Ekonomi

I oppositionens retorik ingår att hävda att det råder massarbetslöshet i landet. Arbetslösheten ligger strax över 7% och jag frågar mig vilket tal som massarbetslösheten aqvskaffas vid. Enligt oppositionen skall det råda full sysselsägttning vilket knappast är ett realistiskt mål. Det finns ingen nivå som definieras som massarbetslöshet möjligen kan det vara vid 20% eller som i Jemen där 70% av befolkningen är utan arbete.

Jag läser i dag på DN debatt att http://www.dn.se/debatt regeringen gasar i nedförsbackar och bromsar i uppförbacken. Ett synnerligen kraftödande och ineffektivt sätt att ta sig fram på. Genom att använda metaforen vill debatörerna beskriva dels hur regeringen genom en stram finanspolitik och dels hur Riksbanken genom en klantig räntepolitik utvecklar en ekonomi som bidrar till för stor arbetslöshet.

Finanspolitiken kan balanseras genom att budgeten visar över eller underskott. Att i ett läge när europeiska länder visar total brist på ansvar när det gäller budgetdisciplin ja då hävdar seriösa svenska debatörer att lilla sverige skall gasa. Visserligen är två av våra största handelspartner Tyskland och Norge i balans och bidrar till att efterfrågan i landet kan hållas uppe.

Naturligtvis gäller det att i detta läge vara ytterst försiktig med offentliga medel för att ha beredskap om det skulle visa sig att efterfrågan från utlandet faller. Konsekvensen blir att arbetslösheten stiger och skatteinkomsterna minskar vilket innebär att underskotten i den offentliga sektorn stiger. Sverige behöver åter låna till offentlig verksamhet. Inget önskeläge.

Regeringen bedriver en myckert ansvarfull politik. Nu gäller att fackföreningarna förstår att arbetsmarknaden behöver reformeras dels genom att lägsta löner sänks och flexibiliteten i LAS ökas och värnskatten avskaffas.

Skuldkrisen och EU nämnden

I dag fick även spanska banker sänkt kreditbetyg av Moody. Jag lyssnade/tittade på EU nämndes möte på förmiddagen. Ett möte som förgår kommande toppmöte under helgen och som handlade om skuldkrisen och dess lösningar.

Statministern intar en mycket tydlig ställning till skuldkrisen. Lösningen borde vara att banker som inte klarar sig när skuldkrisen skall lösas genom att nationella skulder skall skrivas ned måste rekapitaliseras av regeringar eller samlat av EU. Skattebetalarnas pengar skall motsvaras av ägarandelar i bankerna på samma sätt som skedde under 90 tals krisen i sverige. För att skattebetalarna skall kunna vara med så småningom på uppsidan när problemen har lösts och ekonomierna sätter fart på sikt.

Oppositionen ivrar för skatt på finansiella transaktioner. Även här är statsministern mycket tydlig på att det är meningslöst att införa en skattesats som inte får någon effekt på grund av att kapitalet är lättrörligt och även att Storbritannien inte kommer att acceptera skatten. Då riskerar förstås London sitt finansiella centrum. Det är bättre att se till att länder driver in de skattesatser som är beslutade på ett effektivt sätt jämfört med att införa nya ineffektiva skatter.

Miljöpolitiken berördes. Oppositionen vill att sverige skall argumentera för att EU samlat skall öka minskningen av utsläpp till 30%. Bland EUs 27 medlemsländer finns det många som inte klarar en sådan målsättning vilket får till följd att andra länder måste ta på sig den skuldbördan och alltså öka sin minskning. Statsministern ansåg att en sådan ordning inte skulle vara framgångsrik att argumentera för.

Oppositionen anser att EU kraftfullare skall agera för att hjälpa den "afrikanska våren". Statsministern hade haft kontakt med Libyens övergångsråd och turkiets president. Det är stolta länder det handlar om som inte vill ha pekpinnar från EU om att gå snabbare fram i reformerna men så klart skall vi inta en ödmjuk inställning och vara vänliga att hjälpa när frågan kommer.

Jag anser att Reinfeldt är tydlig och pedagogisk i framtoningen och klargör på ett synnerligen elegant sätt nuvarande problemställningar och komplexiteten i eventuella lösningar. I bland förvånas jag över hur han på ett enkelt sätt försöker att förklara hur verkligheten ser ut och som övriga medlemmar i församlingen borde ha tagit till sig för länge sedan. Men frågorna är av den arten att han på ett närmast löjligt enkelt sätt och medvetet försöker att inta magisterns roll.

Ledarkris

Efter 11 omgångar i Elitserien i ishockey dvs 20% av serien är färdigspelad ligger tre lag sist. Modo, Timrå och Färjestad. Lagen anses ha förstklassiska om inte de bästa organisationer och ledare som går att uppbringa i svensk hockey kanske i svensk idrott överhuvudtaget. Ändå ett så pass dåligt resultat hittills och frågan är om det kommer att bli bättre? 20% i en underrsökning och nu gäller det verklighet får ändå anses representativt för att kunna bedöma fortsättningen.

Färjestad kallar in ytterligare förstärkning av ledarsidan.

Frågan är ständigt aktuell, hur mycket betyder ledare och speciellt ledare inom lagsporter. Elitserien i ishockey anses i år jämnare jämfört med föregående år. Och då är den mentala inställningen bland över tjugo individer i varje lag förstås extra viktig.

Fysiska formkurvor kan variera oerhört mycket över åtta månader men hur stor andel beror på ett lags fysiska förmåga för att toppa elitserien.

Spelarmaterialet hur pass mycket varierar en sådan komponent avseende kvalite och kompetens inom lagen och hur mäts prestationerna ?

Jag ställer mig tveksam till den omfattande ledarbyråkrati som toppar de flesta lag med sportchefer, tränare, assisterande tränare m flera stötor i båset.

Hur pass stor betydelse har slumpen och tillfälligheter?

Valberedningens misstag

För mig är det helt obegripligt hur socialdemokraterna kunde välja en personlighet som Juholt representerar. Han står för mig som en demagog som utan att ändra en min och titta en människa stint i ögonen kan säga vilka sanningar som helst. I varje fall är det det intrycket som jag får genom massmedia.

Ledare behöver inte vara auktoritära typer och som innehar kriteriet att stå pall i alla väder. Ledare bör vara mjuka, lyssnande människor.

Att socialdemokraterna som har varit landets största parti i decennier och som därigenom dragit till sig en hoper av intelligenta människor men också förstås den makthungriga kategorien inte hade förmåga att väälja en näst intill idealisk ledare är underligt.

Att så många människor i de röda leden inte hävde upp sin stämma och sa' att det här går inte med en man som inte bara till utseendet representetar den auktoritära typen utan också i ord och handling genom alla riksdagsåren måste ha gett prov på en dålig ledarstil.

Förmodligen ansåg valberedningen och andra som stödde förslaget att personligheten Juholt var ledartypen som kunde övertyga massorna med demagogi och retorik likt många andra bedrövliga ledare som världen har skådat.

Var var alla duktiga och intelligenta och framåt kvinnor i partiet? Bedrövligt att de la' sig platt.

Åskknallen

Om jag utnyttjat mina meteorologiska kunskaper borde jag ha kunnat förutse åskknallen som briserade över den svenska fotbollshimlen i går kväll.

Svensk fotbolls väder har karakteriserats av tunga förluster i europacupmatcher och landslaget har heller inte klarat att producera solsken.

Knallen i går mot spelskickliga Holland utlöstes visserligen av en rad lyckliga/olyckliga omständigheter båda lagen inkluderade.

Holländarnas spelskicklighet är oomkullrunkelig.  Ett tiotal luftkrossbollar som landar på yttermittfältspelarens fot är fotbolls godis. Likaså att få skåda ett trettiotal passningar inom egna laget innan motståndaren lyckas bryta förnedringen.

Holland hade oturen att dra på sig dels en förargerlig hands inom eget straffområde och dels en frispark strax utanför eget straffområde som sverige hade lyckan att förvalta till egen fördel.

Inte bara sportslig vinst utan också en rejäl framtida ekonomisk vinst gör att fotbollsglädjen dubbleras. Bara nu inte huvuddelen går till den redan tunga byråkratin som karakteriserar svensk idrott överhuvudtaget utan satsas på den operativa delen av verksamheten.

Spännande händelser/matcher väntar till sommaren men först och främst lottningen till EM i Polen någon gång närmaste tiden.

Hollandsmatchen

Hoppet är som bekant det sista som överger människan. Givetvis går det inte för svenska fotbollskommentatorer att i morgonsoffan sitta med nerböjt huvud och säga att vi är sämre fotbollsspelare jämfört med Finland och att matchen mot Holland i kväll troligen förloras.

Utan alternativ till spelideer måste tas fram. Att lyckas med defensiven är lösningen till ett resultat mot Hollndarna som i bästa fall kan göra att Hysen kan contre in till seger med 1-0. Eller blir det ett inlägg som turligt studsar på Toivonens huvud och ger oss segern.

Jag satt och knäppte på TVn i går em och råkade se ett sammandrag av första halvleken mellan Tjeckien och Spanien. Aldrig mer än ett tillslag i passningspelet. Felpass från spanjorernas sida mycket sällsynt. Bollen trillas i långa sekvenser på mittfältet utan stress och helt plötsligt en genomskärare och vips bollen i mål.
Säkerheten i passningsspelet och i behandlingen av bollen i trängda lägen är frapperande hos europeiska nationer jämfört med vad landslaget åstadkommer.

Det vore bra om kommentatorerna kunde klargöra vad som gäller i händelse av oavgjort eller seger. Det skulle kunna åskådliggöras med ett vanligt speldiagram där det går att se vilka grupper som eventuellt möter vilka för att få fram de sista lagen till EM slutspelet.

Möjligheten att gå vidare för sverige verkar ligga i att Holländarna på grund av den kyliga väderleken mer eller mindre tappar lusten och lägger ned. I alla fall verkar det vara kommentatorernas andrahandsalternativ. Nu tror jag inte att Holländarna vill åstadkomma ett sådant rykte bland Europas fotbollscelebriter. Kroaterna skulle inte bli glada.

Problemlösning

Om jag skall kunna säga till grannen att han borde ta ned det förvuxna trädet som hindrar insyn och belamrar marken med löv på hösten. Då måste jag vara kompis med vederbörande och ha en förtroende full relation till grannen, skapad av många gemensamma upplevelser och samtal.

Om jag utan att ha en sådan relation ändå tar upp det som jag upplever som ett problem kan saken ta en vändning som jag inte kan kontrollera.

Om han ändå inte tar ned trädet måste jag inse det omöjliga eller gå över till andra grannen och försöka påtala för honom det olämpliga i att hans granne inte tar ned trädet.

Grannen som jag senast talade med har inga besvär med min grannes träd och har överhuvudtaget inte tänkt på det som jag upplever som en olägenhet så han säger visserligen att han håller med mig men struntar i att säga något till grannen med trädet för han har inte en sådan relation till grannen att han har lust att ta upp något som han inte upplever som ett problem.

Jag inser att det är bäst att låta saken bero för jag inser att livet går vidare och att det finns andra saker som är viktigare.

Problemen kan vara större jämfört med ett träd och hur gör jag då?

Idrottsnostalgi

Stockholm Maraton 1981. Resultat 3 timmar 5 minuter 26 sekunder. Jag blev 598. 6 000 deltog.

Apropå en ledare i Dagensarena

Visst skulle det vara spännande om en ledar guru trädde fram på världsscenen och förklarade att nu gäller det att prioritera.
Först tar vi i tu med svält, törst och sjukdomar och lägger ner alla vapen fabriker samtidigt avskaffar vi alla otrevliga utsläpp som förgiftar miljön.
Och inte minst slutar människor att välja ledare som har en aning psykopatiska drag i sitt beteende.
Och oavsett etnisitet betraktar vi varandra som go glada människor som kommit till klotet för att samarbeta till allas bästa.
Möjligen kan en sådan figur födas på norra halvklotet men frågan är om inte det redan finns en sådan bland något av de småpartier som i dag inte finns i RD?
Jag anar att Per liksom jag vet att allmänhetens tröghet inför stora förändringar är monumental.
Möjligen har ett frö börjat gro nyligen i protesterna mot gririgheten och den osunda kapitalismen i USA. Det kan förstås gå snabbare än vi anar, för att gardera sig inför trögheten.


Utveckling

Förslag på åtgärder för att lösa olika samhällsproblem saknas inte från politiker. Åtgärder för att öka jämställdheten lyfts fram av regeringen men oppositionen säger att trots insikten görs ingenting. Liknande argumentation hörs när det gäller energiområdet.

Trots allt det viktigaste problemet är att många alltför många saknar arbete. Och främst ungdomer. Ungdomsarbetslösheten beror på för dålig skola. Och för dålig skola under många år och decennier. Kan vara san't kan lika gärna vara fel.

Nu vill socialdemokraterna med flera ställa upp procentuella mål för för hur olika kategorier av ungdomar skall förbättras. http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ett-forsok-i-blairs-anda.

Nyckeln till regeringsmakten är utbildningspolitiken.

Jag vill påstå att nyckeln till framgång när det gäller olika individers förmåga att förbättra sitt beteende i ett eller annat avseende är motivation, attityder och inställning.

Lyssnar jag på en indisk ungdom som lever i fattigdom så vill vederbörande i överraskande många fall bli läkare eller andra högstatus jobb i samhället trots att sannolikheten att lyckas kan vara liten. Inställningen och motivationen samt attityden får människan från föräldrarna likaså kämpaglöd, ihärdighet och tålamod. De senare egenskaperna går att inhämta senare i livet om kämpaglöden finns. Moment 22!

Och hur skall politikerna i vårt land förändra attityder och motivation för den procent ungdomar som saknar beteendet från första klass?

Jag tror inte det hjälper med ökad utbildning för lärare, fler lärare i skolan osv. Att förändra attityder tar lång tid och problemet löses möjligen genom att lyfta hela samhällets nivå genom många olika åtgärder som mer eller mindre springer fram ur samhällskroppen med hjälp av naturkrafterna och människors inneboende styrka och sprider sig till andra som ringar på vattnet.



Juholt vs alternativ

Efter att ha lyssnat till Juholt i dag i morgonsoffan undrar jag om inte fler socialdemokratiska väljare kommer att gå över till KD och andra riksdagspartier och även partier som inte finns i RD.

J är en ledare som spelar på enkla demagogiska knep. Han försvarar sig med alla tillgängliga medel och erkänner att visst kan jag backa och visst kan jag ha fel men det som jag en gång har sagt det står jag fast vid.

Att kunna erkänna att han blivit utsatt för kritik och tvingats backa finns inte på Js karta  som det heter nuförtiden.

Med en sådan ledare kommer många socialdemokrater att känna sig obekväma och i nästa val lägga sin röst på andra partier med mer trovärdiga och ödmjuka ledare.

Hägglund är en glad fyr och resonerande ledare och långt ifrån en demagog och högstämd retoriker. Jag förstår inte hur S har kunnat gå på en sådan mina som J. Jag förstår att många inom partiet har måst komplettera J med den betydligt mer ödmjuke Weiderlich för att släta över Js burdusa framtoning.

Om nu inte väljare föredrar KD finns alternativet centern med den käcka flick och damduon.

 


RSS 2.0