Ryssen kommer

Socialdemokraterna blir allt mer desperata i jakten på förslag för att återta regeringsmakten. I dag på DN debatt förslag om nya miljoner till försvaret. Ryssen kommer! Och det bidrar till att trappa upp slöseriet med pengar till försvaret för motståndarsidan är inte sena att haka på.
Om ett år kommer Ukraina krisen att vara bortblåst och nya kriser i europa att vara på tapeten. Då är det helt andra pengar som måste till för att få fart på jobb och bidra till att sopa bort fattigdomen i östländerna. Då kommer Löfven på att, visst ja, jag glömde bort att full sysselsättning var det jag lovade till 2020. Om nu inte de mänskliga katastroferna i Afrika blir än värre och 1000 talet nödlidande väller in över Italiens och Spaniens kuster. Helt andra problem kommer att vara på agendean. Problem som i dag är ofantliga. Ta bara Syrien som ex. Är det någon som tror att millioner flyktingar kommer att kunna hanteras av Libanon och Jordanien? 
Medan millioner människor är på flykt i Europas när områden pratas det om att skicka millioner till svenska försvaret för att kunna försvara oss mot ryssen. Är det seriöst?

Alternativ till Försvaret

Jag tror inte det är sant när jag i dag läser ett debatt inlägg av alliansens företrädare. Försvaret skall späs på med ytterligare medel som in mot 2024 skall ökas till 5,5 miljarder. Ubåter, JAS plan och kanoner att skjuta i luften med skall anskaffas. Gotland skall återmilitariseras och Östersjön patrulleras.
 
I stället vill jag satsa på internationella fredsskapande åtgärder med inriktning på en vapenfri nationell agenda. Minska successivt försvarsanslaget och för över en del av medlen till Svenska Freds. Sälj samtliga svenska statliga aktiebolag. Bygg cykelstråk mellan de 100 största svenska städerna och se till att samtliga över 70 år har tillgång till helkroppsmassage varannan dag.

Nuon affären

Jag lyssnade på en del av KU förhören avseende Vattenfalls misslyckade köp av nuon. Jag får uppfattningen att politiker i valtider tar alla chanser att misskreditera sittande regering. OK givetvis är det i demokratisk ordning bra att det ges förklaringar till misslyckade affärer speciellt när det rör allas pengar. Misslyckade affärer sker dagligen i större eller mindre omfattning i näringslivet men då är det en begränsad krets av aktieägare som förlorar pengar. 
 
Efter att den globala energimarknaden bottnade har europeiska energibolag förlorat 4 000 miljarder kronor. Vattenfalls del av detta är 92 miljarder. Således dryga 2%. Det är uppenbart på gränsen till löjligt att utkräva ansvar för en missbedömning som ingen annan på den globala marknaden kunde förutse.
 
En tjänsteman på departementet lär ha varnat för att avkastningen inte skulle bli den förväntade. Hur realistisk var det att hon tog hänsyn till att marknaden skulle vika? Men visst det har funnits enstaka människor som i tid har varnat för dramatiska händelser i världens ekonomi som senare har visat sig hända. Tyvärr ser inte beslutprocessen ut så varken i offentlig eller privata företag att en röst får beslutet i sin riktning. Majoriteten brukar segra.
 
 

RSS 2.0