Låt priset styra utbud och efterfrågan

Bostadsmarknaden och arbetsmarknaden fungerar dåligt i landet. Båda marknaderna är reglerade av förhandlingssystem mellan två parter. Fackföreningar och hyresgästföreningen värnar om de som redan har ett arbete och en bostad.
 
Föreningarna styrs av ideologiskt patos innehållande rättvisa och solidaritet. Ideologin krockar kraftigt med synen på de människor som av en eller annan anledning dragit samhällets nitlott. Således de som saknar bostad och arbete. Ett iskallt osolidariskt resonemang som skadar samhällets funktionssätt och som politikerna får uppgiften att försöka rätta till och som politikerna överlämnar till arbetsförmedling och social tjänsten i kommunerna att ta hand om. Två institutioner som dagligen kritiseras på tidningarnas insändarsidor och som har allra lägst förtroende bland samhällsmedborgarna i opinionsundersökningar.
 
Livsnödvändiga varor som kläder, mat och delvis möbler och bilar är inte reglerade av föreningar och politiker. Prissystemet fungerar utmärkt på oreglerade marknader medan det bildas kösystem och andra otrevligheter på av politiker och föreningar inblandade parter.
 
Kunderna till vissa vårdcentraler är ett annat exempel där irritation uppstår på grund av lunchstängt och stela öppettider. ICA och COOP undviker att stänga sina butiker en timma mitt på dagen och betjänar kunderna alla dagar i veckan t o m har en del butiker övervägt att ha öppet dygnet runt.
 
Ex Västerstrands vårdcentrals kunder kan bli sjuka mellan 0800-1200 och 1300-1700. Därför uppstår köbildnig på akuten vid central sjukhuset och förorsakar Landstingets skattebetalare onödiga fördyringar.
 
Medborgarna borde inse, att klåfingrigheten bland politiker och en del föreningsmänniskor som inte insett att de borde avhålla sig från att betjäna redan priviligierade grupper skadar samhällets funktionssätt.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0