Kalla

Jag tyckte synd om Kalla i går. Det är hennes jobb att svara på frågor och förklara insatsen i spåret. Javisst, hon är avlönad av sponsorer och skattemedel. Men varför inte hårdgranska den som närmast är ansvarig för Kallas prestationer? Damtränaren, vilket ansvar har han? Placeringar för övriga svenskor i spåret var 17,19 och 51.
Jag satt och tänkte, varför säger inte Kalla att det här gör jag för att jag tycker det är så himla kula att åka skidor och jag är här för att jag trivs med kamraterna och vilket härligt väder och vilken förmån att få delta i ett internationellt mästerskap och till råga på allt i en vidunderlig miljö med välpreparerade spår. God dryck och näringsriktig kost står och väntar på mig i matsalen och före det bubbelbad och sauna. Varför lär inte ledningen atleterna att kunna vara mer avslappnade till insatsen.
Och framför allt lär atleterna att inte i förväg sätta press på sig själva utan att förklara att jag har gjort allt i förberedelse väg som nuvarande organisation har planerat om sedan  andra har skapat bätte förutsättningar vet jag inget om. Hon kunde ha tillagt med ett leende: kanske någon är dopad som är före mig. Och inte heller är det en sådan katastrof som det framställs att komma sexa bland ett åttiotal startande.

Försvaret

Varför förekommer ingen debatt om att lägga ned försvaret och inrikta samhället på civilt motstånd? I går ringde en klok människa in till P1s morgonprogram och föreslog avväpning som alternativ till pågående försvarsdebatt som vill ha ökade anslag till försvaret.
I USA och många andra länder är det lätt att få tag i vapen, och användningen av vapen för sitt ändamål, dvs att döda även i det civila samhället är mer frekvent jämfört med länder där det råder en strikt kontroll av vapeninnehav bland medborgarna.
Vapen ökar risken för krig därför borde FN och EU ta initiativ till nedrustning värd namnet. Varför går inte sverige i bräschen för ett initiativ till civilt motstånd i händelse av konflikt mellan nationer?
Varför finns ingen seriös debatt i sverige om att lägga vapnen åt sidan även när det gäller för försvar av nationen?
Jag har inte hört svenska freds ta till orda på länge.
Försvaret är så ingrott i svenska folkets medvetande att det kommer att ta evinnerliga tider innan JAS plan kommer att ifrågasättas.
Costa Rica som ligger i en orolig del av världen har valt att ha gränsvakter med en bössa som enda försvar. Något för oss att ta efter.
Alternativ användning för dryga 40 miljarder saknas inte.

RSS 2.0