Miljön

Tävlingar stimulerar ofta människor till stordåd. Jag undrar hur det skulle fungera om kommuner börjaade stimulera invånarna att minska på CO2 utsläppen på individnivå ? Transporter ligger närmast tillhands. Vilket bostadsområde kan på årsbasis minska CO2 utsläppen mest. Belöningen föreslås bli skattelättnad med ett antal ören per skattekrona.
 
I debatten hävdas att det är svårt för den enskilde individen att påverka samhälleliga utsläppsmål. Att föra ner samhälleliga mål så långt ner i kollektivet som möjligt borde därför vara medel att sträva efter.
 
I Karlstads kommun finns en rad bostadsområden (huvudsakligen villaområden) med en utfart för transporter. Och en busslinje. Med dagens datateknik borde det dels gå att mäta hur mycket villaområdets bilpark från en given referenstid kan minska "kilometerutsläppen" från området och dels mäta ökningen av kollektivtrafikåkandet och ex cykelåkandet.
 

Så luras fem millioner svenska fondsparare

Senast lästa bok. "Sammansvärjningen" av Joel Dahlberg. Ekonomijournalist på SVD. "Så luras 5 miljoner svenska fondsparare".
 
Det är skillnad på en aktiv förvaltad fond och en index fond. En indexfond drar inga andra kostnader än bankens administration och möjligen lokalhyran för datorn. Därför är avgiften ringa och några indexfonder har ingen avgift alls ex Avanza zero. Avanza bjuder sina kunder på avgiften och tar kostnaden på andra produkter.
 
Lurendrejeriet från samtliga storbanker består i att de i sin rådgivning lurar på kunderna aktivt förvalatde fonder som i själva verket är mer eller mindre indexfonder. För att en fond skall kunna marknadsföras som aktivt förvaltad måste den ha aktier som till 60% avviker från indexet. Det betyder att fonden utsäter sig för risken att gå många procent lägre än index och den nesan vill inte storbankerna utsätta sig för. Samtidigt är det näst intill omöjligt att i längden över en tio års period klara av att hantera de 60% av "udda" aktier så bra att index slås. 
 
Resultatet över en tio års period för storbankernas fonder är att 14 fonder  av 130 har lyckats bättre än index.
 
Så slutsatsen blir att vad rådgivaren borde upplysa kunden om är att jag kan bara till 10% garantera att det Du betalar för kommer att infrias. Hur skulle jag bemöta en bilhandlare som endast till 10% kan garantera att den bil jag köper är funktionsduglig?

Laguppställning mot Italien

Spelar det någon roll resultatmässigt vilka spelare Sverige ställer upp med mot Italien? Knappast! Vore jag ledare skulle jag välja helt nya spelare jämfört med Irlands matchen. 
 
In med Pontus Jansson, han var mycket bra i MFFs matcher i Champion Ligan. Ludwig Augustinsson är en oprövad spelare som måste få chansen att visa upp sig. Ok för Anders Grankvist, han får vara med för att han är stor. Och Martin Olsson för sin löpstyrka och offensiv lusta.
 
Mittfältet: Här måste en total förnyelse ske. Durmaz, Ekdahl, Zenga, Hiljemark.
 
Forward: Emil Kujovic och Zlatan kan jag inte ställa åt sidan.
 
Fungerar inte laget i första halvlek så byt ut och sätt in de som spelade mot  Irland. Den enda jag inte vill se på plan är Pontus Wernblom. Och så vill jag inte se byten efter 80 min utan före.
 
Anders Isaksson kan oxå bytas mot Robin Olsen, det spelar ingen roll för bollarna som går i mål är ändå otagbara.

Framtiden för Svensk fotboll

Instinktivt känner jag olika för personer som framträder i rutan. En del väcker sympati andra förmår inte framkalla något och så förstås de som det bara blir knas med.
 
Kim Källström tycker jag om. I går sa' han något som väckte tankar. Fotboll handlar mycket om huvudet, sa' han. Då tänkte jag. Nja , men handlar inte schack, bowling och curling samt pilkatning och kanske skytte mer om vad som sitter i huvudet och finstämda samspelet mellan tankar och finmuskulatur.
 
Förvisso måste det till finmuskulatur när en crosspassning skall slås diagonalt från försvar till anfall men om passningen skall fungera i 85e minuten måste andra grovtillkämpade egenskaper vara på plats.
 
Då uppstår frågan. Är svenska proffs sämre förberedda än kollegerna i andra länder? Jag kan inte statistiken på hur många matcher svenska spelare har deltagit i sina respektive ligor senaste halvåret jämfört med kollegor i andra landslag men det måste ha betydelse.
 
För att svenska landslag i fortsättningen skall klara sig över gruppspelet fordras extrema förberedelser och det klarar inte ledningen med proffs utan då fodras en överenskommelse med Allsvenska ledare om extrema förberedelser hos låt mig säga 25 spelare som ställer sig till förfogande att under kunniga tränare, som besitter erfarenhet av att träna upp styrka, snabbhet, kondition och spänst, utveckla förmågorna under en två års period.
 
Då kommer Kim Källströms efterträdare att kunna levrera crosspassningen i 91 minuten och ett svenskt landslag vara rankat bland de fem bästa i Europa.

Förmågor

I ett tidigare inlägg påstod jag att det inte gick att mäta prestationer i lagsporter. Nu finns det statistik på passningsskicklighet, anfallsgladast, antal avslut på mål och löpstyrka. Sverige ligger i botten på samtliga förmågor.
 
Det är precis de förmågorna som jag efterlyste i vintras och undrade om Hamren hade lagt upp individuelle träningsprogram för spelarna som förberedelser inför EM. Nu återstår två matcher och jag kan hoppas på att Hamren vill ha en sen formtopp till de två avslutande matcherna. Jag tror inte han har tänkt så.
 
Uppläget med att spela träningsmatch Söndagen den 5 och sedan två dagars ledighet och en följande resdag talar inte för ett korrekt träningsupplägg. En individuell idrottare hade haft åtminstone två tuffa träningspas under fyra dagars perioden som förberedelse inför Måndagsmatchen.
 
Sveriges förmågor i de fyra disciplinerna kommer att avta ytterligar inför Italien matchen. Och så är det för de andra lagen oxå men Sveriges klingar av snabbare i och med att de redan ligger i botten om det inte är så att Hamren fördröjt formtoppen. Tror inte på det.
 
Det finns enkla träningsknep att ta till både i fotboll och ishockey. Spring och åk mest och fortast. Därför träna löpstyrka och benstyrka. Det är inte alltid viktigt att ha bollen och pucken med sig den kommer till Dig automatiskt när Du har irriterat motståndaren till räckligt mycket. Alternativet är att träna upp passningsskickligheten men den verkar Hamren från början ha övergivit. Han borde ha tänkt på träningalternativet med styrka inte heller det gjorde han. Han satt förmodligen i timtal och tittade på videoklipp från motståndarnas träningsmatcher.
 
 

Les Miserables

I går var jag på teater. Les Miserables. Generalrepetion. En uppsättning som skall spelas på teatern hösten och vintern. 
 
Hustrun hade förberett mig genom att visa mig broschyren där det i korta ordalag står vad teatern handlar om. Les Miserables (musical) är en klassiker som alla med något så när allmänbildning känner till vad storyn handlar om. Tiden är franska revolutionen och uppgörelsen mellan en f d fånge och en polis som gjort till sin livsuppgift att återbörda fången till fängelset trots att fången integrerat sig i samhället och till på köpet gjort goda gärningar.
 
Första akten är 1,35 timma. Jag förstår knappast någonting av vad som utspelar sig i de olika scenframträdandena. Allra minst hör jag vad som sjungs. Textremsa hade varit oerhört bra. Jag satt och funderade på varför ingen kan komma ut på scen och i förväg berätta vad nästa scen handlar om. Men det skulle troligen vara förödmjukande för den bildade församlingen som åser skådespelet. 
 
I pausen står jag utanför teatern i den ljumma och vackra sommarkvällen och funderar på om jag skall gå in och sätta mig. Lojaliteten tar överhanden, förstås. Jag stånkar mig tyst igenom ytterligare en dryg timma.
 
Avslutningen innebär  stående ovationer från samtliga åskådare. Hyllningarna är öronbedövande för rollprestationerna. Samtliga i publiken står upp och applåderar och starka stämbandsyttringar förekommer hos huvuddelen av publiken.
 
Jo, jag uppskattar körsången och musiken men jag uppskattar inte handlingen och hur den preseteras på scen och framförallt hör jag inte vad som sjungs och sägs till mer än högst 10% därför blir det hela en nästan plågsam upplevelse i dryga tre timmar.
 
 

Otroligt dumt

Hur ofta hör jag kommentaren från ledare, "att vi måste spela vårt eget spel". Därför blir jag förvånad när jag läser artikeln i SVD om spelarnas (Lewicki och Lindelöf) kritik mot sin egen förmåga att inte snabbt kunna anpassa sig till motståndarens spel. Hamrens taktik gick ut på att anpassa sig till Irländarnas taktik som gick ut på att spela markbollar genom mittfältet. Istället överraskade Irländarna med att spela höjdbollar över mittfältet.
 
Till på köpet var kommunikationen mellan spelarna dålig. Jaha, Hamren hade spikat att så här skall vi spela för så kommer Irland att spela. Och om de' inte spelar så vad gör vi då? Ställde inte någon spelare den frågan vid taktik genomgången. Inte ens Zlatan? Så dumt kan det bara inte fungera men vad skall jag tro?
 
Möjligen (Säkert) hade jag som ledare redan på ett tidigt stadium, redan för ett år sedan bestämt att så här skall vi spela. Ungefär som Östersunds ledare bestämde sig för inför premiären i Allsvenskan. Således så länge vi har bollen kan inte motståndaren göra mål.
 
Men Hamren har inte tron på att elva svenska proffs kan spela ett bra passningsspel och troligen inte heller svenska spelarna. Eller är det så som antyds i artikeln att så som Hamren säger att vi skall uppträda så gör vi och inga kommentarer eller frågor ställs. Svensk modell? Korkat!
 

Spelet och ledarskapet

Det går inte att bortse från verkligheten och ägna sig åt önsketänkande. Jo förvisso för att hålla intresset vid liv och hoppas på det möjliga. Allt är möjligt! Men inte den här gången  för svenska fotbollslandslaget. Kunnandet räcker inte till. EM är över även om det återstår två förlustmatcher.
 
I lagsporter finns inga bestämda mått som i andra idrotter och jämförelser haltar. Den som inte ser att bollteknik och precision i passningarna saknas hos landslaget den vill heller inte se verkligheten.
 
Kolla på nedtagningar, mottagningar, krossbollar djupledspassningar och löpningar för att göra sig passningsbar hos lag som Italien, Spanien m fl för att inte tala om Tysklands bolltempo och löpförmåga hos samtliga spelare i Tyskland. Jag blev oerhört imponerad av just springandet hos Tyskarna. Hur tränar de upp den förmågan? Förekomme ren löpträning? Kanske 20*200m eller 100*100m. Troligen! Har Hamren överhuvudtaget planerat träning individuellt för varje spelare under senaste halvåret eller vad innebär det att vara tränare för landslaget? 
 
Svenska proffs borde veta om hur det tränas internationellt, men därom talas ingenting och ingen frågar. Och inga frågor ställs om individuell träning för att höja förmågor ho laget inför turneringen.
 
Hamren, han är handlingsförlamad. När det inte funkade i första halvleken, varför byter han inte in Albin Ekdahl m fl för att chansa utan väntar till 82 minuten? Är det ledarskap? Betyder inte proffserfarenheten mer än Lewickis kunskaper inhämtade från allsvenskan.
 
Nej, svensk landslag står miltals ifrån att uppfylla förväntningar från supportrar. 
 
 
 

Söndagsutflykt

Sist lidna helgen var jag på besök i fotbollens huvudstad och på Söndagsmorgonen cyklade jag till barnbarnets knatteträning. Jag råkade cykla fel och hamnade  bland vuxna som höll på att förbereda något med kamera och iklädda proffsiga fotbollskläder med märken på så jag förstod att här var det allvarliga saker på gång. 
 
Jag förklarade vad jag var ute för att kolla på och en vänlig riktningsförändring följde från en vän på min tur. Jag bestämde mig för att vars lite provokativ. Och ställde frågan, vad håller Ni på med då? Ett vänligt svar följde och jag passade på tillfället att spinna vidare med att påstå att Sverige nog inte kommer att göra ett enda mål i kommande EM. Och lade till att Landslaget spelar ungefär som Blåvitt. Och att jag i Stefan Holms Mästerskapstips på grund av det dåliga passningsspelet tvingats förpassa Landslaget ur turneringen efter gruppspelet.
 
En av gubbarna blev intresserad av mitt snack och hänvisade till förra årets framgångar med U 21 landslaget. Han höll med mig om min analys av passningsspel och dålig teknik men förklarade att så hade det sett ut i matcherna mot Portugal och England och att det går att vinna  trots stort bollövertag för motståndarlaget. Hoppas mönstret upprepar sig kommande vecka för Landslaget och jag har totalfel. 
 
Nåväl för att se på knatteträningen lyckönskade jag till fortsatt verksamhet och vände på cykeln och styrde mot planen där småkillarna kickade boll. 
 
Började  att prata med några föräldrar i en klunga om att var det inte väl tidigt att börja träna sexåringar ? Dom var inte värst intresserade av att dialoga med en Morfar så jag fortsatte till sidlinjen och betrakatade knattarna. 
 
 
 

Miljön

Jag har läst DN Debatt i dag två ggr för att kunna värdera och ta till mig resonemanget och ställa det i relation till det politiska bruset och näringslivets argumentation.
 
Libralerna har dragit på sig två gula kort i pågående energidiskussioner och därför visats ut. Det är lätt att falla för Björklunds övertygande argumentering om att pågående förhandlingar kommer att leda till att kärnkraften prisas ut i ett för tidigt skede på grund av de alltför kostsamma subventionerna till vindkraften.
 
Två forskare från KTH argumenterar i dag för att bevisbördan borde svänga, "All forskning visar att passivitet är det klart dyraste. Därför bör den som förordar oförändrad politik kunna visa att den är samhällsekonomiskt lönsam, skriver två miljöforskare vid KTH".
 
Löfven fortsätter energisamtalen. Om det nu är sant, att all forskning visar att inte vidta långtgående åtgärder för 
att svänga pendeln så att vi undviker uppvärmning mot katastroftal, borde beslut fattas om åtgärderna snarast.
 
Opinionen är säkert inte mogen för de åtgärder som krävs förrän något riktigt otäckt inträffar och som antyds i artikeln som att ingen har i dag kunskap om vad som kommer att hända om de s k tröskeleffekterna överskrids.
 
Miljöpartiets dalande opinionssiffror är talande för hur mycket opinionen begriper och vill ta till sig om kommande utveckling. Folk blir inte skraja förrän deras eget revir är hotat.
 
En period av höga regnmängder över Europa är i dagarna ett faktum. Kan det vara en varning om långt värre katastrofer?
 
Det kan vara ett klokt beslut att låta Vattenfalls kol stanna i marken även om den procenten är försumbar i det stora hela. Någon måste visa på allvaret.

RSS 2.0