Möjligheter i kommunal verksamhet

Svar på Ene-Lee Johansson, Barbro Åström och Carin Nenaro debattartikel i NWT 2009-04-04

Krisen som den utmålas är inte bara ett hot utan en möjlighet för kommuner och landsting att rationalisera och effektivisera verksamheten. Med samlade landstings- och kommunalskatter inkl kyrkoavgift och begravningsavgifter är skattedebiteringen 33 - 34 kronor/hundring för landets högskattekommuner.s invänare.
Exempel finns på kommuner som driver verksamheter som inte hör hemma i kommunalverksamhet utan konkurrerar med den privata på osunda villkor.
Hierarkiska organisationer kan med fördel brytas ned. Mellanchefer avskedas. På en mellanchef går tre undersköterskor. Rikligt försedda staber med högavlönade ineffektiva tjänstemän kan med fördel tas bort i kristider. Ingen fattig och underutbildad drabbas.
Ge bonusar till de längst ned i organisationen när de kommer med förbättringsförslag och rationaliseringsaktiviteter. Har den kommunala förslagsverksamheten gått i stå?
Att som företrädare för SKTF och andra oppositionella politiker ropa på medel från staten är inte förtroendeingivande. Knyt näven i byxfickan och ge järnet likt vargarna från Värmland. Lyssna på Reinfeldt när han förklarar för roparna som skallar efter mer mer mer hur samhällsekonomin hänger ihop och vad som blir konsekvensen av stora kommande statliga budgetunderskott. Samhällsfadern Persson förklarade i kristider att den som är satt i skuld är inte fri. Har redan hans partibröder och systrar glömt budskapet.?
Troligtvis vill varken höger eller vänsterregeringars finansministrar i kommande regeringar ställa sig i kö hos Wall Streets och Londons finansvalpar för att på knä be om lån till hög ränta. Följden hos kommuner och landsting blir då att
ännu mer än nu avskeda medarbetare. Bättre att ta kraftag nu och ha ekonomin på torra land i framtiden.
Det är nu som fackliga företrädare skall gemensamt med kommunal politiker och tjänstemän visa framfötterna när det gäller att driva en snål verksamhet med kvalitet för medborgarna. I kristider sätts kunskap och kompetens på prov. Lyssna på de som har ideer och var kritiska till alla jasägare. Ta ansvar när Ni sitter i styrelser och nämnder och lär av det som nyss timat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0