Intervallträning

Skönt att intervallträningen nu är vetenskapligt belagd som varande den mest effektiva träningsmetoden för att uppnå maximal effekt i fråga om fysisk kapacitets uppbyggnad av kroppens funktionalitet beträffande uthållighet. Från och till har olika träningsmetoder förordats av olika tränargurur inom uthållighetssporterna. Dock har jag förstått att intervallträningen alltid har varit med som en komponent dels i uppbyggnadsperioden men också som en viktig komponent i slutfasen när resultat skall åstadkommas.
 
Jag har själv aldrig haft förmånen att få träna kontinuerligt under en längre tid beroende på mentala svagheter i form av för lite tålamod. Dock under vissa träningsperioder under höst och vinter har jag lyckats få kontinuitet i träningen och då med blandade inslag av intervall och längre distans pass. Repetitionerna i intervallerna har varit för få och längden på distanspassen inte tillräckliga. För att nå bra längd på distanspassen och tillräckligt många repetioner i intervallerna för att nå toppprestationer fordras förstås en längre sammanhängande period av många års träning utan avbrott av skador. Det är  få förunnat att ha förmånen att kunna nå en sådan målsättning.
 
I dag har vi i landet några medeldistanslöpare som verkar ha dels den mentala styrkan och dels den fysiska kapaciteten att kunna tåla hård träning under längre perioder. 
 
Önskvärt vore om firiidrottsklubbarna i landet kunde inrikta verksamheten på ett ihärdigare arbete avseende att rekrytera speciellt medel och långdistans ämnen. Men då gäller det att ha intresserade individer som bedriver rekryteringsarbetet i nära samarbete med gympalärarna i skolorna.
 
Landet har ett klimat som lämpar sig för löpträning året runt och bättre kommer det att bli eftersom jordens medeltemperatur är i stigande. Långa distanspass i temperatur kring nollan och på grusvägar och stigar som det finns en uppsjö av överallt i landskapet är den bästa uppbyggnadsträningen. Inomhushallar för kompletterande styrke och intervallträning om nu klimatet blir för hårt finns det gott om.
 
Vi har de bästa förutsättningarna så nu gäller det att friidrottsförbundet och regionerna tar vara på de intäkter motionsloppen genererar och skapar europas bästa medel och långdistans elit.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0