Lugnet

Jag satt inne för länge och läste, tänker jag när jag kommer ut på terrassen  och vidare på gräsmattan för att nu befinna mig i skuggan av äppleträdet.

Vilken fantastisk morgon. Dagg i gräset. Inte ett blad rör sig. Tempraturen i skuggan 22 grader. Grannen några hus bort lastar in skräp bräder i bilen.

Möjligen saknar jag utsikten över krusande vatten. Men allt går inte att få.

Läsning

Två artiklar värda att läsa och begrunda.

http://www.dn.se/debatt/ett-oppet-samhalle-kraver-ansvar-for-det-egna-ordet

http://www.dn.se/ledare/signerat/manniskans-tunna-hinna

Jag ändrar mig till tre artiklar när denna dyker upp

http://www.dn.se/sport/lopning-pa-liv-och-dod-i-kenya

DN galan

Jag brukar vända om till text TV och skruva ned ljudet när jag ser på en kanal som är reklamfinasierad och pausen kommer.

Samma aktivitet utförde jag i går när de tröttsamma intervjuerna med Bolt läggs in och även när Gärderud och Hård skall analysera varför Bolt inte springer lika avslappnat och välkoordinerat som när han var som bäst.

Varför var det inte lika många fotografer som plåtade tjejen som vann 5000 m som när Bolt gick i mål efter ett mediokert 200m lopp. Jo jag vet att han slog den förnärvarande bästa världseliten. Tjejen fick ensam förutom den som bar diamanten gå upp på pallen och hämta diamanten som hon sprungit till sig. Det tyckte jag inte om.

Vad jag hade tyckt om hade varit om jag hade fått höra om historien bakom varför Cheruiyot hade börjat med löpning.

Jag är mer intresserad av hur mer "ordinära" friidrottare hanterar situationen som gör att de kommer tvåa eller trea jämfört med den oerhörda fixering vid enstaka superstjärnor. Hur tränar Thorkildsen för att tio år i rad hålla sig bland de två bästa?

Fick vi veta varför Harrison så totalt klappade igenom på 400m häck? Hon hade varit ett intressant intervjuobjekt. Men det kanske fanns naturliga förklaringar som mikrofon tjejen redan visste. Jag antar att gaget hade motiverat en intervju.

Kan Uchov prata engelska annars finns det möjlighet till tolk.

Diskus var också en gren som jag ser var med på programmet men den grenen kanske visades innan klockan strax efter åtta då jag började titta. Ser att min träningskompis visserligen på avstånd i hallen presterade bra.

Ett stort plus till arrangören. Musiken var borta. Nu återstår det att förändra den tröttsamma speakerfunktionen.
Sluta med att tjuta ut namnen på deltagarna vid presentationer och ta efter flygplatsvänthallarna, således informera bara om det nödvändigaste.

Idyll och ledarskap

I går em "landade" jag med kompisen vid ratten på en magnifik gräsmatta utanför en röd stuglänga med en loge i bakgrunden.
Vred jag på huvudet såg jag svenska flaggan bland röda stugor och blånanade sjövatten i bakgrunden.
Jag befann mig på Molkoms hembygdsgård för att närvara vid ett idrottscafe.
Fd häckstjärnan Ann-Louise Skoglund och Timrås elitseietränare i ishockey Perra Jonsson utfrågades av moderatorn Bosse Gewert.
Ann-Louises svenska rekord från 80 talet på 400 m slätt och dito med häckar står sig i dag och räcker till finalplats på internationella mästerskap. Ann-Louise har utvecklats till en god estradör med verbal talang.
Friidrotten saknar en organisation för att spåra talanger på högstadie och gymnasieskola såväl centralt som lokalt.

Jag har misstagit mig på Perras kompetens beroende på att jag enbart kommit i kontakt med honom genom TV mediet.
Nu förstår jag bättre hans egenskaper som ledare och vad de har för betydelse som coach för ett tjugotal hockeyspelare av varierande kvalite.
Perra har själv spelat fotboll på superettanivå och dito ishockey. Kanske av underordnad betydelse i förhållande till de egenskaper han dels har förvärvat genetiskt i kombination med uppväxtmiljön men kanske främst den erfarenhet han konfronterats med i tidigare yrkesverksamhet.
Det kaos som kan råda vid en större trafikolycka är troligen värre jämfört med att i slutminuterna av en betydande hockymatch ingjuta mod i en ishockeyfemma.
Möjligen är det så att fler lagsporter skulle välja ledare som är skickliga i att ingjuta trygghet och mod hos lagspelare jämfört med att dra upp taktiska ritningar inför matchen.
Jag kommer att tänka på den förvirring som rådde i det svenska damfotbollslandslaget när Japanerna började trilla bollen efter marken och trollade bort svenskorna från finalen.
USAs lag uppvisade ett helt annat mod men förlorade oturligt på straffar.

I fotbollskvalet till european leauge har tre svenska lag förlorat med sammanlagt 0-8 mot israeler, norrmänn och portugiser. Jag undrar om det är dags att överge det taktiska spelet och pärmbärar gubbarna till förmån för fantasi och spelglädje. Jag såg aldrig några pärmar i närheten av Åby Ericssons ledarstab däremot hade han ingjutit mod hos en ovanligt bollskicklig spelatrupp med pianospel.

Funderingar

Visst är dådet i Norge en politisk handling som har sin grogrund i en omotiverad rädsla för att andra kulturyttringar skall bli dominerande över de kända och traditionella. Och ett grymt försök att utplåna kommande politiker som har som plan att efterträda de som i dag har retat upp mördaren.

Men ytterst skall handlingen ses som en konsekvens av en kombination av en enskild människans förmåga till vad som helst under inflytande av miljön. Att därtill lägga arv är fel. Ingen kan födas ond.

Hur ser ansvarsfördelningen ut mellan den enskilde individen, samhällsklimatet och eventuell fader som på ett tidigt stadium övergav sonen och som möjligen skapade känsla av utsatthet och övergivenhet som så småningom ledde till hat och en förvrängd verklighetsuppfattning?

Att ge sig på en procentuppdelning kan verka löjeväckande om nu inte hela ansvaret skall läggas på individen men ingen individ föds ond verkar många debatörer ense om så någonstans uppstår ondskan och vilka är orsakerna?

Kall och hård rapporterar en barndomskamrat och jag frågar är det en efterhandskonstruktion mot bakgrund av vad som skett eller var det den karaktären som pojken hade börjat visa och som sedan inte stannade av utan forsatte att utvecklas till ett monster.

Öppenhet

Vi i norden är toleranta och har öppna samhällen hävdas det från regeringshåll.

Slarvas det med begrepp?

Själv menar jag med öppenhet att om jag ställer upp dörren på vid gavel då är den öppen annars kan den vara halv stängd eller stå öppen med en liten springa således nästan stängd men i alla fall med möjligheter att komma in för vem som helst.

Väljer jag att låsa dörren bestämmer jag själv vem som skall komma in om någon ringer eller med andra åtbörder visar att vederbörande vill komma in.

Invandringspolitiken i EU och därmed vårt land är behäftade med en rad regler som innebär att människor måste knacka på våra dörrar för att komma in. Därmed faller begreppet öppenhet inte in i politikernas definition på öppenhet när de hävdar att vi har ett öppet samhälle. Snarare vill jag påstå att vi har synnerligen stängda samhällen med rigorösa regler för vem som får komma in till oss.

Är politikernas ordval ren retorik för att invagga människor i att vi alla genom demokratiska val har bestämt att vi skall vara medmänskliga och öppna samhällena?

Vad politikerna menar med öppenhet gäller självklart att var och en får skriva och säga vad de vill inom ramen för den lagstiftning som gäller. Och förstås att vi är mer eller mindre godhjärtade när någon knackar på dörren och ber att få komma in på grund av olika skäl.

Tragedin i Norge

Voltaire yttrade ungefär: Jag är beredd att dö för människans rätt att framföra sina åsikter. Genom historien och  idag finns det organisationer och enskilda människor som har den rakt motsatta åsikten. 

Senaste exemplet i går i Norge. 

Människan är unik att kunna tänka och fantisera om de mest avskyvärd handlingar och processer. Några går ett steg ytterligare och har förmågan att skriva ner det de tänker och göra film av avskyvärda handlingar. I konsten tillåts det att uttrycka det mesta i ett öppet samhälle.

Ytterst få av oss går från tanken över att i detalj börja planera ett aktivt utförande av tankeprocessen. Och ett ännu mindre antal blir så engagerade att de genom fysiskt handlande  verkligheten försöker att ta död på andras åsikter.

Jag funderar på när i processen spärren slår till för de som inte utför tankarna. Är det rädslan för att ödelägga sitt eget liv och många andras som får vissa att hejda sig eller är det tankeprocessen som tar en annan vändning och förstår det meningslösa i handlingern?

Uppenbarligen har mannen i Norge varit så influerad och djupt övertygad om sin handling genom ett eget långvarigt sätt att indoktrinera sig själv att spärrarna inte till slut fungerat.

Men det nästan lika osannolika är att i ett litet land kunna leva så länge med sina åsikter och ha förmåga att dölja dem för omgivningen och till råga på det inte ta intryck utav motargument som han borde ha blivit utsatt för.

Och när blir människor som så uppenbart uppträder avvikande föremål för en närmare granskning av de myndigheter som värnar yttrandefrihet och demokrati? Kanske värnas integriteten alltför starkt.

Vad tänker mannens närmaste omgivning och deras möjliga delansvar genom uppfostran och påverkansmöjligheter?


Centern

Jag hoppas att väljare lockas över från socialdemokraterna till centern. Lockas kan vara fel ord. Varför inte ett tydligt stäållningstagande för en mer avreglerad frihetsvänlig politik med inslag av tydliga prioriteringar av de grupper som har det besvärligt i samhället.

Lägg därtill en klar och tydlig process i valet av partiledare med mer än en kandidat för medlemmarna att ta ställning till. Själv hoppas jag på Annie Johansson som jag följt i riksdagdebatter. Hon har ett trevligt och naturligt framträdande och en debattteknik utan later och därtill en mjuk kvinnilig stil.

Centern har på sjuttiotalet engagerat fyra ggr fler väljare jämfört med dagens opinionssiffror. Det har förstås att göra med avfolkningen av landsbygden och den minskande jordbruksbranschen som av tradition har lockat de flesta centerväljare. Det tar lång tid att förändra attityder. Nu borde den attitydförändringen vara avgjord och nya grupper lockas genom en tydlig liberal politik och en partiledare som får genomslag hos stora väljargrupper.

Stora grupper inom socialdemokratin kanske upp till 10% är tveksamma till centralisering och politikermakt. När samhället fortsätter att utvecklas blir allt fler uppmärksammade på den dåliga prioritering som centralisering av makten ger upphov till. Politikers visioner har en tendens att urvattnas när statliga myndigheter skall omforma politiken till praktisk handling och till gagn för medborgarna. Bättre då att väljarna får bestämma mer av resursfördelningen.

Proffs contra politiker

Diverse politiska populistiska utspel, för att lösa problem som av allmänheten uppfattas som svårbegripliga, varför de överhuvudtaget existerar, och inte snabbt åtgärdas, kan ställa till det mer än att åstadkomma förbättringar.
Innan utspelet görs borde proffessionen ha kontaktats och fått ge sin syn på problematiken.

Tyvärr i valtidert och för att vinna snabba röster och för att bibehålla makten tar inte politiker hänsyn till problematiken bakom det problem som skall lösas.

Ett sådant ex presenterar GPs ledare idag. Allmänheten upplever för långa väntetider på landets akutmottagningar. Alltså är lösningen att ingen skall behöva vänta mer än en timma på akutmottagningen för att bli behandlad av en läkare.

Som så många andra företeelser i samhället som kräver allmänhetens kontakt med myndigheter kan det vara svårt att veta vart jag skall vända mig för att lösa mitt problem.

Problemet med sjukvårdens köer kan förbättras genom bättre marknadsföring kring vart jag skall vända mig vid kroppsliga och mentala besvär blir kontentan av vad jag läser i GPs ledare.

För att förhindra att politiker lägger sig i proffsens verksamhet bör proffsen tänka över vad de kan bli bättre på.

Jag har besvär att skriva i solljus med keps på huvudet. Solglasögon funkar inte för då ser jag för dåligt. Men det är skönt att leva terrass liv.

Afrikas Horn

I dagarna matas vi med information från Afrikas horn om den svältkatastrof som pågår där på grund av torka och att matpriserna på jordbruksprodukter är för höga.

En annan bild av orsakerna till svälten får jag av afrika journalisten Bengt Nilsson som publicerar en artikel på Newsmill http://www.newsmill.se/artikel/2011/07/19/hj-lporganisationernas-gratismat-har-skapat-sv-lten-i-stafrika.

Afrikas jordbruksprodukter skulle förstås få en helt annan  prisbild om EU slopade subventionerna till bönderna i Europa. Att subventionera bananodlingar i Europa är inte förenligt med komperativa fördelar men politiskt möjligt.

Kan det vara så att vi i den rika delen av världen med våra hjälporganisationer och biståndspengar gör den fattiga delen av världen en björtjänst på lång sikt?

Akut vid olika katastrofer bör vi förstås hjälpa varandra så gott vi kan.


Demokratiproblem

I dag när jag läste på text TV att svenskarna var skyldiga staten 89 miljarder i skatteskulder trodde jag att det rörde sig om felskrivning på grund av morgontrötthet från redaktörens sida eller att han nyss återkommit från semestern och inte kommit in i jobbet.

Siffran stämmer och DN presnterar också listan över de tio största skulderna http://www.dn.se/ekonomi/svenskarna-med-storst-skatteskuld.

Skulden räcker till sex jobbskatteavdrag eller att betala biståndsbudgeten tre ggr eller till nästan tre ggr försvarbudgeten.

Undrar hur stora skatteskulder grekerna har till staten eller hur stor potentialen är för Obama om han av politiska skäl kunde höja skatterna till svensk nivå.

Kul med siffror och relationstal. Det ger en god uppfattning om verkligheten till skillnad från fejkade undersökningar som till råga på allt blivit inlindade i politisk retorik. Tyvärr är det inte sådan information som en del av majoritetens röster grundas på.




Juholts glasögonhistoria

Är det vanligt att politiker slarvar med sanningen därför att de vill vinna röster och tror att de inte skall bli granskade? I fallet Juholt är det ingen smart taktik. Han borde förstå att när han börjar leka med siffror som andra har tagit fram, då gäller det att ha bra på fötterna. Dels därför att han är ny och allt han säger lyssnas in av media dels därför att han representerar ett stort parti. Av det följer att många speciellt troende tar hans ord som absoluta sanningar. Det borde inte vara svårt för honom med medhjälpare till hands att kolla upp om undersökningar är trovärdiga.

I fallet med glasögon historien som han pratade om i Almedalen har DN låtit undersöka siffrorna som Majblomman tagit fram och då visar det sig att både undesökningen och Juholt inte varit noga med sanningen.

Själv frågade jag en förälder med barn som har glasögon vad hjälpmedlet för att kunna se vad fröken skriver på svarta tavlan kostar. Ja, ca 5000 per barn. Och glasögon för barn kanske måste bytas varje år till skillnad mot vuxna.

Om jag då lyssnat in vad Juholt framförde i Almedalen och därtill lägger informationen från föräldern blir jag fundersam på hur politiker prioriterar.

När jag sedan tar del av DNs undersökning och läser ett referat av den i morgonens GP http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.677466-klarade-inte-att-synas minskar trovärdigheten ytterligare för Juholt.


Lästips


http://www.newsmill.se/artikel/2011/07/15/d-rf-r-kommer-euron-g-under-inom-n-gra-f-r


Och i går var jag på Loppis i Skoghall och hittade Stefan Fölsters "Farväl till världsundergången" för 20 riksdaler.
Stefan ställer frågan om debatten om växthueeffekten har blivit för enkelspårig. Skall bli intressant att läsa.

http://www.dn.se/ledare/2000-talets-goda-nyhet

Matchen

Jag lyssnade på ett antal intervjuer efter semifinalen i går mot Japan. Lagkaptenen Rohlin gav ett tydligd och strukturerad förklaring till vad som hade hänt på planen likaså TV4s expertkommentator.

Däremot svamlade lagledare Dennerby om det vanliga att vi kom inte in i matchen men att uttrycka tydligt vad det berodde fanns inte på hans karta. Jag hoppas att han var så chockad över vad som hänt att hans analytiska förmåga hade fått sig en rejäl black out och att han återhämtar sig snabbt.

Eller så¨kan det vara så att hans förmåga inte räcker till som taktisk och strategisk planerare av svensk damfotboll. Han är i så fall i gott sällskap med övriga allsvenska ledare inom herrfotbollen. Degerfors är det enda lag i de högre divisionerna som konsekvent försöker att tillämpa hur fotboll skall spelas förstås med ett ytterst begränsat material.

Vad beror det på att det råder närmast total okunnighet inom svensk fotboll hur en passning skall slås? Alltså i nio fall av tio med bredsidan inte med vrist.

Svensk fotboll hade sin storhetstid i slutet av 50 talet med Green, Lidas, Simonsson m fl. Det går att se sekvenser från finalen mot Brasilien då Green m fl sågar sig igenom Brasse försvaret med enkla markpassningar och till slut vänder Lidas bort den siste Brassen och rullar in bollen i Gilmars högra hörn.

Visserligen förlorade sverige den gången likaså förlorade Degerfors senast mot Sundsvall men det är bättre att förlora och ha försökt att spela fotboll än att aldrig försöka utan ägna sig åt något taktiskt utstuderat system som finns i pärmar och ändå förlora.

Redan efter tio minuter i gårdagens match stod det för mig klart att det här var inget att göra åt utan Japanerna spelade passningar efter marken med stort självförtroende och var som en av experterna uttryckte det " bekväma med mod bollen". Svenskorna vantrivdes med den runda läckerheten.

Ekonomin

Jag läser om de oerhörda obalanser i världseknomin och jag får rysningar i lekamen. USA rapporteras det i media kommer inte att kunna betala ut ersättningar i augusti till vissa bidragsgrupper på grund av oenighet i kongressen om att höja lånetaket.

Oenigheten är begfogad med tanke på att statskulden uppgår till 100% av BNP i Grekland till 160%. Samtidigt är underskotten i USAs statsbudget 10% att jämföra med EU kraven på 3%. Sverige har överskott och statsskulden når ca 30% eller några procent mindre.

Samtidigt måste jag ana den oerhörda potential som finns i de stora ekonomierna att verkligen få ordning på obalanserrna främst genom skattehöjningar. Men det finns inte opinion i USA för att driva i genom skattehöjningar.

Spännande kommer det att bli att följa utvecklingen.

Samtidigt kommer ett litet putteland som vårt i dessa sammanhang att påverkas genom att efterfrågan från drakarna kommer att minska och därmed exportinkomster och sysselsättning.

Borgs höstproblem kommer att bli att hur skall jag stimulera den inhemska ekonomin när utrikes efterfrågan faller. Skattesänkningar eller bygga järnvägar och vindsnurror. Att göra ingenting är förstås också ett alternativ.

Stor tveksamhet borde riksbankchefen drabbas av att ytterligare fortsätta med räntehöjningarna.

Lotteri

En bloggare som jag prenumerar på och läser då och då hävdar att pensionen är ett lotteri.

Var och när och vilka föräldrar Du får är ett lotteri och går inte att påverka för människan. Livet är ett lotteri kan den hävda som varit lyckosam och den som dragit nitlotten i samhället kan ha samma uppfattning.

Mellan barndom och pension finns det goda möjligheter att påverka livet i varje fall om jag är uppväxt i ett något så när organiserat samhälle med möjligheter till utbildning och arbete.

Påverkans möjligheter gör att lotteriet reduceras till ett spel med många ingångar och delvis fria val. Därför går det inte att enbart hävda att ex pensionen är ett lotteri utan det är ett resultat av de val och i vilken utsträckning jag har lyckats ta till vara de möjligheter som samhället har erbjudit.

Bloggaren hävdar att den som inte är intresserad och har tid att sätta sig in i pensionssystemets fria val är en loser och utsatt för klassorättvisor.

Ungefär samma argumentation framför Juholt och vill förändra pensionssystemet på grund av att pensionen blir låg för de flesta drygt 50% av bruttoslutlönen.

Pensionen är beroende av hur mycket jag som individ vill avstå av min yrkesverksamma disponibla inkomst dels hur mycket kollektivet har råd att spara i form av avgifter hänsyntaget då till omvärldskonkurrensen.

Nuvarande lag stiftning innebär att ca 18% avsätts till pensioner av arbetsgivaren. Jag vill höra från Juholt hur många procent han vill öka avgiften med för att nå upp till 65-70% gränsen och hur han tror att ökade kostnader för främst de exporterande företagen kommer att påverka konkurrenskraft och utbud av arbete.

Livet, ett lotteri? Delvis men med många påverkansmöjligheter.

"Inifrån" Thomas Bodström

Thomas Bodström borde ha varit den mesxt lämpade för att bli sossarnas ledare. Fullständigt omöjligt på grund av hans avsaknad av förankring i partiet. Dessutom förnyare och långt i från traditionalisternas värderingar. Thomas är med advokat som yrke långt ifrån en yrkespolitiker. Men Thomas har grundläggande socialdemokratiska värderingar som borde ha attraherat många inom partiet.

Det är bara att hoppas att Juholt vågar anlita Thomas som konsult. För övrigt kan Juholt läsa "Inifrån" som jag har gjort och anamma många av de synpunkter och förslag som författaren presenterar.

Jag har fäst mig vid hans kritik av riksdagens ineffektivitet. Jag brukar då och då lyssna till RDs frågestund och interpellationsdebatter. Jag har i likhet med författaren undrat över varför regeringpartiets representanter ställer frågor till sina ministarar och jag håller med Thomas om att RDs ledamöter borde halveras.

Tidigt femtiotal när sossarna hade störst väljar siffror var större delen av landets yrkesverksamma arbetare i ordet rätta bemärkelse. Därför ta bort begreppet arbetarparti ur partinamnet och bryt banden med LO. Sparka LOs ordförande ur VU.

Internationalen, "kamrater" och "arbetare" är begrepp som påminner om de gamla öststaterna menar Thomas och det är bara att hålla med. Säkert förlorar partiet en del röster enbart på nostalgiskt tillbakablickande. Vill partiet förnya sig borde nya partisekreteraren Jäåmtin ta tag i förnyelseprocessen. Jämtin är inte rätt typ för att inovativt ta tag i förnyelsefrågorna. Fel person på fel plats.

Sveriges damlag i fotboll

Sverige övertygade knappt mot Australien. Lotta Schelin och målvakten Lindahl är två spelare av världsklass. Båda är överlägsna i 9 fall av 10 i dueller med motståndare.

Stundtals är passningsspelet bra med flera passningar efter marken vilket skapar lugn och ger spelaren tid att överblicka planen och få tid för en effektiv crossboll. Jag rekommenderar ansvariga att kolla på video från Degerfors matcher.

Men det är för få markkombinationer i stället stressas ofta spelaren till att slå långa passningar i panik som ofta kommer tillbaks i nästa sekund eller ger motståndaren lugn och ro att bygga upp anfall. Att spela bollen bakåt borde vara en bra strategi för laget för att locka motståndarens offensiva och mittfältsspelare djupt in på egen planhalva. Mittfältet blir då en stor yta för Lotta Schelin att agera på. Hon är löpstark och kan på egen hand springa i från motståndarförsvaret från mittlinjen.

Onödiga frisparkar skapas av spelare som onödigt hårt springer på motspelaren bakifrån. Frisparkar som når straffområdet skapar farliga situationer för motståndaren. Mot Japan med småspelare är det viktigt att iakta sådana moment. Därför spela inte med stora och icke bollskickliga spelare. Jag tror Fischer är en sådan som inte skall vara med mot Japan.

Damfotboll är bättre än vad jag föreställt mig men det är förstås skillnad på nationell och internationell nivå för att inte tala om den skillnad som råder på motsvarande herr dito.

Välfärden

Välfärden skall vara  konstruerad att den tillgodoser människors behov. Således inte vara  planerad att det är de som kan betala för sig som får behoven tillgodosedda. I Sverige är välfärden uppbyggd efter människors behov i varje fall i stor utsträckning.

Nu menar Juholt att så är det inte. Det finns många luckor att stänga. Ex att barn skall ha rätt till glasögon för att kunna lära sig läsa. Jag tycker det är grymt om en liten människa i förskolan inte kan delta i vissa aktiviteter på grund av dålig förmåga att se tydligt och det på grund av att föräldrarna är ekonomiskt handikappade att de inte kunnat skaffa glasögon till barnet. Så får det inte vara. Det är ett prioriterat behov att tillgodose.

Problemet som den misstänksamme vill syna är förstås om föräldrarna har prioriterat andra mindre vesäntliga behov än barnet glsögon?

Generellt är behoven outtömliga i välfärden och politikernas vilja att genom olika välfärdsaktiviteter tillgodose behoven är starka men prioriteringsförmåga svagare. Resurserna är begränsade därför borde förmågan till prioriteringar vara en politikers viktigaste egenskap.

Samhällsbygget blir inte effektivt och långsiktigt hållbart om politiker skall vara inne och peta i varje människas tillkortakommande. Däremot ökar välfärdens möjligheter om politiker generellt skapar ett sådant klimat att det finns utkomstmöjligheter till flertalet. Då är ekonomiska drivkrafter det effektivaste verktyget att ta till.


Juholt

Det såg komiskt ut på Aktuellt i dag när Juholt som vanligt med hög betoning på varje stavelse och tydlig artikulering uttalade sig om femte jobbskatteavdraget och jämförde det med Hollywood filmer. Bra filmer i början som socialdemokraterna har tvingats acceptera men fler filmer blir sämre och sämre och den sista filmen går vi inte på.

Med Weiderlich som en liten skolgosse snett bakom Juholt tvingades lyssna till den ekonomiuskt sakkunnige Juholt som karskt förklarade att det är en oöverstiglig pedagogisk uppgift att förklara för svenska folket varför fortsatta skattesänkningar inte är bra för landet som näst efter Danmark har världens högsta skattetryck.

Juholts popularitets siffror riskerar att försvinna ännu mer under 20% strecket om han inte lyckas förklara för väljarna varför det inte är bra med mer pengar i plånboken till ex specialist sjuksköterskor som tjänar 25 000 kr/mån som säger upp säg från landstinget i Uppland på grund av för låga löner.

Få löntagare i landet kan räkna med mer lönehöjningar än 2-3% i kommande avtalsrörelse det gäller inte minst landstings- och kommunalanställda.

En annan grupp, lärarna har fått erfara att få igenom löneförhöjningar mer än andra grupper i den kommunala budget är en omöjlighet. Detta trots att allmänheten inklusive ledande politiker är övertygad om att lärarna är för lågt betalda.

Men Juholt kommer säkert att med hög röst och övertygande minspel förklara för folket att detta måste genomföras inte nu men sen.

Överraskande

Det va' som tusan. Jag läser i DN att en grupp socialdemokrater med den förståndige Luciano Astudillo och retoriskt grymme och högljudda Veronica Palm vill införa ett tillfälligt jobbskatteavdrag. Hur kommer det att tas emot av de värsta kritikerna inom rörelsen?

Gruppen tycks vara överens om att ett jobbskatteavdrag kan öka drivkraften till att ta ett jobb i stället för att leva på bidrag. Kan det bli allians över alla partier utom Ohly som anser att statskapitalism är lösningen på alla samhälleliga problem.

Nått radikalt måste hel klart göras i de mest utsatta områdena där arbetslösheten uppgår till 41%. Men frågan är vilka arbeten dessa grupper kan komma ifrågan för. Dock politikernas uppgift är inte att skapa arbeten utan att öka drivkrafterna. Och det är precis det som nuvarande regering har haft som målsättning sedan valet 2006.

Om det också går att ta bort värnskatten som infördes i början av 90 talet då kan vilket för övrigt är bevisat i ekonomisk forskning samhället få en rejäl stimulans för ökad tillväxt. Inte kanske minst gynnar det grupper som svarar för enkla servicetjänster i och med att högavlönade mer anlitar restauranger och andra serviceinrättningar.

Det vore bra om skriket på mer utbildning åt grupper som har svårt för att tillgodogöra sig ens den enklaste gymnasielinjen delvis tystnade.

Nu är det gjort del 11

Ut ur Grums håller det på att gå riktigt illa när Sacke med en hårsmån undgår att bli kapad av en dam som är på väg ut från köpcentrat troligtvis efter fredagshandel och inte uppmärksammar cykelbanan. Jag kommer strax efter och hon sitter med händerna om huvudet och är förskräckt.

I Vålberg åker vi in på cykelbanan som går efter Norsälven och slipper bilarna. Vid Norsbron är vi ute på gamla 45 och jag ser Lillerudsmotet där framme. Ingen backe som är speciellt brant utan tvärtom och mitt i backen säger jag till Sacke, jag har inget mer i låren. Det går ohyggligt långsamt uppför. Och jag tänker att nu är det bara bron över E18 kvar innan vi når påfarten till stora vägen.

Sacke ökar farten när vi kommer ut på E18 och mina smala hjul kommer till rätta på den släta asfalten och så är det inte många kilometer kvar och tröttheten börjar försvinna.

Då är det klart, jag ser skylten Trysil och så är vi nere på vägen som bär mot Henstadehöver.

Kompisarna följer med hem och Axel ställer upp stativet med kameran och alla tre förevigas på en slut bild.

En granne står och tittar med förvåning, verkar det som, på oss och kanske undrar vad vi har haft för oss.

Sacke och Axel säger hej och ger sig av.

Närmaste granne kommer precis hem och jag förklarar att vi cyklat i tre dagar. Han svarar, att vuxna behöver motion och det håller jag med om.

Jag vill inte ha projektet ogjort. Vi hade trots allt skapliga förhållanden, visserligen med stark motvind första dagen. Andra dagen helt OK, möjligen för lång sträcka. Tredje dagen började inte bra och var för mig klart jobbig.

RSS 2.0