Löftena

Hur skall väljarna kunna hålla reda på alla löften och reformer som presenteras av partierna? Och konsekvenserna som analysera fram av Silberstein m fl. Och framförallt när Fångarna på fortet sänds i TV4 samtidigt som utfrågningarna.

Jag undrar om det går att energieffektivisera huset jag bor i med 30%? Det betyder att från nuvarande nivå på förbrukade 13 000 kwh skall jag sänka ned mot 9 000 kwh. Konsekvensen blir att hustrun får köpa stearinljus och raggsockor om vi inte redan har det.

Och hur många energirådgivare skall kommunen anställa för att hinna med och energideklarera före åtgärderna? Sedan skall åtgärderna följas upp för att mäta om energin sänktes med 30%. Det gäller att ta till med åtgärder så att jag befinner mig på rätt sida för att få den utlovade sänkningen av fastighetsskatten på 6 500 i tre år.
Och att inte köpa någon elbil för då förbrukar jag energi när jag varje dag skall ladda bilen.

Alla ensamma mammor med två eller flera barn bör förstås rösta på di röde med utlovade sänkning av maxtaxor och höjda bostadsbidrag blir det förstås en rejäl standardhöjning. För de som röker utav de ensamstående mammorna reduceras höjningarna och sänkningarna av höjd tobaksskatt och om de är beroende av bil höjd bensinskatt. Pizzan och McDonalds hamburgaren blir billigare när restaurangmomsen sänks så det kanske tar ut tobaken och bensin skatterna.

För den som vill vara på den säkra sidan avseende om det blir plus eller minus med förslagen blir det att sätta sig med datorns Excel program och lägga in alla minus och plus och sedan summera.

Nu är det inte säkert att det blir som de säger. Det kanske blir ännu mer eller mindre än lovat. Ett är säkert det blir ingen större skillnad. Den politiska retoriken är inte trovärdig och i bland rent löjeväckande. Det jag skulle önska är att politiker hade förmågan att rodna när de babblar på. Men de är förstås så slipade och tränade genom många upprepningar av alla argument att till slut hör de inte vad de säger.

Det vore bra för landet om alliansen finge regera ytterligare ett par mandat perioder så att svenska folket får en chans att jämföra den politiken mot den som bedrivits av socilademokraterna sedan lång tid tillbaks. Det skulle i så fall bli den stora skillnaden att människor får bestämma mer över plånboken och inte behöva skatta pengarna till den många gånger ineffektiva offentliga sektorn.

Storkök

Jag hade tillfälle för någon månad sedan att pröva sjukhusmaten i ett par dagar och jag blev förvånad över den dåliga kvaliten. Brända falukorvar tillsammans med kokt potatis eller om det rent av var makaroner och någon grönsak som jag inte kommer ihåg vad det var. Broccoli buketter tror jag det var.

Andra middagen fägnades jag med två platta ungspannkakor tillsammans med en majshög och sylt.

Storköksmat och budgetramar som skall hållas, men måste det vara så fantasilöst? Det är ju ändå proffs som sköter rulljansen. Och kunderna eller förlåt patienterna skall uppmuntras med hjälp av måltiden för att kunna tänka positivt och bli friskare än när de kom innanför sjukhusväggarna.

Därför är jag beredd att beröma de röd gröna när de lägger förslag om ökad kvalite på maten till äldre inom kommunernas äldrevård men ändå inte. Och varför det då?

Jag tycker det är eländigt att anställda inom ex ett lasarett inte kan prestera bättre än det jag redovisar. Politiker på regeringsnivå skall inte behöva lägga sig och anvisa resurser för att lokal mat skall bli bättre. Anställda skall naturligtvis brinna för att deras gäster skall få en måltid som de upplever som läcker. Och hjälper det om riksdagen sätter till några miljarder för att maten på kommunalnivå och landstingsnivå skall bli bättre? Nej jag tror inte det för resurserna går till att anställa nya strateger och planerar eller centrumledare på kommunal staben.

Hur ser maten ut på sjukhusen i de länder runt medelhavet där det lagas god mat. Är den lika ynklig där?

Den engelske matgurun har enligt initierade rapporter fått ordning på den engelska skolköksmaten. Anställ årets kok för att ta tag i storköksmaten i landet och göra måltiden till en upplevelse för alla patienter och boende inom äldrevården.


Friskolor

Jag skulle kunna tänka mig att starta en friskola för gymnasieelever där förutsättningarna är

att om det är så att Ni är i behov av bibliotek så får ni utnyttja de ordinarie biblioteken. Min erfarenhet är att biblioteken har kapacitet för betydligt fler besökare.

att lunch får ni fixa själva antingen i form av matlåda eller på annat sätt. Det är en bra övning för vuxenlivet.

Erhåller jag kommunal skolpeng och kan på grund av andra rationaliseringar tillsammans med de två beskrivna
arbeta fram ett överskott skall det vara tillåtet. Hur jag sedan använder överskottet är upp till mig och andra eventuella ägare.

Enda restriktionen på verksamheten skall vara att eleverna klarar sig betygsmässigt lika bra som kommunalt drivna skolor. Blir det signifikativt sämre resultat åläggs verksamheten att vidta åtgärder som diskuterats fram med skolverket. Och den springande punkten är naturligtvis om jag får några elever som vill pröva.

Det är givet att det också måste vara tänkvärt för de offentligt drivna skolorna att se hur det i andra former går att få samma eller bättre resultat.

Likaväl som vi förhåller oss på ett nyfiket sätt till andra kulturer med bland annat nyheter i maträtter och sätt att leva livet borde vi med liv och lust testa andra verksamhetsformer för den offentliga verksamheten än de traditionella drivna av de överfulla byråkratierna.

Dessutom har fyrkantiga byråkrater förmåga att misstolka politiska reformer och lagar till att gälla millimeter rättvisa vilket ofta blir till elände och bedrövelser för medborgarna.

Trygghetsnarkomanin och visionen om frihetsbegreppet för alla medborgare har testats länge nog utav socialdemokraterna utan att visa sig fungera i verkligheten. En mandat period till för alliansen kommer att visa att valfrihetsbegreppet och visionen om jobblinjen fungerar bättre i ett samhälle på landets utvecklingsnivå.


800 m rekordet

Rudishas passertider speglar förloppet ganska väl: 24.3 - 49.2 (24.9) - 1:14.6 (25.4) - 1:41.09 (26.5). Bilden blir ännu tydligare om man tittar på 100m-bitarna på andra varvet: 12.5 - 12.8 - 13.1 - 13.5. Det handlar alltså ändå bara om en gradvis mattning, inget brutalt tapp.

Ovanstående är kopierat från Friidrott.se.

Rudishas världsrekord har fått lite uppmärksamhet eller så har det gått mig förbi. Första gången jag hörde om det var i sportradion i söndags. Och nu artikeln på friidrott.se.

Givetvis måste hare till för att komma ned på tider som Rudishas men för att förbättra rekordet och Rudisha kunde ha kommit ned mot 1,40.5 om loppet sprungits jämnare. De flesta 800 m lopp förstörs av för snabb utgångsfart och harar som inte känner av farten bra nog.

Det jämnaste 800 m loppet som någonsin sprungits gjorde förmodligen 800 m segraren i OS Munchen Dave Wottle. Han passerade varje 200m med tidsdifferenser på 2-3 tiondelar. Och med extrem svag utgångsfart i förhållande till ledaren vid 200m.

Hade haren i Rudishas lopp öppnat de första 200m på några tiondelar över 25.0 och sedan avverkat varje 200 på variationer inom 2-3 tiondelar hade Rudisha kunnat avsluta sista 200m på dryga en sekund snabbare än svaga 26,5.

Jag håller inte med friidrott.se om att tappet från 24,3 på första 200m till sista 200 på 26,5 inte är ett brutalt tapp.
För att vara ett världsrekordslopp tycker jag det är på gränsen till brutalt.

Beskrivningen av loppet: "På slutet blev de mäktiga stegen dock aningen segare och det var alltså bara just precis som rekordambitionen infriades".

Mjölksyran satte in på grund av det snabba första varvet och i synnerhet de snabba första 200m och försämrade tiden med i varje fall en halv sekund.




Rehaben

Fjärde augusti var jag hos min snälle sjukgymnast och fick nytt program. Sedan dess har jag tränat programmet varannan dag och följt instruktionerna som jag uppfattar till 100%. Det innebär nio pass dagens inräknat. Jag brukar säga till träningskompisar att efter uppehåll i träningen märker jag en vesäntlig skillnad i styrka efter elva pass.

Helgen innebar att jag bröt varannan dags rytmen och vilade två dagar från rehab programmet. Jag förstod att jag skulle vara i form med den extra dagens vila. Det känns underbart att känna hur starka vissa muskler har blivit. Speciellt gluteus maximus fungerar 500% starkare än för tre veckor sedan. Då kunde jag knappt lyfta rumpan med stöd av ena foten. Nu kan jag lyfta rumpan och hålla i minst femton sekunder statiskt.

Och bättre skall det bli. Varannan dax träning fungerar jättebra när det gäller styrka. Nu har jag som sagt bara prövat senaste programmet i tre veckor. Vad bliva månde om tre månader?

Planen är att den ordinarie styrke- och konditionsträningen skall komma i gång i månadskiftet och då blir det till att malla in rehabträningen varannan dag och ordinarie träningen däremellan. Det skall fungera i och med att det är olika muskelgrupper som tränas.

Jag skall kolla när jag träffar min förträfflige sjukgymnast i veckan.

Eget ansvar

Språkröret Peter Eriksson för MP är en snäll politiker därtill pragmatiker. I lokal politiken har han lyckats med att få bort betongsossarnas långa maktutövning.

MPs strategi med den röd gröna röran är att ta röster från socialdemokraterna och att även på riksplanet bryta den för landets ekonomi förödande socialdemokratiska ideologin. Att långsiktigt jobba ned socialdemokraterna mot 20% vore nyttigt för sveriges ekonomi. Hoppas han och Wetterstrand får överraskande höga siffror i valet på bekostnad av sossarna.

Jag förstår mig inte på motståndet mot sjukreformen som alliansen har genomfört. Att införa som oppositionen säger administrativa gränser för att kolla upp arbetsförmågan tycker jag är en riktig åtgärd. Jag har uppfattat det så att oppositionens alternativ är att kraftigt bygga ut rehabiliteringen och ta bort den administrativa gränsen. Det kan jag tycka är bra om det nu vore så att rehabiliteringen fungerar.

En stor del av de som är sjuka ser friska ut på grund av att de flesta sjukskrivningar kommer sig av att människor har ont i rörelseapparaten. Leder och muskler ömmar. Sjukskrivning i kombination med besök hos sjukgymnast som skriver ut lämpliga övningar kallas för rehabilitering. Till 90% ansvarar den enskilde för att rehabiliteringen blir genomförd. För en individ som aldrig tränat kontinuerligt misslyckas rehabiliteringen i åtta fall av tio. Därför är rehabilitering lika verkningslöst som att skicka arbetslösa till arbetsförmedlingen.

Och då är frågan vad är alternativet? Naturligtvis är förebyggande åtgärder bästa sättet att komma till rätta med problemet. Således att individen själv i tid inser att för att inte bli sjuk och arbetslös krävs krafttag från mig själv
i form av att jag ser till att få bra utbildning och leva ett liv som minskar riskerna för de vanligaste sjukdomarna och att ha alternativ vid arbetslöshet.

Således att förändra attityderna till eget ansvar i stället för att lita på att samhället skall träda in och hjälpa i alla lägen. Det är ingen lätt uppgift fär poitikerna. Det vinner politikerna inga röster på i dagens samhälle.

Okunskap

I Agenda diskuterade Schyman och SDs partiledare Jimmy Åkesson varför anmälningar av våldtäkter har ökat i landet. Mitt i diskussionen sa Schyman: "du är så okunnig att det är genant att diskutera med Dig". Det leder till frågan om ca 4% av landets befolkning är så okunniga att de inte förstår vad de röstar på?

Det är skrämmande om siffran skulle vara ännu högre. Låt mig anta att den är 10%. Således knappt en million röstberättigade är så okunniga så de inte ens är värda att träffa Schymann och prata med henne eller eventuellt är så okunniga att de inte förstår vad de röstar på.

Vad leder det till för siffror om varje partiledare hävdar att motståndaren är så okunnig att han/hon inte är värdig att diskutaera med därför att okunskapen är för stor. En stor del av befolkningen är alltså så okunniga att de inte förstår vad de röstar på enligt den etablerade politikerna om ny Schyman är reprensenativ för landets partiledare.

Det leder till att före val måste någon form av kunskapstest genomföras för att få rösta annars blir det bara en enda röra av okunniga som röstar och då kan det möjligen bli så att landet styrs av fel människor.

Och blir det så att dryga tio procent blir diskvalificerade för att gå och rösta då har vi ingen demokrati. Men alla går i skolan tills de är nitton år då borde skolan ha givit sådana kunskaper att alla borde vara röstberättigade. Och så är det ju.

Men varför säger Schyman så om en partiledare som har 500 000 människor bakom sig?

Brev till Sahlin och Reinfeldt

Hej på Er! 

Det som spelar störst betydelse på långsikt är förstås att små företag bildas i landet och att små företag växer till
medelstora. Vi lär ha för få medelstora företag i landet.
 
Alla åtgärder små som stora för att förbättra attityder och klimat för företag är av godo och nödvändiga. Därför tycker jag Olofsson är helt rätt ute när hon kräver att LAS skall avskaffas för företag med mindre än tio anställda. Stora företag och organisationer har förhandlingsrätt så där är det inga problem i det ärendet. Jag har stor erfarenhet av detta vid flytten till Arboga och även senare i kommunen.
 
Även förslaget att barn skall födas med F-skattesedel är bra. Jag håller med Dig/Er om att det är löjligt med valdebatten om dessa ständiga reformer som skall genomföras. Jag skulle vilja bilda partiet "Reformstopparna". På partiprogrammet skulle prioriteras att få ned statsbudgeten med låt oss säga i ett första steg med 200 miljarder. Den är förnärvarande på 800 miljarder.Kolla på http://www.sweden.gov.se/sb/d/2548/a/144876
 
Genom att avskaffa arbetsförmedlingen (80 miljarder). Ni känner tidigare till min inställning till försvaret (25 miljarder). Biståndet halveras och överföras till privata entreprenörer (15 miljarder). Stödet till kommunerna avskaffas (75 miljarder). Där har Ni 200 miljarder.
 
Då får vi ett överskott som i en första etapp skall användas till att avskaffa låneskulden 1 075 miljarder. När det är gjort uppstår ytterligare en besparing på 25 miljarder på nuvarande räntenivå.
 
När jag får makten skall jag omedelbart sälja ut alla statliga företag och då i första hand Vattenfall och LKAB,Nordea,Telia,SAS mfl. Då kan jag i ett svep eliminera statskulden. och då inträffar det sensationella att vi har ett överskott på dryga 200 miljarder. Det tar alltså mindre än tio år att bygga upp en fond på mellan 1,5 och 2,0 billioner kronor. Vars avkastning kan användas till t ex förebyggande hälsovård och förbättrad vård till gamlingar.
 
Ni kan förställa Er vad som skulle hända om vi finge ett företagsklimat som sänkte arbetslösheten till 2 - 4%. Vi skulle bli rikare än Norge med den väl utvecklade industrisektor och växande tjänstesektor som vi har till det kommer att vi arbetar ihop pengarna inte som Norrmännen som sitter och väntar på att det skall komma allt mer ur havet.
 
Sjukvården är som den är och där behövs givetvis stora reformer. Främst privatiseringar i första hand av primärvården och att länssjukhusen ex Karlstads lasarett görs om till ett styrt företag. Universitetssjukhusen förblir naturligtvis i statlig ägo.
 
Mycket att prata om
Hälsningar

Rehabgång och festligheter

Inför gång rehaben i dag bestämnde jag mig för att lägga ned rekordambitionerna. Sa till hustrun att jag går igenom rehabgången utan att tänka på resultatslakt. Hon tyckte det var förståndigt att inte ständigt jaga förbättringar.

Dels hade jag tvättat bilen på eftermiddagen och det innebär ett antal niggningar och lårarbete som gör de aktuella musklerna en aning möra.

Dels besöktes vi i gårkväll av en god vän. Vilket innebar ett glas vin och smuttande på någon centiliter whisky och do konjagare. Och förstås någon timma se'n nattning. Visseligen steg jag inte ur bädden förrän bort emot kl nio och det kompenserar den sena nattliga timman. Tveksamt ändå om morgontimmarnas extra sömn kan kompensera den tidiga nattliga goda sömnen. Sömnforskarna är säkra på att så inte är fallet.

Middagen i går bestod av en excellent pasta rätt med sparris, schvampinjoner,kräftstjärtar och en gräddsås med fiskbuljongtärning och sambal oleke. Jag hade till efterrätt bakat en budapestlängd. Tyvärr gjorde jag mig skyldig till recept fel och klantig hantering från bakduk till uppläggningsfat men den var klart ätbar ändå och jag tilldelades beröm.

Så åter till rehabgången. Kände första femhundra metrarna ömhet i övre sidan av gluteus maximus muskeln och funderade på om det kunde ha att göra med den nya övningen som min utmärkte sjukgymnast introducerade i början av månaden. Jag ligger på rygg med ena foten mer framskjuten än den andra och skjuter upp höften. Det var sjätte gången jag tränade på så sätt men jag har blivit starkare så jag kan lätta på främre foten när jag kört klart setet och övergå till ca 10-15 sek statiskt läge. I går försökte jag mig på att även i detta läge skjuta upp höften. Det kan förklara ömheten i musklerna.

Annars öppnade jag första km på 10,45. Och vid tre kilometers märket 31,05. Bra tänkte jag eftersom jag inte tryckte på som vid resultat rehabgång. Och hade överraskande 43,50 i mål. Således tredje bästa tiden. Nöjd!


Tips SM i friidrott

 

       
       
       
M 100m Tom Kling-Baptiste 90 Huddinge / K 100m Lena Berntsson 78 Ullevi /
M 200m Johan Wissman 82 Helsingborg / K 200m Elin Backman 88 Helsingborg /
M 800m Joni Jaako 86 Tjalve /

K 400m

Sandra Wagner 92 Örebro /
M 1500m Rizak Dirshe 72 Malmö / K 800m Charlotte Schönbeck 84 Lidingö /
M 10000m Oskar Käck 82 Hälle / K 1500m Charlotte Schönbeck 84 Lidingö /
M 3000mh Mustafa Mohamed 79 Hälle / K 5000m Malin Liljestedt 80 Spårvägen /
M 110mh Philip Nossmy 82 Malmö / K 3000mh Ulrika Johansson 75 Rånäs /
M 400mh Thomas Nikitin 82 Spårvägen / K 100mh Emma Tuvesson 91 Helsingborg /
M höjd Erik Sundlöf 91 Glanshammar / K höjd Emma Green 84 Örgryte /
M stav Gustaf Hultgren 83 Örgryte / K stav Angelica Bengtsson 93 Hässelby /
M tresteg Moteba Mohamed 90 Alingsås / K längd Carolina Klüft 83 Växjö /
M diskus Niklas Arrhenius 82 Spårvägen / K diskus Anna Söderberg 73 Ullevi /
M slägga Mattias Jons 82 Hässelby / K slägga Tracey Andersson 84 Trelleborg /
M spjut Gabriel Wallin 81 Södertälje IF / K spjut Annika Petersson 79 Gefle /
Utslagsfråga 62,18


Nio Herr rätt och åtta Dam rätt. Utav totalt 28 grenar hade jag rätt i 17. 61%!

Ungdom och arbetsmarknad

Ungdomsarbetslösheten

Jag har inte förstått eller brytt mig i de olika alternativen som partierna har när det gäller att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Men nu har jag förstått och det var inte mycket att förstå.

Di röde vill lägga 1,7 miljarder på de ungdomar under 26 år som är arbetslösa genom att slopa arbetsgivaravgiften sedan skall det satsa på kommvux och annan utbildning. Samtidigt skall ordinarie arbetsgivaravgift införas på de ungdomar som redan är i sysselsättning och det lär kosta 10 miljarder. Det betyder di röde vill lägga kostnader sammanlagt med 8,3 miljarder på att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Underligt.

Bättre är att lokala företrädare som länsråd, hövdingar i samarbete med länets företag och offentliga organisationer engagerar sig i problemet. Det borde gå att lösa under en helg för höjdarna i Värmland att få ut ett par tusen ungdomar på lärlings- och praktikplatser. Viljan saknas. Kreativiteten hos våra valda kommunala ombud är förödande låg. Allt kan inte överlämnas till Regeringen.

Arbetsmarknaden

LAS är lagen som reglerar uppsägning vid arbetsbris. Sist in först ut. Centern vill ta bort regeln för företag med mindre än 10 anställda. För större företag är det inga problem därför att lagen är så utformad att den medger förhandling mellan arbetsgivare och fack. I förhandlingar smyger sig i regel ett godtycke och slumpmässighet in för en del av de anställda men för huvuddelen är det inga problem.

Jag är för centerns förslag. Jag tänker mig in i situationen som egen företagare. Med allt vad det innebär att leda ett litet företag bör det närmast vara en självklarhet att jag som satsar kapital och kompetens också skall ha full kontroll över vilka som skall vara anställda i företaget.

Förslaget ökar flexibiliteten på den i övrigt stela svenska arbetsmarknaden. Om jag byter arbete behöver jag inte frukta att jag som sist anställd blir uppsagd vid eventuell arbetsbrist utan det är andra faktorer som avgör i regel min kompetens.

Politiker kan inte skapa jobb förutom i offentlig sektor och det är inte de jobben landet behöver utan det är fler företag och den mekanismen att få fler företag gynnas bäst genom att göra klimatet bättre för att starta företag och att undanröja hinder för att bedriva företag. Att ta bort LAS för mindre företag är en sådan åtgärd.


Rekord

Kände före start att något var på gång. Kroppen kändes OK och mentalt var jag helt fokuserad. In mot första kilometer märket och klockan hade hunnit till 10 min. Starkt, tänkte jag nu blir det nytt rehab rekord.

Tryckte på i lätta motlutet och började föra med armarna som en riktig gångare vilket gör att gången blir mer koncentrerad och stabil.

Oj tänker jag när jag kollar på klockan och sekundvisaren inte passerat 20 min utan är på 19,50. Svettpärlorna börjar kännas i pannan. Skönt!

Förstår att det skall bli något extra vid tre kilometers märket och mycket riktigt tredje kilometern har gått på 9,20.

Känner att steget i branta småbackarna är något helt annat än vad det varit för några veckor sedan. Jag kan nu behålla steglängden ungefär i allafall även uppför och behöver inte sätta ned foten under kroppen.

I mål på 40,50. Rekordslakt med 2,50. Pulsen 10 sek efter målgång 120 slag/min. Bra!

Test

Gör testet! Jag har publicerat mitt resultat på Facebook.

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/kolla-var-du-star-infor-valet-1.1123899

Träning och blod

I går em körde jag ett gångpass över 4,2 km på den vanliga rundan. Inledde med svaga 11,15 på den första kilometern. Dock hade jag inga tankarpå rekordslakt eftersom jag tagit det lugnt med gången. Visseligen hann jag med två gångpass under Gbg vistelsen men de var av lugn karaktär.

Vid tre kilomer märket överraskade klockan mig med att visa att två kilometer hade avverkats på 10 min i snitt. Konsekvenserna av rehab träningen varannan dag börjar så smått visa sig i ökad vad och lårstyrka och det gör att jag omedvetet trycker ifrån med ökad styrka i gångstegen. Jag upplever också att balansen börjar förbättras och det är förstås ett resultat av enbensståendet.

I mål klockade jag mig för 43,50 endast 10 sek från bästa tid under rehabperioden. Jag är missnöjd med att nästan vid varje gångpass uppleva stickningar i antingen vad eller lår och som jag uppfattar som små sträckningar. Möjligen beroende på att musklerna blir korta av styrkerehaben. Skall försöka stretcha efter ec vad träningen och de statiska lårövningarna.

Målsättningen är att nästa vecka börja med längre cykelpass för att på så sätt testa om blodet blir tunnare genom att kroppen arbetar med högre puls över längre tid. Men fungerar det så? Kommer att tänka på killen som vann EM i maraton. Maratonlöparen hade under en flygning till Dubai drabbats av lungemboli och ordinerats att medecinera med Waran ett halvår. En maratonlöpares blod borde vara extremt tunt men även en så'n individ kan alltså under extremt stillasittande drabbas av pröpper. Hur hänger det egentligen ihop?

Eftersom jag de senaste åren åtminstone varannan dag har tränat över två timmar och då med si så där hög puls tycker jag att jag borde ha gjort allt för att förebygga pröpper. Förklaringen till lungembolin kan ju vara så enkel som att under två månaders förhållandevis extrem immobilitet så har blodet förtjockats.

Dock kryckade jag redan efter en månad men den träningen räckte förmodligen inte till i pulshöjande syfte. Övningarna omedelbart efter operationen var givetvis otillräckliga när det gäller inverkan på blodtjockleken.

Fragminsprutorna tjugo dagar efter operationen var för svaga för att ha någon inverkan på blodet.

Jag försökte att diskutera ovanstående problematik med husläkaren i går när han ringde och meddelade provsvaren men han hänvisade till ortopederna. Givetvis har jag fyllt i en utvärdering efter operationen och påkallat problematiken med undermålig uppföljning omedelbart efter operationen.

Helhetsgrepp

Helhetsgrepp i motsats till fragmentisering eller uppdelning av problemområden är tyvärr sällsynt i synnerhet i politiken.

Politiken innebär att valda ombud enligt demokratins lagar skall lösa problemområden i samhället. Politiker är ofta människor med ambitioner och inte minst visioner om samhällets minsta beståndsdelar. Inte minst gäller detta vänstermänniskor. Motivet är frihetsbegreppet för det stora flertalet. 

Visionerna skall omvandlas av myndigheter med hjälp av lagar till största möjliga frihet för befolkningen. I de flesta fall innebär processen från vision till praktisk handling för den enskilde betydande tolkningssvårigheter.

En rad exempel finns. Kommunerna bestämmer vad äldre skall äta och var de skall bo och vem som skall sköta om den s k hemtjänsten. Tack och lov att Lov har införts i hälften av landet kommuner.

Försäkringskassan tolkar om Du skall få ersättning om Du blivit sjuk.

Arbetsförmedlingen kollar om Du söker arbete varje dag om Du blivit arbetslös.

Ex på helhetsgrepp som borde tas för att förbättra livet för många i samhället är förebyggande hälsovård och i synnerhet för äldre. Friare rörlighet på arbetsmarknaden. Valfrihetsreformer innebärande att staten och politikerna inte fragmentiserar utan ägnar sig åt helheten.

Di röde gjorde senast ett utspel om att bilprovningen skall återföras till statlig ägo om dom vinner valet. Tala om att peta i allt möjligt. Och varför görs ett sådant utspel? Ja, troligen tror di röde att eftersom nästan alla äger en bil så har de träffat en stor del av  befolkningen med sitt budskap och hoppas på att därigenom vinna många röster.

Om nu det bästa sättet att lösa samhällsproblem är att organisera i statlig ägo varför då inte förstatliga matdistribution  och bestämma om vilka nyttighetsprodukter som skall stå på middagsbordet. Vad vi dagligen stoppar i oss är sannolikt en betydande faktor som bestämmer hur stora landets sjukvårdskostander kommer att bli. Med ett sådant budskap nås hela befolkningen. Men det helhetsgreppet är inte gångbart. Det är politiskt självmord.

Valfrihet för ett fåtal eller frihet för de flesta, hur skall samhället organiseras för att nå den optimala kombinationen.

Överraskning

Skönt att den Lagerbäckska eran är slut inom svensk fotboll. Tyvärr fick jag uppleva att IFK Göteborg spelade enligt det Lagerbäckska konceptet när de vann över Alkmar hemma på Gamla Ullevi med 1-0. Förlust borta med 0-2 innebar respass ur Europacupen.

Ett av de få anfallen där bollen gick eftermarken resulterade i mål. Dert måste vara ett tröstlöst jobb för Hysen att hoppa och skutta efter ständiga ballongpassningar eller att försöka ta emot bollen i brösthöjd från backlinjen.

Två lag i Allsvenskan omsätter äver 100 miljoner kr däribland blåvitt. Jag tycker att spelet borde korrelera mer mot den ekonomiska styrkan än det gör. Eller så är det så att den tekniske Rehn som är en av de ansvariga har anamatt Lagerbäcks ideer om hur fotboll skall spelas.

Jag blev nästintill chockad att se hur svenska landslaget uppträdde i går. Knappast en höjdboll med undantag för några välmotiverade inlägg. Mellberg kunde förstås inte undgå att falla in i gammal spelstil och springa med bollen in i mittfältssektorn och levrera ett par omöjliga passningar till framförvarande spelare.

Förståndigt av Hamren att göra Zlatan till lagkapten. Nobben av landslaget hade naturligtvis sin orsak i att i stället för att spela med fötterna fick han försöka att nå bollen med huvudet eller ta emot den i midjehöjd vilket inte är lätt mot skickliga försvarsspelare.

Nu när landslaget har börjat spela internationell fotboll är förhoppningen att laget kvalificerar sig till internationella turneringar och inte blir utslaget i gruppspelet utan rent av kan gå till semi eller final. Kunde Holland borde sverige kunna. Samma storlek på befolkningen innebär att urvalet i stort är detsamma.

Jag trodde Hamren inte skilde sig så värst från Lagerbäck men igår bevisade han att skillnaden var större än jag hade förväntat mig.

Nu återstår att få svensk klubbfotboll på fötter internationellt. Det lär ta många år om lagen beter sig som AIK och Kamraterna har visat de senaste matcherna mot internationellt motstån.

Sport

En ny friidrottstjärna har med all säkerhet fötts på den svenska friidrottsvintergatan. Charlotte Schönbeck sprang i går på Slottskogsvallen på 2.00.70 en sänkning av pers rekord med 2,5 sek.

Kollade på hennes löpstil på Galan här hemma. Springer som en löpare skall göra. Högt upp på främre fotbladet, kraftig armföring med bra framskjuten överkropp och håller stilen ända till mållinjen.

Verkar att ha alla förutsättningar som krävs för att gå ned ytterligare 2-3 sekunder på 800 m. Verkar heller i tagen efter loppen utan är sprudlande glad och viftar med armar som borde vara slöa efter att all mjölksyra som skall ur kroppen efter ett hårt lopp.

Möjligen är hon ett prakt exemplar som tål syran och det är förstås en av de allra viktigaste egenskaperna när det gäller att komma ned på internationella tider. Desutom en härlig mental inställning och lätt för att uttrycka sig. Också mer uthållig än snabb det indikerar tiderna på 1500m. En av få svenskor som sprungit under 4.10.

Uthållighet och mjölksyratålighet är viktiga egenskaper för att kunna tillgodogöra sig träningen och det bevisar hon också genom beteendet efter loppen att de egenskaperna är på toppen.

Mitt tips är att Charlotte är i 800 final i London OS.

Jag läser på TV4 Sport att en av höjdarna i SOC skall åka till Budapest under pågående EM i simning och prata med den nyblivna silvermedaljörskan  på en meters svikten, Anna Lindberg.

När vederbörande träffar Anna hälsar han och gratuelerar till medaljen. Tack, säger Anna. Möjligen frågar SOC representanten om Anna skall fortsätta och träna fram till OS, det är ju därför han har åkt ända till Budapest. Javisst, säger Anna. Jaha, säger den utsände, då skall jag åka hem och föreslå att du får medel för att kunna satsa. Tack, säger Anna.

ATGs och andra sponsorers medel för sveriges OS satsningar bör användas till annat än ineffektiv byråkratisk smörja och administrativt krångel. 
 
Resan till Budapest är ett exempel på onödiga kostnader, bättre då att resurserna används till träning och kanske medecinska åtgärder. För det var väl ingen semesterresa?

Vad skall SOC representanten kunna tillföra utöver det som Annas mamma som är förbundskapten för simhopparna kan uttala sig om direkt till SOC uttagningskommitte?

Godsaker

Det börjar komma en del godsaker från partierna allteftersom valet närmar sig. I går presenterade centern ett förslag till samhällslön för utsatta grupper som på sikt inte bedöms kunna arbeta.

Jag har länge efterlyst åtgärden för denna grupp. Då behövs inte längre det byråktatiska arbetet från försäkringskassa och arbetsförmedling. Givetvis skall dörren stå öppen men då är det upp till den enskilde att ta egna initativ för att komma ut på marknaden. Och ersättningen (samhällslönen) skall förstås vara högre än nuvarande aktivitetsersättning/sjukersättning.

Miljöpartiet vill på sikt lägga ned alla flygplatser i södra sverige och där ingår flygplatsen i Karlstad. Snabbtåg kommer att ersätta men under tiden skall inga skattemedel utgå till driften av flygplatserna. Förnuftigt!

Moderaterna vill sälja statliga företag för 100 miljarder under nästa mandatperid. Bra men otillräckligt! Statsskulden var 20100731 1 065 miljarder. Den bör vara noll om tio år eller snabbare och skulden bör vändas till en fond vars avkastning skall fiansiera del av åldringsvården 2030.

Om jag skall leta något positivt med statskulden är att bara en fjärdedel är tagen i utlandet.

Det finns en hel del onödigt subventionerande av allehanda verksamheter med skatte medel i de kommunal budgeterna. Rensa bort!

I dag har staten en budget som omsluter knappt en billion. Det går att med olika reformer minska ned den till i ett första steg åtminstone 200-300 miljarder- Lägg ned AMS, halvera  försvaret och överför hälften av biståndsverksamheten till privata välgörare. Effekten med halverade medel kommer att bli lika som med de nuvarande 34 miljarderna. SIDA är en verksammhet som i likhet med många andra statliga institutioner har dålig koll på medelen och vars insatser har dålig effektivitet i insatta resurser.

Sammanfattningsvis finns mycket att ta tag i för den insatte medborgaren. Nackdelen med demokrati är att okunskapen bland medborgarna är det största hotet mot en optimal demokratin.

Hur skall jag rösta som vill plocka  ihop ideer från dels de röd gröna dels alliansen? Ja jag får prioritera arbetslinjen som ändå är det övergripande viktigaste för samhällets bestånd och de svaga gruppernas ökande levnadsstandard.

Bort med svensk trupp i Afghanistan

I dag på GP Debatt har MP en bra artikel för svenskt tillbakadragande av trupperna i Afghanistan. Jag är överens med de röd gröna att det inte är rimligt att Sverige ensamt militärt skall stå emot talibanerna. Kriget har pågått i tio år och som MP företrädarna påpekar greps terroristerna som förorsakade katastrofen på Manhattan reda 2003.

Percy Barnevik gav i Sommar ett räkneexempel på vad den militära närvaron kostar i jämförelse med civila insatser. För en promille av vad det idag kostar svenska skattebetalare i form av militär närvaro går det att få betydande civila insatser.

Det går inte att med militära medel utplåna kulturer. Det måste ske genom ett långsiktigt demokratiskt arbete. Det arbetet kommer att ta mer än tio år i länder som saknar ett fungerande rättssystem m fl andra viktiga funktioner som är av vikt för ett fungerande samhälle.

Under tiden ser verkligheten i sådana länder utomordentligt tragisk ut för omvärlden. Stora grupper lider under förtryck och orättvisorna är monumentala för många individer. Så ser mänskligheten ut.

Arbetet med internationella domstolar och åtal mot forna diktaturer går framåt. I dagarna ställs Charles Taylor inför rätta för övergreppen i Sierra Leone.

Även talibanerna kommer på sikt att förändras om än troligtvis långsamt men även den gruppen är troligen påverkbar när det gäller förhandlingar och internationella påtryckningar.

Halvera den svenska försvarbudgeten och dra tillbaks trupperna från A. så snabbt som möjligt.

Socialförsäkringssystemet

Jag har svårt för att förstå skillnaden mellan de rödgrönas förslag till nytt sjukvårdsförsäkringssystem och alliansens nuvarande.

I dag har Veronica Palm en debattartikel i NWT där hon anklagar alliansen för att ha infört stelbenta administrativa regler för den sjuke och att inte ta hänsyn till att individer är olika.

Alla försäkringar innebär att en myndighet gör en bedöming av skadan och i detta fallet om vederbörande har arbetsförmåga efter en tids sjukdom. Jag tycker det är rimligt. Och vad jag förstår innebär det att individen bedöms i förhållande till sjukdom/arbetsförmåga.

Medeltalet sjukdagar var 2003 15,9 dagar per år. Det har nu sjunkit till 5 dagar per år. Förklaringen är att attityder hos allmänheten har förändrats men också att reglerna som för övrigt den gamla regeringen förändrade och som alliansen ytterligare förbättrade har bidragit till att vi blivit friskare.

Veronika Palm har inte läst Försäkringskassans regler. Så här står det. 

Det är din förmåga att arbeta som Försäkringskassan bedömer när du är sjuk, inte sjukdomen eller symtomen i sig. Det betyder att om två personer har råkat ut för precis samma sak kan den ena ha rätt till ersättning utan att den andra har det. Den som sitter på kontoret framför en dator kanske kan arbeta som vanligt med ett brutet ben, men det kan inte en snickare. Då är det bara snickaren som har rätt till sjuklön eller sjukpenning. Den som sitter på kontoret kan få reseersättning i stället för sjuklön eller sjukpenning om han eller hon inte kan ta sig till arbetet som vanligt utan måste åka taxi.

Men om benbrottet tar lång tid att läka kanske arbetsgivaren kan ordna så att snickaren kan sitta med pappersarbete under en period tills benet är läkt. Då har snickaren inte längre rätt till sjukpenning. Han eller hon kan fortfarande få reseersättning om det inte går att ta sig till arbetet på vanligt sätt.

Min slutsats är att varje individ bedöms efter förmåga att arbeta. Och att tidsgränser är bra för att kolla hur tillståndet har utvecklat sig.

Jag har tittat på riksdagens debatter under vintern och mitt förtroende för retorikern Veronika Palm m fl är lågt.
Skillnaden mellan de olika alternativen är svåra att förstå för allmänheten. Det vore bra om Veronika Palm m fl lugnade ner sig och seriöst förklarade vari skillnaden består mellan de olika förslagen.


RUT

Problemet med Rut avdraget är och det kan jag hålla med om att det subventionerar tjänster åt en grupp som borde kunna betala vad det kostar. Socialdemokraternas invändning är begriplig att de rika skall inte subventioneras med skattemedel.

Problemet är att tjänsterna blir för dyra utan skattesubventionering i ett högskattesamhälle i förhållande till vad individen tjänar i sin vardagliga gärning.

Lösningen är enkel men ogenomförbar i det fackligt reglerade Sverige. Släpp lönebildningen fri så kommer företag att bildas och löner anpassas till marknaden.

I stället väljer politikerna att med skattemedel och allehanda subventioner försöka få igång jobben.

Socialdemokraterna har alltid bedrivit symbolpolitik. Den skadliga förmögenhetsskatten skall återinföras för att inte folk skall uppleva att rika gynnas men väljarna skall luras genom att miljarder pumpas ut i ineffektiva åtgärder för att skapa jobb som inte skapas .

Låt den äkta efterfrågan regera marknaden  i stället för babblande riksdagsledamöters krångliga och inkrökta argumenteering så slipper vi för det första AMS och politikerkårens ständiga käbbel om jobblinje eller bidragslinje.

Religionsdebatten

Ni har förstås redan läst. http://www.dn.se/debatt/religiosa-krav-ska-hallas-borta-fran-politik-och-lag-1.1147501.

Principen är glasklar religionsfrihet betyder frihet från att behöva påverkas av någon annan religion likaväl som troende har rätt att utöva sin religion i samhället.

Gråzonen blir förstås att det är oundvikligt att se en minaret i stadsbilden eller för den delen en byggnad med skylten halall slakt. Och så klart kommer vi på sikt att se ett och annat skynke i gatubilden. Men det går att för den tolerante se det som en pikant inslag i samhället och som ett museum över världens alla betenden. Varför irriteras om jag slipper att själv delta i akten?

Problemet med detta är förstås att många människor irriteras av det onormala och kan inte snabbt vänja sig vid nyheter. Allt skall vara som det alltid har varit. 

Munkarna som lever i Nepal och tidigt på morgonen går ut med en risskål för att tigga mat av ortsbefolkningen är det i enlighet med EUs rörlighetslagar att människor skall kunna försörja sig själva? Skulle en sådan verksamhet vara tillåten i landet?

Romer utvisas för att de tigger på gatorna. Men är inte det bra att människor tar tag i sin egen situation utan samhället som mellanhand. Vilket betyder att vi fattiga skattebetalare skall vara med och betala socialsekreterare och biståndsbedömare och allt vad den kommunala sfären innehåller för hjälpmedel åt olyckliga människor. Å andra sidan måste förstås samhället tillhandahålla institutioner som hjälper människor som av en eller annan anledning hamnar oförskyllt eller på grund av samhällets konstruktion i besvärliga situationer.


Offentlig verksamhet

Bra förslag av centern att föreslå utförsäljning av del av Vattenfall. Fler statliga företag bör säljas ut.

För socialdemokraterna är alla statliga företag kronjuveler.

Nu är inte jag någon vän av att använda shillingen till att starta nya statliga företag i stället förordar jag amortering av statsskulden. Och som jag diskuterat tidigare måste landet få ned statskulden inom en tioårsperiod och sedan börja bygga fond för att trygga åldringsvård.

SAS, Nordea, Telia Posten borde stå på listan över de företag som Alliansen borde sälja ut under kommande mandatperiod.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_statliga_f%C3%B6retag_i_Sverige

Försäljning av Systembolaget, Svenska Spel, LKAB och hela Vattenfall skulle radera ut statskulden.

Privatisering av arbetsförmedlingen, halvering av SIDAs budget och överföra den andra hälften till privata välgörare, halvering av försvarskostnaderna samt effektivisering av kommunal och landstings driven verksamhet skulle resultera i att landets befolkning likt norskarna inte skulle behöva betala skatt under december månad.

Skattetrycket i landet är nu strax under 50% det betyder att vi får jobba till midsommar innan vi börjar tjäna pengar åt oss själva. Visserligen får vi tjänster för skattepengarna men mycket går att förändra för att befolkningen skall få mer för pengarna som nu det offentliga tar hand om.

Kuba har i dagarna beslutat om reformer för att minska offentlig verksamhet. De sista bastionerna börjar falla.

RSS 2.0