ICA bedrägeriet

I kväll höll jag på att glömma Solvallas V64.
Tankarna malde i huvudet med anledning av Josefssons ICA avslöjande om köttfärsen som plastades om och ändrades datum på förpackningen och en anställd som t o m tog upp köttfärs som hade legat i skiten på golvet och plastade om köttförpackningen.Vad är det som får den anställde att så lojalt ställa upp för företaget eller för den delen organisationer i statlig och landstings eller kommunal verksamhet ? Nu var det här inget småfiffel utan rent griseri från anställda och från ledningens sida. Snikenhet som går ut på att suga ut de sista hundratusentals sekinerna från kunderna. Inget skall förgås allt skall tas till vara i den snöda vinstens intresse.
Annars är det vanligt med småfiffel över allt och på alla arbetsplatser. Kunder och skattebetalare lurar och bedrar varandra överallt och alltid. Är det någon som har rent samvete när arbetslivet analyseras ? Allt från reseräkningar, arbetstider och mycket annat småfifflas det med. Politiker fifflar med kreditkort och det påstås t o m att våra folkvalda har anlitat prostituerade minderåriga.
Skillnaden i ICA svindeln är att det är i stor skala och systematiskt. Det är som Josefsson menar, att det sitter i väggarna. Vi har livsmedelverk som skall kontrollera vårt övergripande system och vi har kommunernas livsmedelskontrollanter. Ingen av dessa resurser har kunnat upptäcka något. Och ändå satt det i väggarna. Nästa gång jag går in i en ICA butik kommer tankarna att snurra i huvudet. Vad gör jag här ? Är det samma skit på COOP ? Och vad händer i de andra affärerna som är pressade av jättarna ?
I skolan skall vi lära oss kritiskt tänkande. Det verkar som det är bortblåst när vi kommer ut i verkliga livet. De flesta böjer och bockar för organisationer och chefer. Hur många av oss ifrågasätter och vågar gå emot den vedertagna uppfattningen ? Diskussionerna på veckomöten och arbetsplatsträffar inskränker sig till att chefen informerar om sånt som redan är känt. Och vilken anställd på en ICA affär vågar gå emot den grötmyndige chefen som jobbat på ICA sedan 16 års åldern ? Ursäkta men det är nästan så jag vill svära, hur kan en simpel matvaruaffär tjäna tjugu millioner om året ?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0