Kamraterna - Basel

Swebuss till Göteborg och till Sofia och Stefan. Tar elvan till Järntorget. Ringer på porten,ingen hemma dock har Sofia förvarnat per telefon att tung shoppingrunda kanske ännu inte är avslutad vid min ankomst. Går sakta uppför Haga Nygata och sätter mig på en bänk för att invänta de av påsar nedtyngda. Stefan gör en snabb avstickare för att hanndla och Sofia får hjälp med påsarna. Väl i lägenheten demonstrera Sofia en läcker klänning ämnad för det kommande bröloppet som hon och Stefan är inbjudna till. God kyckling rätt med curry före matchen. Stefan och jag hojade på nyinköpta läckra cyklar genom centrala delarna av Göteborg i den mer än ljumma kvällen. Närmade oss Heden och allt fler supportrar i blåvit randiga tröjor. Själv är jag klädd i födelsedax presenten med alla autograferna från mästarna. Stefan kjedjar säkert fast cyklarna utanför arenan och vi kliver snabbt in på ett relativt ödsligt Nya Ullevi. Det går alltid rysningar i kroppen när jag kommer i kontakt med Nya Ullevi. Det var ju här jag såg semifinalen mellan Sverige - Tyskland 1958. Lagen entrar den skandallöst dåliga gräsmattan och matchen börjar med en kvalificerad målchans för Blåvitt. Därefter tar Basel över och dominerar matchen med bra passningsspel och på sina håll och kanter läcker teknik. Mål till Basel på en hörna där en omarkerad Baselspelare otagbart sätter bollen i nät med hjälp av en välriktad nick. Dock lyckas IFK kvittera innan paus med en kopia av målet mot Helsingborg. På högerkanten inväntar Allexandersson Adam Johanssoon och slår passningen precis i rätt ögonblick så Adam kan nå bollen strax före förlängda mållinjen och slå bollen snett inåt där Tomas Olsson stenhårt sätter den i nät. Vilt jubel på läktarna. Andra halvleken inleds med bra spel från Kamraternas sida men inte några vassa chanser skapas. Robin Söder har bra spelförståelse och snabba fötter i passningsspelet, det visade han vid minst två sekvenser. Pontus Wernblom rent ut sagt dålig. Ingen teknik som leder till flera tekniska missar dvs bortslagna passningsmöjligheter. Varför spelade inte Wallerstedt? Obegripligt! Mitt tips är att matchen i Basel kommer att bli för svår. Basel kommer att dominera på hemmaplan och gå vidare till ytterligare Champion kval.

Prostataprojektet

För fyra år sedan fick jag en förfrågan om jag ville vara med i en klinisk prövning kallad REDUCE. Målsättningen med studien är att se om läkemedlet dutasteride kan förhindra utvecklingen av prostatacancer i jämförelse med placebo. Vi är 8 000 män från 42 länder och i Sverige 278 män som deltar i studien. Under de fyra åren har jag träffat ansvarig läkare två ggr per år. Varje gång har en rad blodprover tagits genom ett vanligt stick i armen. En gång om året har prostatan underssökts av doktorn. Och två ggr har prostatabiopsier hämtats från min prostata. Senaste biopsien som togs i början av juni visade ingen cancer och det fick jag reda på i dag på förmiddagen. Skönt! Nu återstår resultatet av studien och i samband med resultatredovisningen får jag reda på om jag ätit placebo eller läkemedlet. Detta sker någon gång i slutet av våren 2009. Det skulle naturligtvis vara bra om alla män över en viss ålder kunde testas för förhöjda PSA värden. Prostata cancer är en lurig historia genom att den har så många förlopp. I regel hinner män dö av någon annan orsak än sin lindriga prostatacancer. Det är väl här problemet ligger för sjukvården genom att allt för mycket resurser skulle läggas ned på att testa helt i onödan.

Chatt med Josefsson

I går eftermiddag chattade jag och många andra med författaren och journalisten Dan Josefsson. Här är länken till hela chatten: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2451&a=809468. Det var första gången jag deltog i den typen av chatt. Jag satt i skugan av äppelträdet och hade underhållning i nästan tre timmar innan det var dax att bege sig till GP tävlingarna på Tingvalla. Josefsson står långt ut till vänster inom socialdemokratin. Jag tyckte att hans fördömande av alliansen var en aning grov med att beteckna Reinfeldts vallöften som lögner. Debatten blir bättre om debatörerna håller sig till att vädra varandras åsikter utan att för den skull behöva uppfatta dem som lögner om vallöftena inte infrias eller ändras. Kul i alla fall.

Förmiddag

Sitter i skuggan mellan huset och garaget. Skuggtemp 27 grader. Grannen kom över tidigt i morse och snackade. Han hade tagit två dagars semester för att underhålla huset. Själv filade jag på utsidan av buskarna mot gångväg och allmäning för att undvika att kommunen klagar. Vi planerade in en fika efter en timmas arbete. Ännu tidigare vid grötfrukosten passerade goda vänner på dagens motionsrunda. Vi kom överens om att ses senare i eftermiddag inför GP tävlingarna. Holm gör sitt sista framträdande på Tingvalla. Jag önskar honom lycka till med tävlingen och fortsatta förberedelser inför OS. Ett verkligt äss med avseende på noggrannhet i träning och förmodligen allt annat han företar sig. Jag har haft förmånen att betrakta honom vid ett flertal träningstillfällen och därmed är det ingen överraskning för mig att han når sina framgångar. Vad var det den gamle stjärntränaren för det sovejetiska ishockeylandslaget en gång sa? "Visa mig hur laget tränar och jag skall förutse resultatet." Fikat blev till en trevlig samvaro med diverse småprat men även diskussion om världshändelser mot bakgrund av dagens DN:s ledare och debatt artiklar. Lewin skriver i debattartikeln att 1968 års "revolt" ledde till att professorsauktoriteten försvann från Universiteten. Vissa myndigheters agerande mot sina kunder präglas ännu i dag av för mycket auktoritet grundat på direktiv uppifrån snarare än självständigt praktiskt tänkande från handläggarens sida.

Kul med idrott och speciellt tävlingsmomentet

I hela mitt liv har idrotten spelat en avgörande roll. Jag träffade min hustru på idrottsbanan. Hon var då och är fortfarande en snygging. Så klart jag nappade direkt. En brunbränd långbent muskulös varelse tillbringade många timmar vid hundrametersstarten utan att bli speciellt snabb. Idrottskarriären för henne fortsatte på motionsstadiet. Jag själv försökte att bli så bra medeldistansare som möjligt. Blev medelgod. Nog om denna nolstalgi. I alla fall har jag och hustrun varit med sonen på två dagars cykeltävling. Och det som får mig att skriva detta är den underbara miljö som finns i tävlingsmomentet antagligen oberoende av idrott. Att se alla dessa tävlande förbereda sig med olika rutiner och inte minst alla funktionärer som trotsar väder och vind och speciellt i dessa stekheta dagar solen. Från tidig morgon till se'n eftermiddag står de alla troget på sin post och fullgör uppgifter i smått som stort. Anhöriga försöker att matcha sonen, dottern eller annan anhörig till överdådiga prestationer. Någon frågar vad hände? Svaret blir ja vad fa'n jag blev trött. Tävlingen blev för denne atlet avbruten och bättre tur nästa gång. Vilken gemenskap i enkel form ger inte idrotten tillfälle till. Alla samlas kring en uppgift med ett bestämt mål att göra så bra i från sig som det nånsin går. En del överpresterar och kommer först andra kämpar långt ned i fältet men har ändå utfört sin uppgift att delta och göra sitt bästa. Jag tycker det är så kul att få vara med och nuförtiden enbart vara åskådare och betrakta hela härligheten på avstånd. Vilken härlig och kul miljö med alla dessa incidenter och folk som jag på ett naturligt sätt kommer i samspråk med. I morgon är det en ny dag med tidig uppstigning och avfärd till tävlingsplatsen. Går det att ha det roligare, ja förstås att delta själv.

Djurgården - Änglarna

Kryssade mellan V75, Touren och fr o m kl 1600 ägnade jag mig huvudsakligen åt fotbollen. Härligt grön gräsmatta och ypperligt väder men vilken undermålig fotboll. Undrar hur lagen tränar och förbereder sig mentalt för att prestera såååååååå dåligt? Jag förstår att inte kommentatorerna vill göra ned det som visas fullständigt i botten det skulle låta för negativt och vara dålig reklam för kommande sändningar. Coacherna verkar inte alltför missnöjda med prestationerna som de är ansvariga för. Passningsspelet är obefintligt, ideliga felpass och det verkar ibland som spelare slår i från sig bollen i omöjligalägen till ingenstans. Resonerar dom bäst att bli av med bollen? Istället för att försöka vända upp eller stanna och börja om. Vad trött jag blir på dessa ideliga frisparkar. Hur många kollisiner och liggande spelare förekom i matchen? Till slut blir det så tråkigt att jag sitter och tittar på klockan och väntar på att den förväntade underhållningen skall ta slut. Individuella prestatione, ja Adam Johansson i IFK är bra, löper och försöker få till något konstruktivt, ingen tillfällighet att han tillsammans med Alex svarade för förarbetet till ett snyggt mål i matchen mot Helsinborg. Annars är IFK väldigt uddlöst och tekniken hos spelarna bristfällig. Landslagsspelaren Alexandersson saknar kondition och orkar inte springa med i anfallen. Pontus Wernblom håller han Allsvensk klass? Tur att blott 17 åriga Robin Söder släpptes in och turligt fick bredsida in bollen i öppet mål i sista minuten till seger för blåvitt med 2-1. Det är inte roligt att se en del av supportrarna stå och spotta på varandra hoppas det är någon som förbjuder hopen att komma till nästa match.

Tisdag

Sedvanligt fika strax efter elva. Läste några sidor i Maos memoarer som jag skall inhandla vid passande tillfälle. Cyklade till biblioteket för att läsa tidningar. Alltid lika trevlig miljö i biblioteken med rikligt utbud av alla dagens tidningar. Tyst och avslappnande miljö. Mittemot en sovande man. Alla andra läsande utvalda tidningar. Rullar längs Avenyn ner mot Kungsportplatsen och parkerar cykeln utanför saluhallen. Kollar upp lokalen där Martin och jag senare på eftermiddagen skall titta på tisdagsetappen av Touren. Frågar på Akademibokhandeln efter Maos memoarer och hittar en pocketutgåva, avvaktar inköp. Ut på Avenyn och intar position under kopparmärra med Karl den nionde. Intressant skådedspel med alla turister som skall plåta statyn och lugnt och skönt med folkmyllret. Sitter i gott och väl en timma och filofiserar. Härligt och avkopplande. Tid att inta position i lokalen för att titta på Touren. Martin dyker upp och vi sitter och tittar på målgången i tempoloppet som Schumacher vinner. Hustrun dyker upp och planering för hemfärden börjar. Vi kommer överens om att pröva om Martins gamla TV går in i bilen. Deet visar sig senare att så inte är fallet. Visserligen får vi in den 60 kilo tunga lådan i framsätet men hustrun godkänner inte avståndet till växelspaken. Av säkerhetssjäl avstår vi från att ta med TVn hem.

Kamraterna - Helsingborg

Ömsom uppehåll med långt mellan regndropparna ömsom hällregn. Typiskt västkustväder. Dock inte kyligt. Tur med riktig utrustning, sydväst, regnställ och bra skor. Mycket bollinnehåll från Änglarnas sida men få riktiga målchanser. Många höjd och långbollar ganska meningslösa. Mest spel på Kamraternas vänster kant. Hjalmar Jonsson bra. Så kom målet. Snygg kombination mellan N Alexandersson Adam Johansson som med en precis markpassning snett inåt ställde Wallerstedt helt solo. Pang i mål med bredsida. Halvlek med kul tävling. Det gäller att skjuta sex bollar i mål från straffsparkslinjen samtidigt som aktören springer tillbaks och rundar en stolpe 10 meter bakom bollarna. Efter detta skall han/hon äta upp en Hamburgare med dryck och springa tvärsöverplanen och sätta sig i en Toyota. Tid 2 minuter 17 sekunder. Tävlingen fortsätter på IFK hemma matcher. Hörna till HIF och istället för att ta två steg bakåt tar Kim två steg framåt och kan inte nå bollen som direkt går i mål. Synd om Kim som annars är en bra målvakt. Blöta utanpå men torra invärtes uppsöker vi de väl dolda cyklarna och tar farväl av Martin som cyklar österut medan Stefan och jag rullar mot Järntorget.

Järntorget - Särö - Järntorget - Ullevi

Lugn Måndag morgon med växlande molnighet och lätt bris. Kaffekokning och inköp av kaffebröd i cafehörnan. Sakta med cykeln och över Järntorget ned mot cykelstråket mot Röda Sten. Fikade vid vattnet och betrakatade trafiken i hamnbassängen. Pratade om dagens planer och kom fram till att rutten mot Saltholmen var den vi skulle ta och hålla utkik mot eventuella skyltar som visade väg mot Särö. Cykelpromenaden gick i lugn takt med utkik efter skyltar som visade rätt väg. Passerade kullar som krävde avhopp och cykelpromenad. Snart skylt mot Särö över Frölundatorg och så småningom solen rakt i ansiktet och på väg rakt söder ut. Passerade fina och exklusiva villor. Två timmars cyklande utan annat än lite vatten blev till hungerkänslor. Dåligt med affärer eller andra inköpsställen. Tillslut napp vid Kullavik där Hemköp ställer upp med en välsorterad affär som bjuder till inköp av räksallad och ett stort paket citrondryck. Telefonen tas i bruk för att få information om var vi befinner oss. Dock sammanträde pågång men snart kontakt och det visar sig att vi är rakt på väg mot målet vilket vi för att vara ärliga anade. Solen stod i söder dåd och då täckt av moln. Cyklade på med salladsburkarna väl packade i kylväskan. Upptäcker avtagsväg ned mot havet och rullar försiktigt genom idylliskt villa område ned mot en stenpir med utsikt mot västerhavs vik och badande ungdomar i lätt saltat vatten. Packar upp sallad under avslappnade former och funderingar hur det kan vara så vackert just där vi nu befinner oss. Härlig smak av Hemköps läckerheter känns i gommen och allt är till det bästa. Två kilometer kvar till Särö. Sträcker ut mig på den medhavda filten med galonförsed baksida och filtbekädnad mot kroppen. Dåsar till i solgasset och tankarna försvinner i fjärran. Upp på cykeln efter packningsbestyr och raksträcka över åker mot Särö. Passerar golfbanan som ser inbjudande ut för en bollvirtuos dock måste muskelförsedda lår och vader ta itu med skarp uppförsbacke som passeras med hjälp av avhopp och lätt gång sista biten . Kaffetarm siktar världshus och utsikt mot böljan den blå. Frågar försiktigt förkläddförsedd lunchande kockungdomar om cykelvägen går runt så vi slipper återvända över kullen. Får ett trevligt jakande svar och tillrop om trevlig cykeltur mot Göteborg. Fråga uppstår om tiden medger kaffe på Särö värdshus och slutligen konfronteras vi med en aning utspätt kaffe som kompenseras av utsikten mot det krusiga vikvattnet och västkustens karga stenhällar och kala småöar rundade av fräsande båt. Klockan tickar på mot 1600. Matchen börjar 2000. Hustrun drar igång väl anpassad fart och snart visar prognosen att tiden in mot Järntorget skall klaras med marginal. Kort kisspaus åter på sadeln och mörka moln siktas. In mot centrala Göteborg börjar regnet kraftfullt falla och under viadukt förses lekamen med skydd. Väntande och uthungrade ungdomar efter dagens slit och släp på arbetsplatser kräver planering av inköp av snabbt asiens läckerheter. Regnet tilltar och hur skall matchen avlöpa på glashal gröngräsklippt matta. Kläder letas fram som skyddar mot vätan från gudshimmel. Jag rullar sakta genom ett regntäckt Göteborg. Nacken stel men ser Martin och Stefan strax skymtande därbak. Tjutande och klackropande ungdomar. G och A sedan I med S på slutet blir till hata GAIS. Men tänker det är skåningarna vid sundets pärla och änglar som skall kämpa om allsvensk poäng. OK i alla fall. Piketbilar en mass. Cykeltjuvar måste gäckas därför in i trång Ullevigång. Ticnet beställda biljetter hämtas. Snabbt in på läktarplats och plats i den förlängda mittlinjen.

Söndag

Morgonen inleddes med sedvanlig frukost för min del bestående av rutinmässig havregrynsgröt med lingonsylt och mjölk. Förmiddag i Haga med fika på Hagatorget omgivna av hungriga duvor. En aning skiftande väder med kyliga vindar och sol emellanåt. Vi beslöt oss för att ta en promenad uppför de 189 trappstegen till Skansen Lejonet.Väl upp beundrade vi den storslagna utsikten över delar av Göteborg och frågade oss vad för kyrkor vi såg här och var. Tele kontakt med Syrran medförde att vi träffades på kondis i Haga och fick deras syn på Lördagens Brucekonsert. Ulf och Annika är mer rutinerade på konserter än sin äldre bror med hustru vilket medförde samma syn från deras sida på evenemanget som tidningarnas bejublade granskning. Eftermiddagen inleddes med cykelorientering till Sonen med uppehåll för inköp av grillad kicken. Andra etappen av Touren åsågs tillsammans med att kycklingen fick smaka på allas magsaft. Kvällsplanen för min del var Örgryte - Sirius i Superettan. Hustrun påtog sig ansvaret att hitta vägen till Valhall, vilket hon också lyckades med. Vi tog avsked och jag gick in genom Valhalls grindar, för att upptäcka att jag kommit fel på ståplats. Ut igen och in på rätt sida till en bra sittplats. Småtrevligt spel överraskade mig rätt så många smånättaåassningar efter marken. ÖIS var det bättre laget men Sirius hade en del contringar som var farliga. Regn i slutet av matchen. Cykel genom Heden och över Avenyn genom Allen hem till S och S.

Öturen

Morgonen efter Bruce aftonen var pigg efter mosbrickan och meren. Ändå dröjde det till 1330 innan vi klev på spårvagnen till Saltholmen. Fika på balkongen tog tid och före det inköp av fikabröd vid hörncafet. Väl framme hade färjan avgått till långa turen. Vi tog 1425 färjan till Donnsö och promenerade en kort tur till ett litet cafe som serverade en underbar inlagd ströming med potatis. Efteråt promenerade vi över ön till Husvik, en idyllisk badplats och i väntan på färjan solade vi. Jag upptäckte Känsö med förråd och administrationsbyggnad söder över. Någon gång i mitten på åttiotalet var jag med jobbet på utflykt till Känsö. Färjan kom och förde oss genom öarkepelagen förbi Vrångö och Styrsö och åter till Saltholmen. Åter hemma hos Sofia och Stefan blev det att ta itu med sallad för Stefan och mig. Salladen fixades med hjälp av en god whisky. Efteråt smågodis och TV underhållning.

Fredag och avresa till Göteborg

Sedvanlig packning och denna gång även med cyklarna därbak på bilen. Ena sadeln fick tas av för att få det hela funktionsdugligt. Kom fram vid pass 1700. Fyra timmar innan konserten börjar. Stefan serverade kall öl och Sofia stod för en oförglömlig sallad. I god tid infann vi oss på förutbestämda platser. Redan på plats var välkända figurer från Henstad. Bruce drog i gång exakt klockan nio. Öronproppar i och kikare runt halsen. På innerplan ivrigt viftande fans tillhopa över 50' pers. Efter dryga två timmar gjorde B. första antydan till att dra sig tillbaks men icke strax före kl 2400 var alltihop till ända. Mannen bakom mig fällde yttrandet "det bästa är att jag har biljetter till i morgon också". Hm tänkte jag. Jag var en av de få på Nya Ullevi som inte var hel tänd på föreställningen. Den enda text jag kunde urskilja från den extremt höga ljudmattan var en bit som innehöll veckodagarna och text efter varje dag som jag inte kunde höra. I några andra bitar kunde jag urskilja orden baby och party. Jag borde ha förberett mig bättre och lyssnat in Bruce bitar och memorerat texten för att ha bättre behållning av framförandet. Cyklarna stod kvar och runt Ullevi i folkmassan rullade vi sakta mot Hedens korv kiosk. Hustrun i kö en halvtimma men resulterade i en god mosbricka med tjock grillkorv och en kyld mer. Vid pass halvtvå var vi åter i dotterns lägenhet.

Jäverön runt

I går kväll planerade vi med kamrater att cykla Jäverön runt. Färjetiden var oklar men tidigt på följande morgon vid gröttallriken öppnade jag min mejl och vips dök ett meddelande upp att färjan avgick 1100. Från Henstad hade vi nu ca knappa två timmar till avgång. Snabbt till fika korgen och telefonerade till kompis att göra sig redo inom en kvart för avfärd i första hand till Hemköp för att inhandla middag. På cykel på rekordtid ned till sta'n med hustrun som påhäng. Hustrun in på Hemköp och inhandlade diverse godis. Medan jag väntade utanför Hemköp uppenbarade sig brevbäraren med sin cykel för postutdelning till Hemköp. Hustrun hade parkerat sin cykel snett vid trottoarkanten medan brevbäraren hade ställt sin cykel vid husväggen. Själv stod jag stödd mot trottoarkanten. Brevbäraren en smal och viril femtioåring uppsökte genast vid utträdet på trottaren ABS damcykel, klättrade upp och gjorde sig redo för avfärd. Häpen stod jag och betraktade skådespelet och undrade när den från Posten utskickade tjänstemanneb skulle upptäcka den ensamma och övergivna postcykeln med full brevbärarutrustng. Efter två tramptag upptäckte postise'n sitt misstag och hoppade av damcykeln med ett tjut av skräck och förnedring i blicken. Jag lågmäld som vanligt sa att ingen fara, hon ägaren till damcykeln jobbar också på Posten så misstaget var fullt legitimt. Postise'n urskuldade sig med att jag hade mina tankar på annat håll. Fullt OK sa jag, Du har ju ett rutinjobb och tankarna kan inte dagligen och stundligen vara med Dig på alla adresser. I samma stund uppenbarade sig våra kompisar och färden efter detta nödvändiga avbrott kunde återupptas mot färjan till Jäverön. Klockan,var då åtta minuter över kl 1000 och 1100 avgick färjan. I rasande fart gick färden mot Drottninggatans slut och över Haga längs älven vid Tormestad och över Örsholmsleden längs vägen mot reningsverket och förbi energiverken ut på grusvägen till Alsters Herrgård upp mot Alsters villa område där en tidig trädgårdsrensare vid förfrågan upplyste oss om att vi var på den riktiga vägen. Snabbt längs den nybyggda motorvägen upp mot Skattkärr där en vänlig villaägare som själv stod redo för avfärd mot Jäverön informerade att sväng nästa höger mot Herrön. Sagt och gjort siste spurten mot Färjan avklarades utan mankemang och tio minuter före 1100 stod vi redo vid Färjans bommar. Gör om det om Ni kan. Vid Färjeläget uppenbarade sig kompisar till hustrun och ett ivrigt samtal utbröt om olika livets hemligheter. Väl ute på Jäverön planerades fikaplats. Efter noggrant studerande på kartan beslöt vi att uppsöka en ensligt belägen brygga. Fikat intogs under glamm och stoj och utdelning av dagens tidningar. Överläsning och vila i den överlägset bästa sol denna årstid. Fiskarna slog i vattnet och en och annan motorbåt susade i den avlägset belägna vasskanten medan vi beundrade byggnationerna på den närbelägna strandkanten. Mot slutmålet över en kullerförsedd väg avsedd för timmertransporter genom en smal skogsstig ner mot en väl gömd belägen badstrand med färjegästerna och vägvisaren som enda kamrater. Badnymf i vattnet och delikatesser till middag. Resten får Ni fantisera om själva. Tillbaks till Hensatad vid pass 1700 tiden. Utflykten rekommenderas.

Busstrejken

Ett utmärkt tillfälle att för de som har möjlighet att lägga om livsstil och börja med cykel och cykelkärra. Visserligen är det inte den katergorin som åker kollektivt som i första hand skall gå före. De har redan tagit steget från bil till ett bättre alternativ jämfört med bilen. Men 250 000 personer har möjlighet till ett friskare liv och sundare vanor. Stockholms kommun har möjlighet att ordna ställen för cykeluthyrning. Och vad nyttigt för de som får gå en till 5 kilometer. Men vilken god motion. Betänk de som inte har tillgång till kollektivtrafik och inte har resurser eller möjlighet att ha bil.

RSS 2.0