SCBs rapport om kommunsektorns allt tyngre försörjningsbörda

Rapporter regnar dagligen över befolkningen hur det kommer att bli i framtiden. Nu senast läser jag på DN debatt en framtidsprognos från SCB om den allt tyngre försörjningsbördan för många av kommunerna. Vi blir äldre och varje arbetande skall försörja ett ökande antal.

De kommuner som ligger bäst till där har arbetande individer att försörja sig själv plus en till således ett relationstal på 2,0. Sämst kommer det att bli för de kommuner i framtiden där varje arbetande måste ta på sig ansvaret för 2 stycken exklusive sig själv.

En sak är säker och det är att trender aldrig fortsätter varken nedåt eller uppåt. Årligen överrraskas vi av händelser på klotet som framtidssiarna inte hade en aning om skulle inträffa.

Vad skall byråkraterna ägna sig åt? Planeringsdirektörerna på kommunerna har nu fått ytterligare en arbetsuppgift. Att planera för den åldriga befolkningens försörjning. Otaliga sammanträden kommer att bli konsekvensen och många rapporter om förväntat tillstånd om 10-15 år att läggas ut på hemsidorna.

Eda, Årjäng och Munkfors ligger sämst till i landskapet.

Rapporten föreslår de vanliga lösningarna. Produktiviteten måste öka och fler jobba längre.

Dock inget förslag på en stor kommunreform. Inget förslag på att kommunerna skall prioritera verksamheten.

Alla äldre behöver inte vård av det offentliga. Några är i framtiden friska. I dag finns det bostadsrättsföreningar som vårdar fastigheter. Ideellt arbete.

Ensamheten är utbredd rapporteras det om i morgon möjligen.

Sannolikt är att det kommer att uppstå ideella krafter i villa och bostadsområden som kommer att organisera enklare hjälp åt de som behöver.

Äldre människor kan själva börja att planera för framtiden genom att bilda sammanslutningar och gemensamt köpa upp tjänster som de i framtiden bedömer att de inte kommer att ha kraft att utföra. Att ytterligare belasta den kommunala byråkratin kommer inte att vara en framgångsfaktor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0