Långfredagen

När vardags rutiner bryts på grund av helger kräver det mental styrka att bibehålla målsättningen om tre styrkepass i veckan. Alltså höjde jag mig mentalt och begav mig till hallen trots Långfredagen. Förmiddags träning kan vara seg att ta sig igenom men också den tid på dygnet då kroppen bör ha mest lagrad energi efter en natts vila.

Lite seg var jag allt. Mest på grund av två cykelpass tidigare i veckan som sugit ut en aning energi ur vissa muskelgrupper. Dock ger jag mig godkänt.

Härligt att komma hem och kunna njuta av min nybakade ambosiakaka som jag ordnade till innan jag åkte till träningen. Grädde och sylt förhöjer smakupplevelsen några snäpp.

Livskvaliten förhöjs om jag efter en fysisk ansträngning har en spännande bok att ta till. Lättläst förstås måste litteraturen vara. Viveca Steen den här gången. Hon delar upp berättelsen i kapitel om några sidor. Det gör att jag kan lägga boken åt sidan och lyssna på radion en halvtimma eller bara blicka upp mot den klarblå himlen några minuter innan läsluste åter tar överhand.

I värsta fall pockar någon trädgårdssyssla på i form av ogräsbekämpning. Lika bra att rycka lite så här i början av säsongen. Genom att förebygga blir arbetet inte så påfrestande längre fram, tror jag.

Tidigt i säng i dag. Jag har målsättningen att relativt tidigt vara på biken i på påskaftonens morgon.

Nu blev det äntligen av

Tog fram biken ur förrådet på förmiddagen och pumpade upp nabbdäcken till 4 kg. Annars inga åtgärder utan lite lera se'n senaste höstutflykten till svampskogen fick sitta kvar.

Plockade på mig kläderna. Underställströjan fick duga och ovanpå den gul reflexväst. Cykelbyxor som jag tror jag fick i julklapp om det var i år eller förra året kommer jag inte ihåg. Den enda pinal som jag inte hittade var den lilla cykelväskan för att ha telefon och eventuellt plånbok i mest för om någon skulle hitta mig i diket så kan de snabbt kolla vem jag är.

Så bar det av efter en runda runt kullen mest för att kolla så inte cykeln krånglade. Den vanliga Kilsrundan förstås till att börja med. Ett lätt medvind gjorde att jag blev övermodig och trodde att kroppen var som för två år sedan då jag cyklade senast.

Skaplig mellan tid till första tidskontrollen 27,40 men som sagt avar det berodde mycket på medvinden men också på att jag tränat lårmusklerna sedan september. Andra tidskontrollen uppe vid bron som går över 45 var också godkänd, 50,15. Nu började känningar i ryggen och sittmuskeln började längta efter stå läge.

Stannade vid Grava kyrka och klunkade i mig lite vatten. Upp mot Grava kyrka var det rejäl motvind. Jag tyckte att jag höll skapligt ändå.

Efter vattendepån blev det allt jobbigare och tankarna började arbeta med att "bäst att ta det lugnt så jag tar mig hem". Det behöver inte blåsa motvind mycket för att det skall bli jobbigt på biken speciellt efter 1,5 timmas trampande och med otränad individ i sadeln i varje fall när det gäller cykel.

Uppför Önnerudsbacken gick det omåttligt sakta och det var inte långt i från att jag fått stiga av hojen. Väl hemma stannade klockan på 2 timmar och fem minuter.

Kollade tillbaks på bloggen och hittade en runda 2009 någon gång i juli som avverkades på 1,52.

Nu skall det bli mer kontinuitet i cyklandet. Härligt att ha middagen klar och efter duschen kunna sitta i solskenet på terassen och lugnt stoppa i sig fisk med mycket rårivet rot.

Men nu ca tre timmar efteråt förstår jag att två timmars cyklande kräver en del träning innan kroppen återhämtar sig som den ska.

Vårbudgeten

Borg är en finansminister utan ideologiska spänningar men med en utomordentlig kompetens för samhällsekonomi dessutom ett trevligt framträdande utan later.

Helt avgörande för hur de närmaste årens ekonomi skall utvecklas för landet är om små och medelstora företag som Borg påpekar vågar anställa de grupper som i dag har bekymmer med att komma in på arbetsmarknaden.

Dvs människor som av olika anledningar är dåligt utbildade och invandrare. Problemet är att företagen själva får stå för kompletterande utbildning. Nu tror jag att ingen arbetsmarknadsutbildning kan vara så specifik att den ersätter den utbildning som är nödvändig innan vederbörande kan producera 100%.

Waidelich kritiserar regeringen för bristande matchning på arbetsmarknaden. Säkert korrekt men det är en politisk övertro på att Arbetsförmedlingens ineffektiva och byråkratiska organisation skall klara den uppgiften. Det är precis det Borg menar att det är en gigantisk utmaning för näringslivet att klara att anställa svåra grupper och kunna få dem att producera effektivt.

Börjar företagen jaga kompetens hos konkurrenterna är risken uppenbar att lönerna sticker i väg och därmed inflationen och så är obalanserna i samhällsekonomin igång. Borg jämförde helt korrekt med 80 talet.

För att ungdomsarbetslösheten skall kunna trängas tillbaks fordras att lägsta lönerna sänks. Det skall bli spännande att följa kommande avtalsrörelse och se hur arbetsmarknadens parter hanterar den frågan.

Underkastelsen

Efter att ha sett "Underkastelsen" i går kväll 2200 - 2330 undrar jag om klimathotet och kärnkraften kan kasta sig i väggen? Hotet mot mänskligheten inom en inte alltför avlägsen framtid kan vara kemikalierna.

Jag med flera skulle med stor sannolikhet bli mycket förvånade om de likt reportern hade genomgått en blod analys som resulterade i alla de kemikalier som finns i ditt och mitt blod.

DDT förbjöds på 70 talet. Finns säkert i de flestas blod. Och hur har det kommit dit?

Det säkraste sättet för en kvinna i fertil ålder idag att bli av med kemikalierna i blodet är att föda fem eller flera barn. Då har hon överfört kemikalierna i sitt blod till barnen. Är barnen av manligt kön är det mycket troligt att i förhållande till en i dag åldring man dessa pojkar har ungefär en tredjedel av mannens spermier och att de dessutom är av sämre kvalite.

Cocktail effekten vad är det? Vi blandar till en cocktail och får möjligen en god drink. Kemikalierna har var för sig troligen effekt på mänskliga organismen men vilken effekt har blandningen av kemikalier var och en har i sitt blod.

Forskningen har hunnit till år 1. Kemikalier av den kaliber vi utsätts för idag har inte funnits mer än ett par decennier. Min mamma hade inga kemikalier i sitt blod. Och själv har jag ett begränsat antal. Men dagens barn och dess mödrar har flera hundra kemikalier i sitt blod.

Vad är det som orsakar alla allergier som inte fanns förr och andra missbildningar såväl fysiska som intelektuella hos dagens barn i en omfattning som inte fanns förr.

Könsorganen är de organ som utvecklas först hos fostret. Är det så olyckligt att ett manligt foster kommer i kontakt med en kemikalie på embryoniala stadiet kan individen bli tvåkönad eller få en missbildning som liknar en vagina.

10% av danska mäns spermier är av så dålig kvalite att de borde inte skaffa barn.

Jag fick intrycket efter att ha sett programmet och det ifrågasattes också av en av professorerna som deltog i programmet om inte kemikalierna i vår miljö är ett större hot än allt annat elände på klotet.

Reprisen går imorgon. Visserligen sen't men spela in och kolla. Jag undrar varför "Mästarnas mästare" sänds på bästa tid och inte ett sådant här program som kan lära oss någonting?

Början till slutet

FBKs turliga och avgörande mål i sudden i går i den fjärde finalmatchen kan vara början till slutet i finalserien för vargarna från karlstad.

Skellefteå var det klart bästa laget. Men hade inte turen på sin sida. Troligen är det så att formkurvan för norrlänningarna är brant på väg uppåt och karlstadslagets dito kan vara precis tvärtom på väg lika brant nedåt.

Jag brukar förlöjliga kommentatorernas envisa tjattrande om att målvakterna har en avgörande betydelse för match utgången. Jag tror jag har rätt i nio fall av tio. Men igår inträffade den enda gång som jag har fel. FBKs målis var på plats i alla lägen och fick pucken på de rätta ställena. Tvärt om åstadkomm Hadelöv som enligt Bork skulle ha kikat åt sidan och tagit backskottet som gav FBK 1-1.

Allt talar för att de ungdomliga Skellefteå laget är på väg mot seger i den femte matchen i Löfbergs och sedan kommer det att bli enkla segrar i de två återstående matcherna.

Fortfarande kan jag se David Rundblads och Anders Söderbergs dribblingar som visserligen inte resulterade i mål men det kommer fler och då blir det nättrassel.

Alla förutom de tigerrandiga skellefteå spelarna tror att loppet är kört och målfilmen visar seger med klar marginal för kaffespelarna.

Hoppas jag har fel men jag är en rutinerad betraktare av hur idrottsliga prestationer har en förunderlig kraft till omsvängningar och i detta fall tycker jag mig se en tydlig trend.

Sjukförsäkringsdebatten

I grunden vill jag tro på varje människas förmåga och önskan att bidra till sin egen försörjning och att dela med sig efter förmåga. Är jag väl blåögd om jag har den uppfattningen? Uppenbarligen!

Arbetsförmedling och Försäkringskassa är myndigheter som av regeringar oavsett färg har att hantera människors tillkortakommanden när det gäller att genom arbete försörja sig.

Regelverket blir mer och mer ogenomträngligt för den enskilde. Tolkningar och åsikter far genom media. Politikers retoriska debatter är omöjliga att tränga igenom för lyssnaren som inte har skaffat sig kunskap om alla irrfärder i regeldjungeln. Den ena sidan är god den andra ond.

Är det möjligt att bygga ett system som gör att varje individ upplever sig rättvist behandlad? Givetvis inte. Till råga på allt är det så att en del personer kommer att bli orättvist behandlade och regelvidrigt. Och ytterligare en grupp kommer att uppfatta sig som orättvist behandlade trots att lagarna har följts.

Den grupp som har det allra svårast är de som aldrig haft någon sjukdomsgrundande inkomst på grund av att de aldrig kommit in på arbetsmarknaden och möjligen som en följd av det förhållandet blivit sjuka.

Den andra gruppen är de som arbetat och blivit sjuka och med det nya systemet blivit långvarigt sjuka mer än 2,5 år men efter den perioden av FK bedömts ha viss arbetsförmåga trots sjukdomen och därför blivit remitterade till AF.

Någon contrar med att människor måste lära sig att kämpa. Men också att svenskarna blivit bortklemade genom att staten har konstruerat system från vaggan till graven för att ingen skall behöva lida mer än den andre.

Bäst är att dels den inhemska privata efterfrågan höjs genom att människor får mer i plånböckerna men också att vi kan få fler medelstora företag att marknadsföra sig utomlands. Då höjs efterfrågan på arbetskraft och det blir allt mindre grupper för politikerna att tjafsa om men också att ersättningarna till de som inte kan bidra till sin egen försörjning kan bli generösare.

Dagens och morgondagens beslut av regeringen pekar i rätt riktning. En stor grupp pensionärer kommer att bidra till sysselsättningen för små serviceföretag om skatterna för den gruppen sänks.

Nytt politiskt parti

Visionen om ett samhälle med några procents arbetslöshet och god välfärd pratas det om bland alla politiska partier men få redovisar effektiva medel till att uppnå visionen. Från tid till annan utlovas full sysselsättning i den grövsta retoriken. Anklagelserna haglar om stupstockar och att människor kastas på sophögen när den ena sidan försöker att komma till rätta med orättvisor och utanförskap.

De två tunga partierna skiljer sig inte nämnvärt åt i sin retorik för full sysselsättning och välfärd åt alla innebärande solidaritet med de s k sämst ställda grupperna och rättvisa mellan medborgarna på alla de plan som samhällslivet kan uppvisa.

Medlen är att investera i utbildning, infrastruktur och grön omställning.

Alla människor vill i grunden arbeta och delta i en gemenskap där det finns möjligheter att utvecklas och ta intryck av arbetskamrater. Om inte den möjligheten finns kallas det nuförtiden att man lever i utanförskap.

Jag råkar ha träffa två kategorier av samhällsmedborgare i närtid. En egen företagare som berättade att under senaste året hade han varit ledig fem dagar och arbetat över 5 000 timmar på årsbasis. Någon lön hade han inte kunnat ta ut utan frugans lön räckte till livets nödvändiheter.

Den andra var kommunal tjänsteman/arbetare som var missnöjd med den ofrihet som det innebar att arbeta i den kommunala hierarkin och gav förslag på förändrat arbetssätt som skulle innebära mer frihet och arbetstillfredställelse för honom.

Utifrån dessa två exempel skulle jag vilja bilda ett politiskt parti vars målsättning skulle vara att dels skapa fler arbeten och som en konsekvens också en tryggare välfärd åt medborgarna. Medlen skiljer sig åt från nuvarande traditionell politisk retorik. Partiet skulle på den politiska kartan säkert få kännetecknet att driva en politik som ligger till höger om moderaterna. Men i själva verket garantera vad yttersta vänstern eftersträvar nämligen frihet från arbetsförmedling och försäkringskassa och organisationernas nuvarande förnedrande behandling av tusentals medborgare.

Vad händer?

Det vore inte mer än rättvist om det inträffade en katastrof för oss trygga nordbor a la Japan eller upplopp och krig och förstörelse som milliontals medmänniskor just nu står inför i avlägsna delar av klotet.

Fast Gud bevare oss för sådana farsoter. Askmoln är det närmaste påkänning på senare tid. Men vem vet när golfstömmen vänder och vi tvingas leva med elpriser som uppgår till oanade nivåer och industrin slår igen och allt det vardagliga blir åtråvärt som solen i Thailand.

Mer sannolikt att solens strålar blir så många att spanjorer och fransmän får så hett om öronen att de flyr till kyligare norden. Då kommer vår solidaritet att sättas på prov när vi tar emot en familj per hushåll och tvingas dela vårt dagliga bröd med. Kommer EU att tvingas lägga om jordbrukbudgeten till förmån för ren överlevnad?

Eller hur går det när myriader av mygg inte bara drabbar oskyldiga Deje bor utan också sprider sig till våtmarkerna utanför Hammarön och övrig nordlig skärgård i Vänerlanskapet. Osannolikare världshändelser, har de inträffat?

Kikhosta, mässling, polio och andra sjukdomar, nu kallade pandemier, har drabbat stora delar av världens invånare i modern tid. Massvacineringar har förekommit i närtid och med nyupptäckta otrevliga konsekvenser.

Allt är möjligt och tyvärr har våra rikligt belönade profeter på alla handa områden ingen möjlighet att förutse nästa utbrott av mänsklig tragedi.

Bara inte medelåldern stiger för snabbt så att pensionerna minskar eller avgifterna måste höjas eller arbetstiden förlängs till sjuttio. Kanske bättre att inte vaccinera mot ohyra.

Växjö contra Karlstad

NWT hade ett utmärkt reportage i början av veckan. Reportaget handlade om jämförelse i grova drag mellan Växjö kommun och Karlstads do.

Jag fäste mig speciellt vid att Växjö kommun har 7 400 anställda medan Kd har 7 000. Trots detta har smålännigarna en krona lägre kommunal skatt. Vad kan det bero på? Invånarantalet är närmast identiskt och medellönen var några tusenlappar högre i Växjö.

Vad som förvånar mig mest är att än så länge har insändare och debattsidor i varje fall i NWT i ärendet saknats.

En krona lägre i kommunalskatt gör för en medelinkomstttagare ca 250 - 300 kr mer i plånboken varje månad. Det innebär att smärre kommunala rationaliseringar kan bidra till hela fackföreningsavgiften. Kan sedan Landstinget ta lärdom av kommunens framsteg bör regionen kunna få ett rejält lyft när det gäller att höja levnadsnivån i länet.

Har befolkningen i länet det för bra ekonomiskt när de inte bryr sig i vad de får betala för offentligt utförda tjänster? Eller är det så att majoriteten tror att det inte går att påverka den tunga byråkratiska apparaten som gör våra plånböcker magrare? Är folk så nöjda med sin vardagliga standard att de efterskänker sina surt förvärvade medel till politikerna.

Det vore kul om NWT kunde borra vidare i jämförelsen och framförallt om någon av de talrika ekonomihandläggarna på kommunkontoret inom en vecka kunde lägga ut en Excel fil på kommunens hemsida som åskådligör var skillnaden i kommunal beskattning mellan kommunerna består i. Gärna med kommentarer.


RSS 2.0