HV71-FBK

Överraskningar inträffar i spel. Mer sällan än favoritsegrar. En överraskning skulle vara om FBK skulle klara av HV71 i kvartsfinalspelet. Mot bakgrund av tidigare resultat i elitserien 2011/12 kommer HV 71 att klara av FBK med 4-1 i matcher.

Statistiken talar till HV71s fördel. Fyra matcher i elitserien har resulterat i tre segrar för HV och en seger till FBK. Målskillnaden är stor 18-9 (6-2,5-1,1-3,6-3).

Frölunda hade varit en bättre motståndare med hänsyn till tidigare resultat. Av fyra matcher har FBK segrat i tre (3-2,2-3,4-1,2-1). Målskillnad 11-7.

Av möjliga sju matcher har HV fyra hemmamatcher. Således ytterligare en betydelse full faktor som talar för Jönköpingslaget.

Efter 55 omgångar skiljer det 5 poäng mellan FBK och HV vilket kan tala för att slumpen kommer att spela betydelse. Men det är ändå mötena mellan lagen som måste tillmätas störst betydelse.

Idrott är sällan orättvis. Kan olika förberedelser spela in och därom vet ingen vilka skillnaderna är? Troligen inte stora.

Fotboll

En gång är ingen gång. Apropå svenska landslagets enorma scen förändring avseende fotbollsspel i går mot Kroatien. Jag tänkte, hade Zlatan rutit till i uppladdningen dagarna före och förklarat att nu får det banne mig vara nog med systemspel och taktiksnack för nu måste vi pröva och spela fotboll som fotboll skall spelas.

Vilken enorm skillnad i spel jag såg nu mot tidigare matcher senast mot finland, danmark och england. I går ägde sverige bollen. Laget hade förmåga att långa stunder behålla bollen inom laget. Stundtals räknade jag till upp till tjugo passningar inom laget om inte mer. Och till på köpet efter marken med ett tillslag. Dvs som spanien m fl europeiska lag har spelat i decennier.

Tanken inställer sig. Hade Kroatien en dålig dag en av sina sämsta. Nej, jag måste lägga mig platt och beundra omställningen. Jag trodde inte det var möjligt att se ett svenskt landslag spela denna typ av internationell fotboll.

En bisak. Vem har godkänt de nya fula tröjorna.

Dock såg jag första 30 minuterna och sista 30. Jag hade turen att snappa att England - Holland visades på TV 10 med början 21 00. Och vilken inramning. Nya Wembley. Gräsmattan som en golf green. Inte ett märke efter 90 minuter med intensivt spel. Dryga 73 000 åskådare som uppträder som fotbollspublik skall uppträda. Det hörs ett högt sus när något i spelet är riktigt bra eller vid dramatik framför målen. Välkänd marschmusik hörs då och då inte högt utan så att jag uppfattar ljudet i bakgrunden.

Och vilken fotboll. Snabba omställningar av båda lagen. Högt tempo. Precisa passningar. Mottagningar och vändningar som jag inte tror är möjliga. Robben i Holland, vilken spelare. Snabbhet! Riktningsförändringar. Bollen under kontroll. Engelsmännen fightas trots Hollands bättre spel och lyckas kvittera i slutminuterna till 2-2. Då anfaller Holland när tre minuter återstår och Robben får bollen inom straffområdet och i trängt läge snurrar han in bollen i målvaktens bortre hörn. Läckert!

Och Hollands tröjor. Den designern borde anlitas av svenskarna.

En av de bästa fotbollskvällar jag upplevt framför TVn. Intresset höjdes i kubik inför sommarens EM slutspel.


RSS 2.0