Jobben

Jag börjar att bli irriterad på pratet om att enkla jobb skall lösa integrationen i landet och bidra till att nyanlända kommer i arbete fortare än förnärvarande. När jag vistas ute i samhället ser jag enkla jobb. Transportörer på sjukhusen som hjälper sängliggande och rullstolsbundna att komma till operation och röntgen. Utanför huset kommer en kommunbil med förare och bisittare på gångvägen med uppgift att tömma påsen som hundägare har lagt bajsen i. Jag ser arbetare plocka skräp i parkerna. Jag undrar, är inte samhället redan fyllt med enkla jobb så långt det går? Mot det läser jag dagligen om att jobb som det finns behov inte saknas, bara viljan att betala saknas för att få uppgifterna utförda.
 
Det senare argumentet är förstås riktigt. Var femte elev borde få en egen lärare. Doktorer råder det brist på. Med flera kategorier i vården och äldrevården såväl som dagispersonal och barnmorskor. 
 
För att finansiera offentliga jobb krävs skatteintäkter och då uppstår problemet med hur mycket skatteökning tål samhället innan tillväxten avtar och skatteintäkterna minskar som en konsekvens av ökad skatt.. 
 
 

Jämförelse

Finns det någon likhet mellan de stora i fotboll? Ronaldo, Bale, Zlatan, Messi, Modric, Rakitic m fl. Efter att ha sett första semi mellan Wales och Portugal rankar jag Bale strax före Ronaldo. Båda har en arbetskapacitet som inte går att jämföra med andra toppstjärnor. Bales inställning till sina lagkompisar avgör till hans fördel.
 
Zlatan har en fysik  som vid en optisk betraktelse verkar jämförbar med de två giganterna men rörelsen på plan är inte jämförbar med Ronaldo och Bale. Beror det på omgivningen? Kanske! Men jag är tveksam. Bale tar initiativ och springer mycket. På mig verkar han vara en renodlad kämpe. Ronaldo springer kopiöst mycket. Han skiftar plats och är optimal rörlig. Zlatan står till 70% inanför eller strax utanför straffområdet och väntar på inlägg.
Visst är spektakulära mål en prestation men kan inte jämföras med en arbetskapacitet som Bale och Ronaldo.
 
Beror Sveriges misslyckanden på svag ledning eller enskilda spelares oförmåga och individuella skicklighet eller rentav tillfälligheter? Islands framgångar tillskrivs Lagerbäck alltså en enskild människas suveräna taktiska förmåga. Jag tvivlar! En lyckad generation av talangfulla spelare spelar troligen mer roll. Islands passningsspel stundtals bedrövligt och jämförbart med Sveriges. Wales däremot visade prov på skicklighet överlag i individuell skicklighet. Portugals spelare är individuellt skickligare i alla positioner jämfört med ex Island och Sverige.
 
Att som Johan Esk i jämförelse med Ronaldo som tagit Portugal till två finaler anklaga Zlatan för att inte ha tagit Sverige till någon stor final är att överdriva. Portugal har flera bolltrollare än Sverige och har så haft på 2000 talet.
Däremot såg jag Sverige slå Portugal 1967 12 november på TV efter att en Söndag ha gjort mitt bästa långlopp i karriären. 
 
Då var Portugal ett underutvecklat land. Nu ett av de största nettotagarna under en lång period från EU.
 

Problemområden

Det lär enligt polisens bedömning finnas 53 st problemområden i Svenska städer. Definitionen av problemområden är kriminalitet och störande grupper som inte polis och sociala myndigheter har kontroll över. Arbetslösheten är hög för att inte säga katastrofal.
 
Samtidigt hör jag hur samtliga offentliga myndigheter har abdikerat från områdena. Myndigheter som borde vara där finns inte längre på plats.
 
För mig är det en självklarhet att det bästa botemedlet för att förebygga vad som nu betraktas som kaos i områdena är att flytta dit polisstationer, brandstationer och de andra offentliga myndigheter som tidigare har flyttat därifrån eller aldrig varit på plats.
 
Det ät klart att när något inträffar som fordrar polis, brandkår och ambulans på plats så blir det en signal till våldsbenägna grupper att kasta gatsten. Det låter konstigt men så rapporteras det. Människorna som attackerar blåljusen tycks bli provocerade av närvaron när den som bäst behövs.
 
Om blåljusen ständigt finns närvarande borde provokationsstimulansen försvinna och i stället ses som en naturligt inslag i gatubilden.
 
Skylta med att vi är här på ett marknadsmässigt sätt. Gör något kreativt och ovanligt som får människor att ta tag i sin vardag. Inrätta skolor där vem som helst kan gå in och få sig en omgång av kunskap. Kontinuerliga lektioner i svenska och samhällskunskap m fl ämnen som rullar från morgon till sena kvällen utan krav på närvaro eller registrering. Bara att gå in och lära sig. Det är Du själv som tar tag i Ditt liv utan krav från myndigheter.
 
Kostnad, ja visst men nuvarande kostnader tycks vara skyhöga.

Vad händer?

Möjligt att jag har en tendens till att hålla med den jag sist läst eller hört tala. I allafall har jag sedan Brexit läst en hel del ledare och krönikor. Nu senast Maria Wetterstrands krönika i GP. Jag har tyckt om Maria. Hon har gått hem i rutan. Jag träffade henne en gång utanför centralstationen i Göteborg och växlade några fraser med henne. Den enda politiker av hög rang som jag mött öga mot öga.
 
Nå vad fäste jag mig vid och  fick mig att ytterligare vara säker på att Britterna röstade fel. Jo, Marias synpunkter på att det måste finnas en överstatlig myndighet som fattar beslut om klimatåtgärder. Jag kollar på en bild där barnbarnen sitter i naturen och fikar. Jag tänker, hur skall det gå för dem om det inte tas kraftag på politisk högsta nivå för att rädda jorden? Hur ser det ut i slutet av 2000 talet om dagens utveckling får fortgå? EU är ändå en myndighet som kan reglera att allt inte går åt fanders. Och Sverige kan vara pådrivande.
 
Visst har EU misslyckats med flyktingkrisen och att detaljreglera för mycket. Å andra sidan har många detaljregleringar varit nyttiga som standardisering av produkter så att företag inte behöver lägga onödiga kostnader på att utforma olika detaljer i produkter för enskilda länder.
 
De som har avgjort Brexit tycks vara landsortsbefolkningen och invånarna i de mindre samhällena som har sett jobben hotade av ökad invandring. Trots att de varit de landsändar som mottagit nettobidrag från EU. Många tycker att fattiga och arbetslösa delar av befolkningen borde ha satt sig in i för Storbritannien viktiga frågor och röstat rätt. Främst är det storstadsbefolkningen som ser ner på mindre informerade. Men demokratin har fått avgöra och ingen kan i dag säga vilka effekter som nutidens beslut kommer att ha. Vem har rätt och vem har fel?
 
Romarriket gick under. Muren föll. Kommer EU att bestå? Andra konstellationer ser morgon dagens ljus. Jag hoppas på en god framtid.
 
 
 

RSS 2.0