Köttskandalen och Handels

Äntligen kommer Handels Ordförande Lars-Anders Häggström med ett uttalande i rätt rikning och som jag har efterlyst i köttskandalen. Lars-Anders konstaterar att Handels inte har fått några samtal från medlemmar om fusket. Det är inte så underligt eftersom på nästan varje arbetsplats så sitter facket i knäet på arbetsgivaren därför har inte medlemmarna något förtroende för sin organisation och sitter följaktligen för det mesta tysta med några få undantag. Och som regel, de som vågar uttala sig blir snabbt tillrättavisade med lägre löner i nästa års förhandling. Det gäller att kunna framföra sina åsikter på ett nyanserat och korrekt sätt och hur många kan det ? Här har facket en jätte uppgift att lära medlemmar att vara kritiska och att när det är befogat gå emot den etablerade sanningen. Detta är de lokala ledarnas främsta uppgift att uppfostra och driva på medlemmarna att stå för sina åsikter och inte enbart våga framföra dem på fikaraster. Tyvärr är det i regel för svaga lokala ledare som väljs därför att facket är en belastning och ses inte som något populärt. På hur många arbetsplatser i dag är lojaliteten missriktad speciellt när mellanchefer håller på med en massa konstigheter som kostar pengar och bidrar till minskad effektivitet ?

Idrotts Söndag

Vilken idrottssöndag. Det började med interview av Augustprisvinnaren i skönlitteratur Wijkmark i TV4. Den boken om livets sista självande minuter borde läsas för att få bort lite av den potentiella dödsångest som vi alla är bärare av.
Nervositeten inför skidskyttestafetten började så smått infinna sig när Nobelfest orkestern avslutade programmet god morgon.
Tyvärr misslyckades Sveriges tredje man Nilsson på ett katastrofalt sätt på tredje sträckan men Sverige kommer igen när Nilsson har övat torrskjutning i hotellkorridorerna.
Flickorna däremot gjorde det strålande. Vilken debut av Högberg på första sträckan. Och jämnheten hos de andra förde fram laget till en tredje plats bara sekunden efter Ryssland.
Av en slump slog jag över till SVT24 just som starten gick för EM i terränglöpning med Musse och Sjökvist och den andra svenskarna. Det var den bästa insats svenska löpare någonsin har gjort näst Gärderuds guldmedalj i OS I Montreal 1976.
Kvällen började med Agenda och där uppträdde Marita Ulvskog och förklarade att den rikaste delen av svenska folket ca 3 ? 5 % borde beskattas ytterligare till förmån för en utjämning. Varför stängde inte Ulvskog och de andra gränserna 1980 ? Varför flyttade Kamprad och Tetra Paks grundare Rausing m fl utomlands ? Låt rika vara rika och bli ännu rikare. Vi sämre bemedlade lever ändå ett gott liv delvis därför att vi har haft förmånen att leva i ett land med många bra entreprenörer.
Bra mat kostar så lite.
Kvällen avslutades med en höjdar match mellan Barca och gamla storlaget Deportivo som nu ligger näst sist i ligan.

Rikspolischefen

Om man läser mellan raderna verkar det som skråandan är fullständigt cementerad inom poliskåren. En förändringsvillig chef som vill mäta resultat och få in nytt blod i organisationen är det första som behövs i sådana gammalmodiga organisationer som polisväsendet. Kvantitet ställs mot kvalitet klagar polisledningarna ute i landet. Vill man missförstå så gör man det. Ett ex det är bättre att redovisa utandningsprov än att patrullera förebyggande på Sergels Torg. Jag skulle tro att rikspolischefen är mycket nöjd med att polisledningar ute i landet redovisar mycket förebyggande arbete och på sikt redovisas följaktligen att brotten går ned. Gör de inte det måste det förebyggande arbetet ifrågasättas och bedrivas på annat sätt. Antagligen är det här en punkt som polisledningen har kommit i otakt med sina underordnade. Jag förutsätter att Strömberg har tillämpat de modernaste metoderna med målstyrning och redovisning av resultat. Detta är sedan länge etablerat inom stadsförvaltningen. Ledningen för polisen har redovisat överskott av medel. Tyvärr finns det organisationer i hierarkin som fullständigt struntar i vad ledningen vill ha och här tycks polisväsendet fullständigt ha trampat snett. Allt tyder på att polismyndigheterna ute i landet inte vill lyssna på sin ledning utan istället obstruera.
ÖB är däremot ett exempel på ledare som får sitta i orubbat bo trots att det vartannat år saknas miljarder och som följaktligen måste beordra tvärstopp i organisationen när det gäller nyanställningar, resor och övertid. Han har organisationens förtroende men det beror på att den militära hierarkin är nöjd med sina förmåner och lever ett gott liv med väl tilltagna löner och inte ett arbete som är föremål för allmänhetens granskning.

Sjukvårdsdebatt

Tittade sent i går kväll på sjukvårdsdebatten i TV4. Deltagare var Ylva Johansson, Filippa Reinfeldt och VD:n för den första privata cancerkliniken i Sverige.
Skall vi tillåta privat sjukvård i Sverige ? Alla partier är överens därom, men inom vilka områden ? I landet finns privata sjukgymnaster, vårdcentraler, tandläkare, optiker kanske fler yrkeskategorier som behandlar olika kroppstillstånd. Läkemedelsindustrin är privat och domineras av ett flertal tunga aktörer. Vad är problemet ? Jo inom högspecialiserad sjukvård är socialdemokrater motståndare till privata aktörer. Därför att inom dessa discipliner (var nu gränsen skall dras) krävs tunga investeringar som inte kan delas med privata aktörer. Privata aktörer skall alltså enbart få agera på de marknader inom sjukvården som det statsbärande partiet har förmånen att peka ut. De kunder som är i behov av den andra marknaderna dvs de som kräver tunga investeringar skall enbart vara hänvisade till en aktör (samhället). Vari ligger logiken i detta resonemang ?
Debatten karakteriserades av Ylva Johanssons stressiga kroppsspråk och högljuda argumentering medan Filippa och VD:n mest satt lugnt och lyssnade. De tyngsta argumentet framfördes av VD:n som förklarade att hans företag kommer att erbjuda unika behandlingsmetoder som ännu inte finns framme i Sverige därtill till utländska kunder och kunder som landstinget remitterar samt sådana som har privata sjukförsäkringar. Den senare delen har exploderat i landet och tecknas numera av såväl kommuner, statliga organisatoner som företag. Orsaken är att organisationer vill ha sina anställda i produktion och inte i köer till den statliga sjukvården. Om vi inte hade haft företag som forskat fram livsavgörande medeciner, var hade vi då stått inom sjukvården i dag ? Hade vi haft en enda stor Alvedon som varit plaserad i Kungliga huvudkommunen och som medborgarna i nåder hade fått rest och slickat på ?

Talangscouting

Tidigare i veckan var jag på en genomtrevlig sammankomst organiserad med publik och panel och en moderator. Ämnet var idrott. Bland annat kom frågan upp: hur hittar olika idrotter sina talanger ? Talanger poppar upp lite här och var i vårt land och inte alltid för att ta ett ex är det i Norrland de bästa skidåkarna föds (Thomas Magnusson m fl). T o m en slalomåkare av världsklass kan ha haft sin födelseort på slättlandskap. Inom våra mest populära bollsporter är disciplinen organiserad så att barnen börjar redan i första klass att spela ex fotboll och då är det lätt för föreningar att upptäcka och suga åt sig talangerna om det nu är så att individens intresse sammanfaller. I andra idrotter är det mer olika tillfälligheter som gör att just den grenen får sin stjärna.
Rörelsemönster, koordination och uppfattningsförmåga är egenskaper som gör att en individ ofta har talang i många verksamheter inte bara idrottsligt. Jag vet inte hur många procent av en population som föds med talang för olika verksamheter men kollar man på normalfördelningskurvan så representerar svansarna ca 10%. Dvs det skulle årligen födas ca 10 000 talanger i Sverige som skulle kunna vara potentiella ämnen till OS och VM representation. Hur många av dessa missar idrotten att påverka ?
Jag har varit med om diskussioner på klubbnivå och då har resultatet av diskussionen blivit att organisera kontakter med skolor och lärare inom närområdet. Dvs en gympa lärare ser naturligtvis på en termin vilka som har egenskaper som lämpar sig för idrott. Naturligtvis är det så att dessa individer också är duktiga inom alla livets andra områden som musik mm.
Lösningen för de mer udda idrotterna, tror jag, är att organisera ungdomsverksamheten så att talangscouting bedrivs på ett mer organiserat sätt gentemot skolans gympaverksamhet. Samarbete är naturligtvis det ideala. Låt ungdomarna i organiserad form få pröva på bandy,bordtennis, brottning, skytte, golf etc. Dvs en slags lokal samarbetsorganisation inom te ex landskapets idrottsförbunds verksamhet. Denna organisation har nu rent administrativa uppgifter där effekten av insatta resurser på idrottslig verksamhet på basplanet kan diskuteras.
Lösningen är att dra ned på administrativa resurser och anställa utbildade tränare som ansvarar för min skissade verksamhet.

ICA bedrägeriet

I kväll höll jag på att glömma Solvallas V64.
Tankarna malde i huvudet med anledning av Josefssons ICA avslöjande om köttfärsen som plastades om och ändrades datum på förpackningen och en anställd som t o m tog upp köttfärs som hade legat i skiten på golvet och plastade om köttförpackningen.Vad är det som får den anställde att så lojalt ställa upp för företaget eller för den delen organisationer i statlig och landstings eller kommunal verksamhet ? Nu var det här inget småfiffel utan rent griseri från anställda och från ledningens sida. Snikenhet som går ut på att suga ut de sista hundratusentals sekinerna från kunderna. Inget skall förgås allt skall tas till vara i den snöda vinstens intresse.
Annars är det vanligt med småfiffel över allt och på alla arbetsplatser. Kunder och skattebetalare lurar och bedrar varandra överallt och alltid. Är det någon som har rent samvete när arbetslivet analyseras ? Allt från reseräkningar, arbetstider och mycket annat småfifflas det med. Politiker fifflar med kreditkort och det påstås t o m att våra folkvalda har anlitat prostituerade minderåriga.
Skillnaden i ICA svindeln är att det är i stor skala och systematiskt. Det är som Josefsson menar, att det sitter i väggarna. Vi har livsmedelverk som skall kontrollera vårt övergripande system och vi har kommunernas livsmedelskontrollanter. Ingen av dessa resurser har kunnat upptäcka något. Och ändå satt det i väggarna. Nästa gång jag går in i en ICA butik kommer tankarna att snurra i huvudet. Vad gör jag här ? Är det samma skit på COOP ? Och vad händer i de andra affärerna som är pressade av jättarna ?
I skolan skall vi lära oss kritiskt tänkande. Det verkar som det är bortblåst när vi kommer ut i verkliga livet. De flesta böjer och bockar för organisationer och chefer. Hur många av oss ifrågasätter och vågar gå emot den vedertagna uppfattningen ? Diskussionerna på veckomöten och arbetsplatsträffar inskränker sig till att chefen informerar om sånt som redan är känt. Och vilken anställd på en ICA affär vågar gå emot den grötmyndige chefen som jobbat på ICA sedan 16 års åldern ? Ursäkta men det är nästan så jag vill svära, hur kan en simpel matvaruaffär tjäna tjugu millioner om året ?

EM Guld till Sverige

Nu skall jag vara riktigt omöjligt positiv och tippar Sverige som EM vinnare i fotboll 2008. Och vad grundar jag ett sådant orealistiskt tips på ? Varför kan inte Sverige vinna när Grekland och Danmark har gjort det i närtid ? Men vad fordras ? I de intervjuer och kommentarer som hittills gjorts efter lottningen har inte vad jag kunnat höra/se någon sagt något om det Svenska spelsystemet. I träningsmatcherna inför EM slutspelet kommer vi att få se ett helt annat Sverige än det landslag som hittills har slagit meningslösa bröst- och huvudpassningar mot anfallspågarna.
Nu rullas bollen i försvarslinjen och mittfältet utnyttjas för att skapa möjligheter till häftiga/grymma djupledslöpningar från anfallstrion. Just det, Sverige kommer att spela enligt modellen 4-3-3 med möjlighet att snabbt ställa om till 4-5-1.
Allt beordrat av Lagerbäck och Andersson.
Mustafa Mohammed kommer att vara med på samlingarna och inspirera till den löpträning som krävs när växlingarna mellan spelsystemen beordras av ledningen. Omställningen kräver också att backlinjen tränar upp förmågan att med ett tillslag snabbt rulla bollen mellan sig och mittfältet samt förkovra sig i att ställa om i positioner allt eftersom spelet växlar.
Motståndarna kommer inte att hinna uppfatta Sveriges nya strategi för de kommer att enbart studera gruppspelet som ledde till att Sverige kunde ta sig till EM slutspelet.
Sveriges väg mot EM final kommer att börja med idel segrar i gruppen med noll insläppta mål och fem gjorda.
Därefter väntar tvåan i dödens grupp och det kan bli en överraskning. Varför inte Rumänien ?
Storseger med 3 ? 0 i kvarten, och i semi väntar möjligen Spanien. Inga problem, Sverige har förfinat sitt spelsystem och spelar nu drömfotboll. Spanien fullständigt utspelat och seger med 4 ? 0.
Hur kunde det gå så ? Genom ett tålmodigt bolltrillande fick svenskarna spanjorerna att totalt tappa fattningen. Första halvlek 0 ? 0, och sedan började spanjorerna att spela fullständigt omdömelöst i straffområdet och djupledslöpningarna gav Sverige två straffar i snabbföljd och de två sista målen kom på dels ett jätteskott av Källström från halva motståndarens plan och därefter i absolut sista matchminuten nickade Ibra in en starkt skruvad hörna vid bortre stolpen.
I finalen möter Sverige Polen.
Ett Polen som tagit sig till finalen genom ett otroligt defensivt och spelförstörande spelsystem. Delvis också med mycken tur genom straffvinster och mål på fasta situationer i matchens absolut sista spelminut. Polen har slagit Turkiet respektive Portugal i kvart och semi genom straffavgöranden. I gruppspelet avgjordes alla tre matcherna i matchens sista minut på frisparkar och en hörna. Utöver själva fotbollssparkandet har Polens fans utmärkt sig genom att aggressivt attackera allt och alla före och efter matcherna. Detta beteende total vänder inför finalen och mycket tack vare de tusentals svenska fansen som på ett grymt trevligt sätt lugnat ned de Polska fansen delvis på grund av sin numerera överlägsenhet. Det har kramats och drukits öl i parker och på gator i Wien.
Matchen får karaktären av en handbollsmatch då Polska laget drar sig tillbaks och ställer upp sig strax utanför straffområdet och idkar igelkottstaktik. Sverige pressar och spelar ett lugnt och metodiskt passningsspel med mycket bredd genom dels mittfält- och backlinje som fyller på. En djupledslöpning av Källström i andra halvlekens 42 minuten kommer att avgöra matchen och göra Sverige till EM mästare. Strax före förlängda mållinjen når Källström upp Djuric väl avvägda löpboll och passar snett inåt bakåt till Berg som knallhårt sätter bollen i nättaket.
Lagerbäck ensam utses sensationellt till Svenska Dagbladets guldvinnare för sitt genidrag att ändra på spelsystemet och till råga på allt hålla det hemligt till början av turneringen då alla inklusive fans och motståndare fullständigt togs på sängen. Tyvärr lämnar Lagerbäck Sverige för Portugal och Benfica mycket på grund av att Svennis säljer sitt hus utanför Portugals huvudstad. Roland Nilsson bryter kontraktet med IFF och blir ny landslagsledare med ansvar för att Sverige skall göra en bra insats i Sydafrika.

Tipset
Portugal                  
Turkiet                  
      Portugal - Kroatien            
             Portugal - Polen      
      Turkiet - Polen            
Polen                  
Kroatien                  

                   Sverige - Polen

Italien                  
Rumänien                  
      Italien - Spanien            
             Sverige - Spanien      
      Sverige - Rumänien
Sverige      
Spanien

RSS 2.0