Så luras fem millioner svenska fondsparare

Senast lästa bok. "Sammansvärjningen" av Joel Dahlberg. Ekonomijournalist på SVD. "Så luras 5 miljoner svenska fondsparare".
 
Det är skillnad på en aktiv förvaltad fond och en index fond. En indexfond drar inga andra kostnader än bankens administration och möjligen lokalhyran för datorn. Därför är avgiften ringa och några indexfonder har ingen avgift alls ex Avanza zero. Avanza bjuder sina kunder på avgiften och tar kostnaden på andra produkter.
 
Lurendrejeriet från samtliga storbanker består i att de i sin rådgivning lurar på kunderna aktivt förvalatde fonder som i själva verket är mer eller mindre indexfonder. För att en fond skall kunna marknadsföras som aktivt förvaltad måste den ha aktier som till 60% avviker från indexet. Det betyder att fonden utsäter sig för risken att gå många procent lägre än index och den nesan vill inte storbankerna utsätta sig för. Samtidigt är det näst intill omöjligt att i längden över en tio års period klara av att hantera de 60% av "udda" aktier så bra att index slås. 
 
Resultatet över en tio års period för storbankernas fonder är att 14 fonder  av 130 har lyckats bättre än index.
 
Så slutsatsen blir att vad rådgivaren borde upplysa kunden om är att jag kan bara till 10% garantera att det Du betalar för kommer att infrias. Hur skulle jag bemöta en bilhandlare som endast till 10% kan garantera att den bil jag köper är funktionsduglig?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0