Storkommun

Jag önskar att Leif Lendrup kan få gehör för förslaget om sammanslagning av värmlands kommuner till en stor regionkommun. Fördelarna är uppenbara. Ett ex. Är det någon som tror att byskolorna i Årjäng och Sunne med flera ställen hade blivit nedlagda om vi hade varit en stor kommun? Självklart hade inte ärendet kommit upp på dagordningen med motivet att det hade behövts sparats en till två millioner.
Jag hoppas att kommunalråden i kommunerna tar sitt förnuft till fånga och inte inträder i rollen som revirbevakare.
Att bli vald till kommunalråd innebär ansvar för helheten och långsiktigheten. Att tro att småkommunerna Storfors, Munkfors, Forshaga, Eda och Grums skall klara skola och äldrevård i framtiden är inte att ta ansvar.
Jag uppmanar kommunalråden att i morgon dag börja att ta initiativ till en värmländsk storkommun.
Lendrup ger exempel på fördelar. Spontant kan jag tycka att Säffle kommun med underbara Värmlandsnäs kan få ansvaret för att producera råvaror till mat för skolan och vården i länet.
 

Degerfors

Nu förståe jag vad spelide är. Degerfors har en utpräglad spelide. Att spela bollen lugnt och säkert till närmaste kompis och däremellan blanda med långa snabba genomskärare. Alltså som världens bästa lag gör. När jag i kväll jämförde med Spanien, tänkte jag, ja men vilken minikopiering. Tänk om något allvsenskt lag med skickligare spelare kunde spela som Degerfors, eller varför inte landslaget.
Jo men, säger någon. Motståndet! Ja Falkenberg är ett topplag i superettan och i kväll spelar Degerfors ut Falkenberg på bortaplan. Degerfors ligger under i halvlek med ett mål och vinner andra halvlek med 4-1 på bortaplan. Spelarna har roligt. Ingen förivrar sig utan spelar med en avslappnad attityd. Bredsidar bollen, enkla passningar. Det ser enkelt ut men ack så svårt när jag tänker på hur betydligt skickligare spekare agerar. Beror lagets attityd på en skicklig ledning?  I så fall byt med omedelbar verkan ut Hamrin mot Werner. Synd för Degerfors. Stisse kan säkert genomföra återstoden av serien till full belåtenhet för fansen. Som måste ha mått alldeles omåttligt bra under hemfärden från Falkenberg. Jag ser fram mot fortsättningen nu närmast Assyriska.
Och tack Degerfors för en underhållande Måndagskväll.

Bilbränder

Spanarna är ett program i P1 på fredag em kl 1500. En av spanarna hade hittat ett intressant ämne. Spaningen löd: det är lättare att uttala sig yvigt om stora samhällsfrågor och livets gåtor jämfört med att gräva och fundera över detaljer som kan vara orsaken till händelser.
Ett exempel: Hur lyckas ungdomar sätta eld på bilar? Enligt spaningen har ingen journalist lyckats tränga in i problemet och hur det gåt till. Det lär vara svårt enligt spaningen.
Justitiminister Ask interjuvades i P1s lördagsintervju och frågeställaren kom in på bilbränderna i Sthlms förorterna.
Antalet bilbränder har på en femårsperiod har ökat från om jag kommer ihåg rätt 65 till 275. Kunskapen att sätta eld på bilar tycks ha spritt sig.

Långlöpningens framtid

Intresset för långlöpning har aldrig varit större. Bevisat genom deltagarantalet i Sthlm Maraton. Kan det ur intresset vaskas fram löpare som kan konkurrera internationellt? Jag söker bland de 1000 första efter löpare födda på 90 talet och svenska.
På 761:a plats född -94 tid 3.12.41.
På 768:e plats född -91 tid 3.12.48.
På 846:e plats född -90 tid 3.14.14.
På 430: plats född 90 tid 3.03.28.
På 479:e plats en finländare född -91 tid 3.05.15.
På 412:e plats en finländare född 90 tid 3.02.33.
På 173:e plats född -90 tid 2.55,06.
På 65:e plats Karl Rönnby född -91 tid 2.45.25.
På 64 plats en Kenyan född -91 tid 2.45.09.
Det finns 20 löpare som är födda i slutet av 80 talet (85-89) som är bland de 250 bästa. Totalt sex svenskar födda på 90 talet som springer under 3.13.00.
Jag hittade en löpare född -44 som sprang på 3.16.23.

Uppror

Vem kastar första stenen i skyltfönstret eller sätter eld på grannens bil. Sannolikt den som vill provocera polisen och som tidigare varit i kontakt med rättsväsendet. När polisen kommer och åskådarmassorna tätnat är det lätt att gå till angrep mot brandmän och poliser med stenar.
Det är ungdomar som inte velat anstränga sig i skolan utan redan på ett tidigt stadie ställt sig utanför samhället. Ungdomarna har dragit nitlotten i samhällets tombola. Föräldrarna har själva en kriminell bakgrund eller av andra orsaker inte kunnat agera med ett normalt föräldraansvar. De flesta kämpar sig igenom de svårigheter livet innebär.
Arbetslöshet och andra otrevligheter existerar i samhällen men kan aldrig  bli en orsak till att tillgripa våld. Samhället erbjuder en bukett av åtgärder till de som haft oturen att inte själva kunna ta tag i livet och komma in i arbetsgemenskapen.
Straff är ingen bra åtgärd mot de som redan är straffade däremot en rad sociala åtgärder i form av terapi och samtal kombinerat med överakning. Inlåsning är sällan bra.

Utveckling

Problemen för samhället och de politiker som skall lösa desamma är komplexa och politikernaa auktoritativa uttalanden stämmer inte med deras förmåga till lösning. Politikerna uttalar sig med självförtroende på grund av att de har tränat sig i ungdomsförbunden och somliga i facket att prata på. Intränade floskler upprepas i debatter. Löfven uttalar sig tvärsäkert om målsättningar med arbetslösheten. Men han pratar inte om de faktorer som totalt kan utradera hans målsättningar. Han kan inte påverka efterfrågan från utlandet vilket är en del av de grundläggande förutsättningar för sysselsättningen. Att kunna lyfta de minst resurssvaga i samhället handlar om att det finns en stark inhemsk efterfrågan vilket i sin tur hänger ihop med att anställda i den exportberoende sektorn tillåts att tjäna bra med pengar. Klyftorna blir större därför att anställda i utlandsberoende företag kommer att tjäna bra med pengar. Och tillåts inte företagen betala bra till de mest resursstarka personerna i samhället stannar utvecklingen. Att utbilda sig och få välbetalda arbeten driver utvecklingen i samhället. Ju mindre politikerna blandar sig i den processen desto bättre. Det räcker med fackföreningarna och att de gör de resurssvaga en otjänst genom att driva upp lönerna.

RSS 2.0