den nackdelen att organisationen sväller, utan att mer blir gjort.
Riksrevisorn rapporterar om resurser som tillförts arbetsförmedlingen, men har de kommit de arbetslösa till nytta?
I dagarna presenterar samme man ineffektiviteten i Trafikverkets hantering av ökade medel till underhåll av järnvägen.
Kompetens är en knapp resurs. Fler anställda är ingen garanti för att barn kommer att lära sig mer eller att äldrevården kommer att bli mer human. Ökade resurser innebär fler enheter, dyrare lokaler, utveckling av it system som inte används, fler möten, mera utbildning av anställda innebär fler bortavaro timmar och medel till resor, övernattningar och traktamenten, fler konsulter som initierar utredningar som läggs i byrålådan eller som chefer somnar över.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0