Ishockey

I går rapporterade NWT att det blir 55 omgångar i elitserien nästa säsong. Enda laget som ställer sig tveksam till denna utveckling är Djurgården. Klubbdirektören Glennert i Färjestad sätter likhetstecken mellan fler matcher och ökad kvalitet. Jag undrar vad Glennert menar med kvalitet ? Kan spelarna utvecklas till snabbare och starkare spelare med en matchning varannan dag från början av augusti till slutet av april för de bästa klubbarna. När tränar en ishockey spelare ? Går det överhuvudtaget att bedriva någon rationell träning som också innebär utveckling för sporten med ett sådant matchprogram ? Är det inte just detta Djurgården har insett ? Har Djurgården lärt av fotbollen ? Djurgårdens fotbollslag är ett av undantagen i Svensk fotboll, såtillvida att tränarna har insett betydelsen av kvalitativa förberedelser. Det går inte att utveckla någon idrott med så täta matchprogram som ishockeyn. Jämför de europeiska storklubbarna i fotboll som har ett mycket tungt matchprogram men då har de också två lag att sätta på benen. Jag gillar Glennerts resonemang om det bara gäller att se till kassakistan. Tyvärr kan det vara ett kortsiktigt "kvalitetstänkande". Även de mest okritiska i Löfbergs Arena kommer till slut att tröttna på den dåliga hockey kvaliteten som blir följden av det flitiga matchandet. Även om jämförelsen kanske haltar men jag frågar mig, hur högt hade Stefan Holm hoppat om han hade haft att genomföra ett lika flitigt matchande som ishockeyligans medlemmar ? Kanske är det så att den ökande kassakistan skall användas till att utöka spelartruppen, ja då kan det vara en bra utveckling. Det kunde innebära att de bästa juniorerna får vara med. Varför inte införa att varje elitserielag måste ställa upp med en femma bestående av enbart juniorer ? Jag menar inte att lagen skall utökas till fem femmor utan då får de som står över tillfälle till effektiv träning mellan matchandet. Det är konstigt att inte Färjestads lagkapten Jönsson ställer sig frågande till denna utveckling utan enbart kommenterar " att det inte heller finns någon risk för att åskådarna slår bakut ". Jämför också travsporten där endast undantagsvis tränarna matchar de fyrfota djuren varje vecka. I regel går det fjorton dagar mellan loppen. Nu säger någon att en hockey spelare inte är inne på isen mer än femton minuter per match och att det då går att genomföra ett rationellt träningspass i form av styrketräning efter en kvällsmatch. Går det till så ?

Fotboll i Karlstad

Det är dax att börja ventilera hur Karlstad skall få ett förstklassigt fotbollslag på 3 -5 års sikt. Idrottsmän alla kategorier når resultat genom hårt arbete. Dvs även Karlstad fotbollen  kan höja sig genom att radikalt införa ett nytt tänkande i träningen. All kompetens vad gäller moderna träningsmetoder finns redan i sta'n.
Lokaliteter finns. Vad fattas ? Ja inte skall styrelsen i Carlstad United börja jaga pengar. Nej, det är Börje och majoriteten av spelarna som skall bestämma sig för att satsa på frekvent och rationel träning. Och den skall på sikt leda till att det tränas bättre och hårdare än något annat svenskt fotbollslag. Resultaten kommer att komma och då strömmar sponsorer och publik till. Speciellt fotbollspubliken  kommer i Karlstad inte att vara svårflörtad. Redan vid kvalet till Superettan kommer över tiotusen att flockas på Tingvalla. Vad går upp mot en junikväll på Tingvalla när lagen springer in på en härligt grön gräsmatta och börjar spela bollen i snabba markpassningar för att avsluta med en härlig strut i nätet ? Nu säger någon ja men spelarna kommer inte att offra sig om de inte får betalt redan från början. Visst det är det som är lockelsen för hundratals svenska fotbollspelare att satsa hårt och komma upp i överssta eliten och efter några år av hårt uppofrande arbete kunna tjena pengar några år på sin hobby. Bestäm Er nu Börje och fotbollkillarna i United så ställer massor av fotbollsintresserade Värmläningar upp på Er. Väl mött i Superetten 2007 !

RSS 2.0