Hälsa, Träning och Mat med Jonas Colting

 

Efter att ha läst "Mjölkrevolutionen" av Jonas Coltings bror Fredrik skickar jag nedanstående fråga till Livsmedelsverket. Jag tog för övrigt del av Jonas Coltings föreläsning sistlidna torsdagen och kan rekommendera hans syn på träning och hälsa samt matintag.

 

Hej!

 

Jag har läst "Mjölkrevolutionen" av Fredrik Colting. Du vet säkert att han anser att Livsmedelsverket far med osanning när Ni i stort sett förbjuder opastöriserad mjölk till försäljning på grund av bakterierisken.

På sidan 48 går författaren igenom de bakterietyper som eventuellt och förmodligen är anledningen till Livsmedelsverkwts ställningstagande mot försäljning av opastöriserad mjölk.

Colting avslutar på sidan 51 med följande "man bygger upp ens immunförsvar så att det har motståndskraft mot bakterier. Detta gör man just med levande, opastöriserad mjölk".

 

Jag läser följande i Land daterat 2014-05-20

Efter en fördjupad utredning förslår verket att lantgårdar får ge bort eller sälja små mängder opastöriserad mjölk direkt till konsument. Men man ställer extra krav på kontroll och information för att minska risken för smitta av farliga bakterier.

Gårdarna måste registrera sig hos länsstyrelsen som ska kunna kontrollera mjölkproduktionen. Mängden mjölk som får säljas begränsas till högst 70 liter i veckan. Dessutom ska den som köper opastöriserad mjölk få skriftlig information om riskerna med opastöriserad mjölk och hur mjölken ska hanteras.

 

Jag fortsätter.

Fortsätter livsmedelsverket att förhindra att som Colting uttrycker det förhindra att svenska barn skall få ett så hälsorikt liv som möjligt fritt från allergier och andra vanliga nu förekommande sjukdomar.

Själv är jag född 1944 och bodde hos mormor de första fem åren och enligt hörsägen från släktingar så är jag uppfödd på opastöriserad mjölk som hämtades i en flaska från närmaste bondgård. jag vägrade att äta annan mat än opastöriserad mjölk.

Min nuvarande tandläkare betraktar mitt bett som det friskaste han sett.

Är allmänheten grundlurade av Livsmedelsverket?

 

Vänligen
Inge Johansson


Hockeyanalys

Kollade på hockeykväll i går och lyssnade till experternas tips hur det skall gå i semifinal spelet. Den ene experten hävdade att som vanligt när alla hockeyexperter uttalar sig så är det det ena lagets målvakt som kommer att fälla avgörandet plus i det här fallet att ett backpar är bättre än motståndarlagets dito. Till min överraskning fick den andre expertten in en kommentar om att Skellefteå har tillfälle att träna hårt under den längre "viloperioden".
 
Skellefteå har varit överlägset i seriespelet och kommer självklart att så förbli under semi- och finalspelet. Visst kommer en eller två matcher att tappas men utgången är given. Ryske hockey tränaren Tarasov sa' en gång eller säkert flera att " berätta för mig hur ett lag tränar och jag skall förutse resultatet". Det är tydligt att Skellefteå till skillnad från de andra elitserielagen har hittat ett träningskoncept som gör att de de senaste åren dominerat svensk hockey. Sällan nämns den förklaringen av experterna utan det är enskilda spelare som fäller avgörandet i matcherna och inte sällan är det målvakten som blir hjälten.
 
Förklaringen till att ett lag dominerar är att de åker fortare skridskor och har skärpa i närkampsduellerna. Att skärpan kan behållas efter en skridskorush beror på att mindre mjölksyra har bildats i musklerna än motståndaren som inte är förberedd på snabba rusher och ett tätt närkampsspel.

Fotbollseländet

Jag blir bedrövad när jag ser eländet på Friends Arena. Matchen mellan AIK och Hammarby och en del av publikens uppträdande. Vad är det för supporttrar som tänder bengaler och fördröjer spelet?  Vill fancen som har bengaler i fickan se fotboll eller är de där för att förstöra för evenemanget?
 
Jag kan inte tolka deras uppträdande annat än att de är inte intresserade av fotbollens finesser utan där för att förhärliga sitt eget uppträdande. Och hur intresserade är vi som älskar fotboll och finesserna på plan av de sk supportrarna? Jag beklagar men varför inte ta ett rejält samtal initierat av berörda klubbar med  supportrar som enbart löser entre för att förstöra matchen.
 
Är detta enbart ett storstadsproblem? Eller varför inte begränsa det till ett AIK problem. I så fall bör svenska fotbollsförbundet överväga att flytta ned Solna klubben till lägsta divisonen. Då kan AIK spela matcherna på en avlägsen belägen plan utanför storstaden där fansen kan elda på utan att seriösa betalanda publik drabbas.
 
 
Svenska fotbollsförbundet bör omgående ta ett beslut att där bengaler förekommer stoppas matchen omgående och klubben flyttas ned till lägsta divisionen. Drabbad klubb ersätts i nästa omgång av den klubb som leder Superettan. 

Pågående flygkonflikt

 
 
Arbetsgivaren kommer med stor sannolikhet att vinna säger SVTs ekonomiska kommentator med anledning av den pågående konflikten mellan Norwegian och Pilotföreningen. Min spontana reaktion är att hålla med. Norwegians VD Björn Kjos startade bolaget troligen besjälad av en ide som gick ut på att han såg möjligheter att effektivisera flygtransporter. Han var välbeställd pengamässigt och behövde inte mer pengar för egen del.
 
Piloterna däremot är beroende av att det finns ett företag där de kan jobba och tjäna pengar. Visserligen uppstår företaget i en annan skepnad om strejken skulle sänka nuvarande organisation. Men de anställda är alltid i underläge därför att de är beroende av att det finns företag att jobba i.
 
Bemanningsbranschen växer därför att företags verksamheter fluktuerar beroende på efterfrågan på deras produkter. Konkurrensen kräver att företagsledningar är lyhörda för att anpassa verksamheten efter kundens behov. 
 
Själv blir jag irriterad när jag inte kommer fram på telefon eller när organisationen har lunchstängt  när jag vill få mitt behov tillgodosett. Företag skall stå på tårna när kunden knackar på dörren. Kvaliten contra priset är förstås viktigt. I branscher där kvaliten inte betyder mycket för kunden är priset viktigt. En sådan bransch är transport av människor. Däremot är transport av människor beroende av hög säkerhet.
 
Flygfacket hävdar att anställningsformen är avgörande för flygsäkerheten. Ryanair har inte gått i backen än och där har facket litet att säga till om vad gäller anställnigsförmåner. Fortfarande råder glamour kring en pilot och flygvärdar. Säkerheten garanteras av organisationer som kontrollerar flyget i vid mening.
 
Att bli pilot kräver en mental status som klarar av utbildningen och det är en garant för att också jag kan känna mig säker vid transporten till avlägset turistmål. Arbetsgivaren måste organisera verksamheten på ett för kunden  kostnadseffektivt sätt och för att ägarna skall få en rimlig avkastning på insatt kapital. Anställda får finna sig i att välja företag som uppfyller deras önskemål om villkor och löner.
 
http://www.dn.se/ekonomi/norwegianchef-bjuder-in-lofven-till-resa/

RSS 2.0