Verkligheten

Verkligheten är det vi ser omkring oss men också vad vi får oss serverat i form av berättelser och beskrivningar.
Alla ser inte samma verklighet utan verkligheten blir föremål för tolkningar. Ofta beroende på vederbörandes erfarenheter och det vidare begreppet referensramar.

Olika uppfattningar om den verklighet vi upplevt leder till diskussioner och är vi i beslutssituationer kan verkligheten påverkas av vad vi fattar för beslut.

Den verklighet vi upplevt påverkas av minnet. Kommer människor i håg hur verkligheten såg ut på samma sätt? En del har sk fotografiskt minne och behöver inte läsa samma text flera gånger för att komma i håg vad som i verkligheten stod.

Är memoarer att lita på? Memoarer kan i mer eller mindre grad bygga på dagboksanteckningar. Blir memoarerna mer trovärdiga med det underlaget? Kanske om författaren har tolkat verkligheten som då inträffade någorlunda korrekt.

Föst när verkligheten har granskats och beskrivits på vetenskaplig grund kan den betraktas som trovärdig och vara underlag för beslut som påverkar framtida verklighet.

Annars är beskrivningen av verkligheten av oss alla att betrakta som enskilda uppfattningar och påståenden och rent av fria fantasier.

Fördomar och myter uppstår, när människor får verkligheten beskriven gång på gång , utan att själv ha sett verkligheten, så att berättelsen om osann verklighet till slut betraktas som sann.

Skolan lär oss att vara kritiska och bevara sinnet öppet för verkligheten. Möjligen är det så att skolans lärdom glöms bort allt för snabbt och många av oss godtar en berättelse som sann och låter sig färgas av många tillrättalagda berättelser om verkligheten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0