Vårbudgeten

Borg är en finansminister utan ideologiska spänningar men med en utomordentlig kompetens för samhällsekonomi dessutom ett trevligt framträdande utan later.

Helt avgörande för hur de närmaste årens ekonomi skall utvecklas för landet är om små och medelstora företag som Borg påpekar vågar anställa de grupper som i dag har bekymmer med att komma in på arbetsmarknaden.

Dvs människor som av olika anledningar är dåligt utbildade och invandrare. Problemet är att företagen själva får stå för kompletterande utbildning. Nu tror jag att ingen arbetsmarknadsutbildning kan vara så specifik att den ersätter den utbildning som är nödvändig innan vederbörande kan producera 100%.

Waidelich kritiserar regeringen för bristande matchning på arbetsmarknaden. Säkert korrekt men det är en politisk övertro på att Arbetsförmedlingens ineffektiva och byråkratiska organisation skall klara den uppgiften. Det är precis det Borg menar att det är en gigantisk utmaning för näringslivet att klara att anställa svåra grupper och kunna få dem att producera effektivt.

Börjar företagen jaga kompetens hos konkurrenterna är risken uppenbar att lönerna sticker i väg och därmed inflationen och så är obalanserna i samhällsekonomin igång. Borg jämförde helt korrekt med 80 talet.

För att ungdomsarbetslösheten skall kunna trängas tillbaks fordras att lägsta lönerna sänks. Det skall bli spännande att följa kommande avtalsrörelse och se hur arbetsmarknadens parter hanterar den frågan.

Kommentarer
Postat av: Smsa Låna

Måste säga att jag till 100% diggar din sida. Tyvärr verkar jag inte kunna prenumerera på din sida via BlogLovin' och jag undrar varför det går snett. Är det någon annan som också har problem med att prenumerera på den här bloggen?

2011-07-20 @ 05:50:20
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0