Rehabilitering

För det mesta är journalister och utfrågare skickliga på att fråga till botten. Och politiker är lika skickliga på att parera frågor och lägga ut rök och dimma.

När det gäller sjukförsäkringssystemet är jag inte klar på vad som gäller. Bortre tidsgräns för sjukförsäkring får inte finnas enligt de röde. Sjuka skall kunna vara sjuka tills de blir friska. Om det borde inte råda några delade meningar.

Men när är en människa sjuk och när blir vederbörande frisk? Vem skall bedöma när tillstånden ändrar sig från det ena till det andra? Och en människa kan vara sjuk och ändå ha arbetsförmåga delvis eller helt. En del sjuka jobbar.

Wetterstrand påstod i intervjun i kväll att de är de allra svårst sjuka som drabbas av regeringens nya regler. Det förstår inte jag. Men om jag är svårt sjuk borde kriterierna för att vara sjukskriven vara lätta att tillämpa. Vad hon menar är kanske att även de svårast sjuka blir utsatta för FKs bedöming vid en viss tidsgräns. Men är de svårt sjuka så förblir de sjukskrivna. Detta har debatterats otaliga gånger och alliansen hävdar att numera är de så att svårt sjuka får fortsatt ersättning. Reglerna kunde tolkas på annat sätt i vintras men är nu ändrade.

De röde vill ta bort tidsgränsen för att vara sjukskriven och ersätta med kraftfulla insatser för rehabilitering. Troligen är det så att kraftfulla åtgärder för rehabilitering innebär att kvlificerat folk skall hjälpa sjukskrivna att bli friska.

Det är sjukgymnaster som i de flesta fall kan hjälpa människor att bli friska därför att huvudelen av de som är sjukskrivna återfinns i gruppen ont i leder och muskler. Det är knepigt att rehabilitera en sådan individ. Därför att huvudelen av de som är sjuka på det viset har ingen träningsvana och det är det enda sättet att få ordning på det onda att börja med det som försummats ett helt eller halvt liv.

Således skall fler sjukgymnaster utbildas och inte bara det utan det krävs övervakning att den som är sjuk verkligen tränar för att rehabilitering skall bli kraftfull.

Värre är det med gruppen psykiskt sjuka. Det är möjligen lättare att träna muskler och leder än psyket men även här krävs kraftfulla insatser som jag undrar om politiker är medvetna om vad som krävs.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0