Livsmedelsverket

Nu har jag fått svar av Lismedelsverket med anledning av mitt brev efter föreläsning av Jonas Colting och med anledningen av de intryck jag fick efter att ha läst boken "Mjölkrevolutionen"

Hej

Ett av Livsmedelsverkets uppgifter är att verka för säker mat, dvs mat ska inte göra människor sjuka. Det finns vissa nyttoaspekter med opastöriserad mjölk, men riskerna för att bli sjuk bedöms dock vara större än nyttan och små barn är särskilt mottagliga för de sjukdomsframkallande bakterier som kan finnas i den opastöriserade mjölken. Det är därför som Livsmedelsverket lagt fram ett förslag om att begränsa försäljningen.

De viktigaste sjukdomsframkallande bakterierna i svensk opastöriserad mjölk är idag Campylobacter och EHEC (enterohemoragisk E.coli). Både Campylobacter och EHEC finns naturligt i tarmen hos kor och andra idisslare. Mjölk kan förorenas med dessa bakterier via avföring i samband med mjölkningen, eller inne i juvret om djuret har juverinflammation. Det är inte möjligt att utifrån utseende eller konsistens bedöma om Campylobacter och EHEC finns i mjölken. Varken Campylobacter eller EHEC överlever en normal pastörisering (72 ºC, 15 s).

Campylobacter är vanlig i svenska mjölkdjursbesättningar och olika kartläggningar visar att förekomsten är mellan 16 och 83 %. En viss tillfällig immunitet mot Campylobacter-infektion kan uppstå bland de personer som kontinuerligt utsätts för bakterien i små mängder, men immuniteten försvinner när exponeringen upphör. Campylobacter har orsakat flera svenska sjukdomsutbrott bland annat när skol- och dagisbarn besökt bondgårdar (länk om svenskt utbrott i somras bifogas nedan). Blir man sjuk av Campylobacter får man kraftigt ont i magen, feber, illamående, diarréer och kräkningar mellan några dagar upp till 2 veckor. Ibland uppstår komplikationer i form av ledbesvär, svaga och sjuka personer drabbas värst. Dödsfall är ovanligt.

Även EHEC är vanlig hos nötkreatur i vissa delar i Sverige. EHEC kan ge mycket allvarlig sjukdom med bestående njurskador. Dödsfall förekommer. Både i Sverige och i andra länder finns flera sjukdomsutbrott orsakade av EHEC som kan förknippas med konsumtion av opastöriserad mjölk och produkter därav.

Det finns således en anledning till att Livsmedelsverket avråder konsumenter att dricka opastöriserad mjölk. Det är dock säkert att äta värmebehandlade produkter från opastöriserad mjölk, som t.ex. ostkaka.

Med vänlig hälsning

Åsa Rosengren, mikrobiolog



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0