Uber

Tillväxttakten i ekonomier världen över är i hög grad olika och beror på hur fritt näringslivet får utvecklas och nya ideer implementeras i samhällslivet. Det senaste exemplet som väcker protester är appen som möjliggör en snabb beställning och betalning av transporttjänst. Taxi rörelsen protesterar och blir skrämda när nya aktörer hotar en del av deras marknad.
 
Och typskt är att de som redan är inne i systemet blir vettskrämda för nya konkurrenter. Jag har i tidigare inlägg givit ex på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden. Två gigansiska marknader som genom regelverk förhindrar ekonomin att växa snabbare i landet. I början av seklet blev hästägarna skrämda när bilar började transportera människor.
 
Nu hotas en betydligt mindre del  av ekonomin än bostäder och arbeten nämligen taxirörlsen. Men vilka är vinnarna? Jo den befolkning som inte betjänas av kollektivtrafiken och dom är många. För de som inte har tillgång till samhällstjänster är givetvis nya tjänster som dyker upp som en konsekvens av informationssamhällets utveckling en gudagåva. Skattesmitning är inte bra men i det här fallet kan oklara skatteregler kompenseras av samhällets oförmåga att tillgodose alla medborgare med kollektivtransporter. 
 
I Grekland och Frankrike med flera länder är taxirörelsen reglerad av licenser som hindrar nyetableringar och försvarar de som är inne i systemet mot konkurrens. Samhällsekonomin utvecklas svagt i dessa länder på grund av regleringar av marknader.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0