Inför Tredje semifinalmatchen FBK - LHK

Varför förlorar Färjestad två matcher i rad mot Linköping ? För att besvara frågan är det bra att börja med att gå till matchfakta. Första semifinalmatchen vann FBK skottstatistiken med 43 ? 25 och sista perioden vinner FBK skottstatistiken med 18 ? 10. Utvisningarna,där har FBK 5x2 mot Linköpings 9x2. Hur många matcher har den statistiken till förlorande lagets fördel ? Troligtvis inte många. Vad skedde i sista perioden ? Allt gick in för Linköping. Jag påstår att tillfälligheter avgjorde matchen trots att Linköping vinner sista perioden med 4 ? 0.
Så konstig kan hockeyn vara.
Men är det tillfälligheter som gör att Linköping vinner även andra matchen ? Låt mig än en gång presentera matchfakta. Utvisningarna är jämna med en tvåminutare till FBK:s nackdel.
Skotten vinner hemmalaget med 34 ? 28. Ingen överväldigande dominans. Däremot vinner FBK skotten i sista perioden med 17 ? 9 men målen förlorar bortalaget med 0 -3.
Två av målen görs i spel 5 mot fyra, ett av dessa i sista perioden.
Det är svårt att hävda att tillfälligheter har spelat in när Linköping har gjort 12 ? 4 på två matcher. Men jag hävdar ändå att resultaten är missvisande med hänvisning till statistiken för de båda matcherna. Skotten slinker in för ett lag och slinker utanför för det andra. Naturligtvis är det så att i bästa av sju matcher är det inte tillfälligheter som avgör utan det lag med den bästa skärpan vinner matchserien.
Skärpan kan sönderdelas i fysisk och mental.
Den fysiska borde inta vara någon skillnad mellan lagen. Så som elitserien spelas med spel mest varannan dag finns knappast utrymme för någon extrem laboration med styrketräning eller isträning utan där är nog alla lag tämligen lika.
Avgörande alltså den mentala biten och där vinner det lag med den bästa coachen och övrig organisation.

Opassande Ledarskap belönas med 18 Månadslöner av Säffle Kommun

Är det något att ifrågasätta och diskutera ? Ja, jag tycker det. Nu senast i en artikel i dagens NWT redovisas hur kommunchefens ledaregenskaper inte längre passar in i Säffle kommuns ledarstrategi. Vad innebär detta ytterst subjektiva begrepp ?ledarskap? och vem bedömer att ledarskapet inte passar Säffle kommun ? Troligtvis har två politiker eller tjänstemän kommit osams om ledarskapets innebörd. Det är som ett äktenskap där två människor blir osams. Men är det giltigt i en kommun där det skall vara proffosionalism som karakteriserar verksamheten och där kommun innevånarna får betala trätan med skattepengar ? Arton månadslöner för att två människor eller flera inte kan komma överens och vad är sannolikheten för att bedrövelsen inte kommer att upprepas ? Vad var det som gick fel när tjänstekvinnan anställdes ? Då anställdes vederbörande i konkurrens med andra sökande och hon bedömdes då ha de bästa kvalifikationerna. Vad är det för ledartyp kommunen söker nästa gång och vilken är sannolikheten att superbedömarna då träffar rätt ? Nej, så här lättvindigt får politiker och tjänstemän inte hantera andras pengar. Tyvärr är inte Säffle kommun enda exemplet. Trätorna bland kvalificerade högt uppsatta tjänstemän förekommer på flera håll och drar skattepengar i onödan. Lär Er att livet inte enbart består av jobb, det finns ett liv utanför alla mer eller mindre sandlådebetonade arbetsplatser. Och speciellt på offentliga arbetsplatser som är skattefinansierade och där tjänstemännen inte hanterar privata pengar bör det tänkas till både en och två gånger och till och med tre. Och det påstår man naturligtvis att man har gjort men har tankarna kvalitetssäkrats mot något annat än diffusa subjektiva bedömningar ?

Brasilien - Sverige

Vilken överraskning ! Jag blev nästan stum av förvåning. Var detta ett svenskt landslag som uppträdde på Ljungbergs före detta hemmaarena. Ja, faktiskt ! Vad menar jag ? Samma ledning men ett helt annat spel än vad som visats upp tidigare år i kvalmatcher och VM och EM spel.
Nu höll laget och speciellt backlinjen i bollen. Spelet gick efter marken och stundtals fick spelarna till 10 ? 11 passningar inom laget innan den obligatoriska chans passningen upp mot forwards kom. Visserligen kunde inte Mellberg hålla sig i första minuten då han baljade upp en av sina vanliga långbollar som genast kom tillbaks med brasilianskt motanfall som konsekvens.
Vad spelar det för roll vilka spelare som uppträder i den gula tröjan om Lagerbäck kan få till ett bolltrillande med tålamod. Självklart vill jag se Ibra som forward och hans farlighet kommer att öka mångdubbelt om han ständigt slipper att jaga dessa förödande luftpastejer i huvud och bröst höjd. Elmander och Rosenberg är säkert bra komplement om de lär sig att lugna ner sitt löpande och koncentrera sig på att leverera lugna och säkra passningar. Kim Källström är given med sitt skott. Han kunde ha avgjort matchen med sitt fräsande skott strax över ribban när en kvart hade gått.
Prata inte om att Sverige hade ett reservbetonat lag. Det är inte spelarna som är av enda betydelse i ett svenskt lag utan det är Lagerbäcks spelsystem. Frågan är inför sommarens äventyr om ledningen ytterligare kommer att utveckla det markbundna spelet och hålla i bollen strategin tills chansen dyker upp. För chansen den dyker upp för eller senare.
Med Sveriges berömda organisationsförmåga och disciplin bland lagmedlemmarna borde ?hålla i bollen taktiken? vara given i stället för det meningslösa ?ge bort bollen så snart som möjligt spelet?som har varit karakteristiskt för svensk landskampsfotboll en längre tid. Kan Mellberg hejda sig med lyrbollarna och djupledslöpning (23 Olof Mellberg försöker dribbla sig fram över mittlinjen. Minst en brasse för mycket hinner med den älgande svensken. Ingen vidare bra idé Mellberg! *)som han gav prov på i en sekvens av Brasilien matchen då kan Sverige gå långt och högt i medaljstriden i alpländerna.

*citat från DN referat minut för minut.

RSS 2.0