Världens högsta skattetryck

I dag redovisar DN på ekonomi sidan ett diagram över världens länder rangordnade efter skattetryck. När Danmark har sänkt sina skatter vid årsskiftet ligger Sverige etta.

http://www.dn.se/ekonomi/snart-far-sverige-hogst-marginalskatt-i-hela-varlden-1.955478

Sverige kan jämföras med ett företag som är utsatt för den hårdast tänkbara konkurrensen. Då går det inte att ha en overhead kostnad som är störst av alla.

I nuvarande ekonomiska kris är Sverige det landet som har drabbats hårdast på grund av sitt höga skattetryck i kombination med beroende av exporten.

Alla produktiva krafter måste ges gynnsamma förutsättningar. Dvs utbildningspremien måste vara i världsklass. Det måste löna sig att utbilda sig till ingeniör, ekonom och andra viktiga yrken. Och inte minst måste entreprenörer har stimuli i världsklass.

Utgångspunklten måste vara att skapa ett klimat där vi säljer produkter på världsmarkanden med de lägsta kostnaderna.

Av låga overheadkostnader följer att landet på långsikt ka erbjuda ugdomar, åldringar, sjuka och de som aldrig kommer in på arbetsmarkade ett drägligt liv.

Drivkrafterna i ekonomin som låga skatter så att disponibla inkomsten blir attraktiva är det allra viktigaste för att inte arbetslösheten skall bita sig fast. Rörligheten på arbetsmarknaden måste stimuleras å det allra kraftigaste.

Det får inte vara så att ungdomarna i Hofors väljer att stanna kvar på orten när det går att tjäna skapliga pengar i Malmö, Göteborg och andra större orter.

Så småningom vänder utvecklingen även på de mindre orterna speciellt när servicenäringen kommer igång på grund av att lågt skattetryck har skapat incitament till allt fler småföretag.

Sverige blir ett land karakteriserat av låg arbetslöshet och som oclså innebär att sjukvården, skolan och åldringsvården får allt högre kvalitet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0