Statlig ineffektivitet

 
 
Politikerna trumfar in budskapet att sysselsättningen skall öka och arbetslösheten skall ner till oanade nivår. Förtillfället är det Löfven som sitter i förarsätet och rattar mot Europas lägsta arbetslöshet som mål ca 2020. Ett av medlen mot lägre arbetslöshet är det gigantiska företagarstödet som förnärvarande belöper sig på 30 miljarder av skattepengar som arbetstagaren och företagen får avstå ifrån. Jo, Du läste rätt. Först in med pengar till statskassan sedsn ut. Och allt administreras av högavlönade tjänstemän och deras löner ingår inte i de 30 miljarderna utan åter är det skattebetalarna som står för fiolerna. Ett myller av institutioner hanterar den gigantiska summan.
 
Då frågar sig hen av ordning. Ökar stödet sysselsättningen och avskaffar arbetslösheten till en viss del? Av nyligen publicerad undersökning visar det sig att ca 20% av företagen som erhållit stödet har ökat omsättningen. Med hur mycket? Vem vet? Och har det bidragit till att öka sysselsättningen? Också tveksamt. Utvärdering saknas.
 
Hur mycket är 30 miljarder i förhållande till någon annnan utgiftspost i statsbudgeten? En fjärdedel av företagsbeskattningen och hela kapitalinkomstbeskattningen. Hur mycket skulle sysselsättningen och arbbetslösheten minska om företagsbeskattningen sänktes med en fjärdedel eller kapitalinkomstbeskattninegn togs bort? Ingen vet. 
 
Är medborgarna medvetna om med vilken ineffektivitet deras surt förvärvarade slantar hanteras?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0